Ege Bölgesinin rüzgar enerjisi potansiyeli
 
 

Elektriğin yüzde 20 si rüzgârdan …

Ege Bölgesi nde pek çok tepede fırıl fırıl dönerek karşımıza çıkan uzay çağı yel değirmenlerinin sayısı her hafta artıyor. Dağ tepe rüzgâr enerjisi tarlası oldu. Boyları 22, 35 veya 41 metre olan sıra sıra dizili dev pervaneler döndükçe havadan, rüzgârdan elektrik üretmenin ne kadar önemli bir yatırım olduğu daha iyi anlaşılıyor.

 

Aslında İzmir iş dünyası rüzgâr enerjisinin potansiyelini yıllar önce keşfetmiş, Güçbirliği Holding Türkiye nin ilk rüzgâr enerjisi tarlasını kurmuştu. Ama burası Türkiye olduğu için bedava rüzgârdan elektrik üretme yasası ancak dört yıl önce çıkabildi. Şimdilik rüzgârından faydalandığımız Ege de, yeni yasa çıkar ve teknoloji de biraz daha gelişirse elektrik üretimi için güneşten ve denizin coşkulu dalgalarından bile yararlanabileceğiz.

 

" Ege de gelecek yenilenebilir enerji kaynaklarında " diyor Ege Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Sıddık İçli. Ege Genç İşadamları Derneği nin (EGİAD) dergisi Yarın a yaptığı değerlendirmede Prof. İçli, Türkiye nin elektrik gereksiniminin yüzde 20 sinin rahatlıkla rüzgârdan sağlanabileceğini söylüyor. Ege Bölgesi ve kıyılarının ise Türkiye nin rüzgâr enerjisi açısından şanslı bölgeleri olduğunu vurguluyor.

 

Son iki yıl içerisinde Türkiye de rüzgâr enerjisinden elektrik üretim kapasitesi 30 MW den 500 MW ye ulaşmış. Bunun yaklaşık 200 MW si Ege de işletiliyor. Türkiye nin rüzgâr enerjisinden elektrik üretme potansiyeli ise 100 GW olarak hesaplanıyor. Yani daha alınacak çok yol var.

 

Rüzgâr, güneş ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarının yakın bir gelecekte özellikle Ege ve civarında çok önemli bir iş potansiyeli yaratması bekleniyor. Aynı zamanda EÜ Güneş Enerjisi Enstitüsü Direktörü olan Prof. İçli, organik güneş pillerindeki çalışmaların geliştiğini, ileride binalarda renkli dekoratif pencere camlarının aslında elektrik üreten camlar olabileceğini söylüyor.

 

Bütün bunlar güzel ama yatırım için para nerede? Aslında o da var. Türkiye Sınai Kalkınma Bankası yenilenebilir enerji sektörüne yatırım yapmak isteyenlerin proje getirmesini bekliyor. Dünya Bankası nın da desteğiyle bu projelere ayrılan kaynak tam 420 milyon dolar. Küresel ısınmaya ve iklim değişikliğini önlemeye yönelik projeler için ayrılan kaynaklarla birlikte bu kredi miktarı tam 920 milyon dolara ulaşıyor.

 

Özetle Egeliler doğanın kendilerine bahşettiği nimetleri akıllı projeler üreterek değerlendirmek isterse kredileri bile hazır. Şimdi kafayı çalıştırıp proje üretme zamanı. Ege Bölgesi nde pek çok tepede fırıl fırıl dönerek karşımıza çıkan uzay çağı yel değirmenlerinin sayısı her hafta artıyor. Dağ tepe rüzgâr enerji ...

www.referansgazetesi.com / 24 Eylül 2009

 

Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü

"Ulusal Fotovoltaik PV Platformunu Hazırlanması" başlıklı proje kapsamında Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü Müdürü Prof.Dr.Sıddık İÇLİ ve proje yürütücüsü Prof.Dr. Metin ÇOLAK yürütme kurulunda görev alarak projeye destek vermektedir.

 

Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü, güneş enerjisi ve uygulamaları konularında lisansüstü öğrenim ve araştırma çalışmalarında bulunmak üzere, 1978 yılında kurulmuştur. Enstitü, Ege Üniversitesi Lojmanları içerisinde 1986 yılında tamamlanan ve güneş enerjisi ile pasif olarak ısıtılan binasında hizmet vermektedir.

 

Ülkemiz için önemli olan, güneş, biyokütle, rüzgar, jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji tasarrufu, enerji verimliliği konuları ile birlikte 2001 yılından başlayarak Güneş Işınımlı Fotokimya konusu da Yüksek Öğretim Kurulu kararı ile Enstitü çalışma alanları içerisine dahil edilmiştir. Enstitüde, Enerji ve Enerji Teknolojisi adlı 2 anabilim dalı bulunmaktadır.

 

Prof. Dr. Sıddık İÇLİ

Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü 35100 Bornova İZMİR.

Güneş Enerjisi araştırmalarını yürütmek amacıyla, ülkemizde ilk olarak kurulan E.Ü. Güneş Enerjisi Enstitüsü’nün müdürlük görevini 5 yıldır yürütmektedir. Birçok ulusal ve uluslar arası toplantıda, Güneş Enerjisi uygulamaları konusunda bildiriler sunmakta ve brifingler vermektedir. Aynı zamanda, TÜBİTAK-Vizyon 2023 Enerji ve Doğal Kaynaklar Panelinin katılımcılarından birisi olmuştur.

 

YAYINLAR DIŞINDA PROJE KONUSU İLE İLGİLİ EN ÖNEMLİ 5 FAALİYET

( Eser / görev / faaliyet / sorumluluk / olay / üyelik vb. )

 

1. Uluslar arası Enerji Ajansı, Fotovoltaik Güç Sistemleri toplantısında Türkiye temsilciliği (18-20/10/2004)

2. Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü Müdürü (2001-)

3. TÜBİTAK, Temel Bilimler, Yönetim Kurulu Üyeliği (1993-1996)

4. TÜBİTAK Araştırma Ödülü (1981)

5. TÜBİTAK Formula-G (Güneş Arabaları Yarışmaları) Düzenleme Komitesi Üyeliği (2005-)

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: