Başarılı uygulamalarda Almanya, atılımda Çin ...
 
 

Güneş enerjisinin geleceği …

Applied Materials, muhtemelen adını hiç duymadığınız en önemli ABD şirketlerinden biridir. Şirket, bilgisayarlarınızda kullanılan mikro yongaların üretiminde kullanılan makineleri üretiyor. Ancak yonga üretimi sektörü oldukça değişken ve bu nedenle Applied Materials ın CEO su Mike Splinter, 2004 yılında şirketin nano teknolojiler konusundaki kapasitesinin avantajlarından yararlanmak üzere yeni bir iş alanına girmeye karar verdi: Güneş enerjisi panelleri yapımında kullanılan makinelerin üretimi. Splinter, geçen gün bana şirketin Silikon Vadisi ndeki işletmesini gezdirdi. Bu turun doruk noktası, şirketin son iki yılda dünyanın dört bir yanında inşa ettiği 14 güneş enerjisi panel üretim fabrikasıyla gerçek zamanlı küresel karşılıklı etkileşim içinde olduğu, "savaş odası"na ziyaretti. Gördüklerim karşısında ancak gülebildim, çünkü ağlamak biraz utanç verici olurdu.

 

Fabrikaların bir teki bile ABD de değildi.

Sıralayalım: Beşi Almanya da, dördü Çin de, biri İspanya da, biri Hindistan da, biri İtalya da, biri Tayvan da ve biri de Abu Dabi de. Applied Materials şirketi için yeni bir slogan önerdim: "Burada icat edildi, orada satıldı."

 

Büyüyen sektör

Tüm bu ülkelerin günümüzde güneş enerjisi panellerine yönelik sektörlerin gelişiyor olması, birçok hükümetin büyümekte olan yenilenebilir enerji sektörü için üç konuda teşvik uygulamasından kaynaklanıyor: 1. Her türlü işyeri veya konut sahibi güneş enerjisi üretebilir, 2. Bunu yapmaya karar verdikleri takdirde, enerji dağıtım kurumu bu yerleri şebekeye bağlamak zorunda, 3. Enerji dağıtım kurumu, üretilen bu enerjiyi, işletme veya ailenin panelleri çatıya koymasının maliyetine kafayı takmayacak şekilde uygun fiyata, belirli bir süre için satın almak zorunda.

 

Almanya nın uygulamakta olduğu mevzuat, fiyat ve şebekeye bağlanma konusundaki güvenceler, Almanya nın günümüzde dünyada üretilen toplam güneş enerjisinin neredeyse yarısını üretiyor olmasını açıklıyor. Almanya, bunun bir yan ürünü olarak günümüzde güneş enerjisi sektöründe araştırma, mühendislik, üretim ve montaj konularında bir dünya merkezi durumuna geldi.

 

Almanya da yenilenebilir enerji sektörü, yaratılan yeni 50 bin kişilik istihdamla, otomotiv sanayiinin ardından ikinci durumda. Amerika da hiçbir zaman gerçekleşmeyen şey ise fiyatlar, şebekeye bağlanma ve ulusal düzeyde oluşturulmuş mevzuat konularında güvence sağlanması oldu.

 

İşte bu nedenle güneş enerjisine yönelik tüketici talebinin az miktarlarda da olsa bir şekilde artış kaydetmesine karşın, söz konusu artış dünyanın en büyük güneş enerjisi donanım üreticisi olan Applied Materials ın Amerika da yeni bir fabrika inşa etmesine olanak verecek düzeyde olmadı. Dolayısıyla şu anda güneş enerjisi sistemlerinin kurulmasına yönelik uygulanan federal ve eyalet düzeyindeki sübvansiyonlar, Amerika da icat edilmiş olan ileri teknoloji ürünü olan makinelerle büyük oranda Çinli işçiler tarafından, Çin de üretilmiş olan güneş enerjisi panellerinin ithalatının maliyetlerini karşılıyor.

 

Çin in atılımı

Splinter, "güneş enerjisi işlerinin yüzde 95 inin ABD dışında gerçekleştiğini" belirtiyor: "En büyük müşterimiz, Oregon daki bir Alman sermayeli şirket. Onlara donanım parçaları satıyoruz." Splinter sözlerine, 2008 yılında küresel düzeyde güneş enerjisi panelleri üretiminde mikro yongalardan daha fazla silikon kullanıldığını ve güneş enerjisi alanında yeni bir sektör doğmakta olduğunu ekliyor.

Applied Materials her bir güneş enerjisi paneli üreten fabrikasını 200 milyon dolara satıyor. Güneş enerjisi panelleri aralarında nano teknoloji kullanılarak cam üzerine kaplanan film ve kristal silikon olmak üzere birçok yarı iletkenden üretilebiliyor.

 

Şayet bu ülkede de bir güneş enerjisi sektörünün oluşmasını istiyorsak, Almanya nın yaptığı gibi uzun vadeli bir güvence sağlanması gerekir.

 

Pekâlâ, küresel ısınmanın gerçek olmadığına inanıyorsunuz. Ben ise gerçek olduğuna inanıyorum ama diyelim ki, gerçek değil. İşte size tartışmasız bir gerçek: Dünyanın nüfusu 2050 yılı itibariyle 2.5 milyar daha artacak ve bunların birçoğu Amerikalılar gibi, yüksek enerji gerektiren bir yaşam tarzını arzu ediyor olacak. Yenilenebilir enerjiye olan talep muazzam artacak. Çin bu gerçeği kavramış durumda.

 

Applied Materials, ekim ayında Çin de dünyanın en büyük güneş enerjisi araştırma merkezini açacak. Bu merkez, müşterilerin olduğu yerde yer almalıydı. Dolayısıyla Suudi Arabistan dan petrol ithal etmek hoşunuza gidiyorsa, Çin den güneş enerjisi panelleri ithal etmekten de büyük memnuniyet duyacaksınız demektir.

www.referansgazetesi.com / 17 Eylül 2009

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: