Hollanda - Türkiye ilişkileri
 
 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu nun Hollanda temasları …

Resmi temaslarda bulunmak üzere Hollanda ya gelen Dışişleri Bakın Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile Hollanda arasındaki ilişkilerin dört yüz yıl öncesine dayandığını belirterek, bu köklü ilişkilerin Türkiye nin Avrupa Birliği sürecine olumlu bir katkısının olacağını ifade etti.

 

Hollanda Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen ın davetlisi olarak Hollanda ya gelen Davutoğlu, temaslarına Hollanda Ulusal Arşivi ni ziyaret ederek başladı. Osmanlı döneminde iki ülke arasında başlayan resmi ilişkilere ait tarihi belgeleri görme fırsatı yakalayan Dışişleri Bakanı na Ulusal Arşiv Müdürü bilgi verdi. Davutoğlu, Osmanlı ile İstanbul ve Anadolu ya ait gravürleri büyük bir ilgiyle inceledi. İsmet İnönü nün Hollanda ya gönderdiği bir belgede yer alan Bu belgeyi görenlere selam olsun şeklindeki

 

İfadeyi gören Davutoğlu, Osmanlı dan kalma bu geleneğin büyük bir zarafet içerdiğini, bakanlık memurlarına bu geleneğin bugün de sürdürülüp sürdürülmediğini sorup, bunun yeniden uygulanabileceğini dile getirdi. Ziyareti ile ilgili Davutoğlu, Hollanda ile Türkiye arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkilerin dün olduğu gibi bugün de iyi bir seyir izlediğini söyledi. Hollanda nın, Türkiye nin AB üyeliğine ciddi anlamda destek verdiğini ve bu desteğin bugün de sürdüğünü anımsatan Dışişleri Bakanı, ayrıca Hollanda da yaşayan 400 bine yakın Türk ün de iki ülke arasında sağlam dostluk köprülerinin kurulmasına yardımcı olduğunu ifade etti.

 

Türkiye deki dış yatırımlarda Hollanda nın ön sıralarda yer aldığı bilgisini veren Ahmet Davutoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı : " Bu köklü ilişkiler aslında bugünkü Avrupa Birliği ilişkilerimize de ciddi katkı sağlamakta. Hollanda da bulunmamızın sebebi bildiğiniz gibi sıradan bir ikili ilişki ziyareti değil. Türkiye ile Hollanda arasında geçen sene başlayan ve birçok alanı kapsayan konferans şeklinde yürüyen bir mekanizmamız var. Bu sene enerji, eğitim ve kültür alanında ilgili bakanlıklarımızın katılımıyla bir toplantı gerçekleşti. Dolayısıyla sadece Dışişleri değil Enerji, Eğitim ve Kültür Bakanlıklarının da katkılarıyla iki ülke arasında bu toplantı gerçekleşmiş oldu. Geçen sene de başka alanlarda olmuştu bu toplantılar. Türkiye ile Hollanda arasındaki ilişkiler bu bağlamda Avrupa da çok özel ilişkiler. Şimdi de bu ikili ilişkilerin Avrupa Birliği uzantısı olarak da Hollanda, Türkiye nin AB üyeliğini hep destekledi. Bu destek beyanlarını da burada bir kez daha tekrarladılar. Ayrıca ekonomik anlamda da Avrupa ekonomisi Türkiye ilişkilerinde kilit bir rol oynuyor. Çünkü Türkiye deki en büyük dış yatırım Hollandalılara ait. Çok sayıda Hollandalı şirket Türkiye de çok aktif. Türk girişimciler de Hollanda da çok aktif. Ayrıca 400 bin vatandaşımız bu ülkede yaşıyor ki, bunların 300 bini çifte vatandaş. Bunlar iki ülke arasında ciddi bir dostluk köprüsü oluşturuyor. Dolayısıyla tarihi geçişi ne kadar parlak idiyse de geleceği de o kadar parlak bir ilişki ".

 

ALTERNATİF BİR GÜÇ OLAN HOLLANDA OSMANLI NIN İLGİSİNİ ÇEKTİ

Hollanda nın geçmişte natif stratejik bir güç olarak ortaya çıktığını ve bu çıkışın da Osmanlı nın dikkatini çektiği söyleyen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bu sürecin iki ülke arasında sağlam ilişkilerin oluşmasına zemin hazırladığını kaydetti. İki ülke ilişkilerinin tarihinin çok daha eski olmasına karşın ilk yazılı Ferman ın 1612 de Sultan 1. Ahmet tarafında Hollanda ya gönderildiğini ve bu belgenin orijinalini görme fırsatı yakaladığını da hatırlatan Davutoğlu şöyle devam etti : " Türkiye ile Hollanda arasındaki ilişkiler az bilinir ama aslında çok stratejiktir. Avrupa da en eski ve en köklü ilişkilere sahip olduğumuz ülkelerden birisidir Hollanda. 1612 de ilk yazılı doküman var, Sultan Birinci Ahmet in verdiği ilk fermandır. Bunu burada görme şansı yakaladık. O dönemde hem Osmanlı İmparatorluğu hem de Hollanda, İspanya ve Avusturya - Macaristan ittifakına karşı ciddi bir mücadele vermişlerdir ve aralarında ciddi bir stratejik ilişki başlamış. Ve dönemin Hollanda Donanmasını kuranlarda Osmanlı Donanmasını örnek alarak kurmuşlardır. Aralarında ciddi bir işbirliği vardı. İki ülke arasındaki ilişkileri gösteren resmi belgeleri gördük bugün. Çok iyi korunmuş ".

 

Osmanlı nın Avrupa siyasetine dönük ilgisinin çok eskilere dayandığını, Hollanda Ulusal Arşivi nde yer alan belgelerin de bunun en çarpıcı göstergelerinden birisi olduğunu vurgulayan Ahmet Davutoğlu, Osmanlı nın Hollanda ya verdiği desteğin hem siyasi hem de stratejik özelliğinin bulunduğunu dile getirdi. Hollanda nın o dönemde dünyanın en önemli stratejik merkezlerinde ciddi yeni perspektifler ortaya koymasının Osmanlı nın ilgisini çektiğini ve bunun da ilişkilere yansıdığını anlatan Dışişleri Bakanı, "Ulusal Arşiv de Osmanlı-Hollanda ilişkisi dışında Osmanlı nın Avrupa siyaseti bağlamında çok önemli dokümanlar gördük. Bunlar Osmanlı nın Avrupa siyasetinde ne kadar etkin olduğunu ve bu siyasetin ne kadar iyi takip edildiğini gösteren dokümanlardır. Osmanlı nın yükselme döneminde Hollanda ya sağladığı destek önemli, ki bunun siyasi ve stratejik özelliği var. Bir de Katolik Avrupa ya karşı yükselen Kalvinizme ve Protestanlığa verilen desteğin de bunda büyük payı var. Osmanlı bu gelişmeleri iyi takip ettiği için Hollanda ile yakın temasa geçmiştir. Hollandalılar da o dönemde dünyadaki en önemli stratejik merkezleri için ciddi yeni perspektifler geliştirmişler. Mesela New York un ilk kurulduğu yer New Amsterdam dır. Bugün de hala ilişkileri devam eden geniş bir coğrafyaya var. Hollanda o dönemde natif bir güç merkezi olarak ortaya çıktığı için Osmanlı da bu gücü kendine yakın görmüştür. Bu sebeple de ilişkiler ciddi bir şekilde gelişmiştir" şeklinde konuştu.

www.haberfx.net / 07.10.2009

-.-

Hollanda hakkında

Hollanda ya da Hollanda Krallığı (Hollandaca: Nederland), Hollanda, Aruba ve Hollanda Antillerinden oluşur. Hollanda, kuzey ve batıda Kuzey Denizi, güneyde Belçika, doğuda ise Almanya ile komşudur. Ülke topraklarının çoğunluğu deniz seviyesinin altındadır. Hollanda, Belçika ve Lüksemburg ile birlikte Benelüks ülkelerinden bir tanesini oluşturur. Hollanda nın Rotterdam kenti, Avrupa nın en büyük limanlarından biridir.

 

Hollanda Kuzeybatı Avrupa’da, Almanya ile Belçika arasında kalan bir kıyı devleti. 53°33’-50°46’ kuzey paralelleriyle, 3°22’-7°13’ doğu meridyenleri arasındadır. Kuzey-güney uzunluğu 306 km, doğu-batı genişliği ise ortalama 250 kilometredir. Genellikle düz ve alçak olan topraklarının % 40’ı denizleri doldurmak suretiyle kazanılmıştır. Toplam yüzölçümü 41,526 km² dir. (135. sırada) Nüfusu 16,299,000 (59. sırada), GSMH si 625.271 milyar dolar (23. sırada), kişi başına milli geliri 30,500 USD (15. sırada) olan ülkenin para birimi Euro dur.

 

Hollanda Avrupa Birliği, NATO, OECD üyesidir. Ayrıca Kyoto Sözleşmesi ni imzalamıştır. Ülke Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi ne, Uluslararası Adalet Divanı na, Uluslararası Ceza Mahkemesi ne ve Europol e ev sahipliği yapmaktadır.

www.turkcebilgi.com

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: