Avrupa Birliği Çevre Bakanları toplantısı ...
 
 

Avrupa Birliği Çevre Bakanları Gayri-Resmi Toplantısı İsveç’te Yapıldı …

Avrupa Birliği Çevre Bakanları Gayri-Resmi Toplantısı,   23–25 Temmuz 2009 tarihlerinde, İsveç’in Dönem Başkanlığında, Are şehrinde gerçekleştirildi.

 

Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel EROĞLU’nun iştirak ettiği toplantıya, Avrupa Birliği aday ülkeleri Çevre Bakanları ve Bakanlıkların üst düzey temsilcileri, Avrupa Komisyonu, Avrupa Çevre Ajansı, Uluslararası Enerji Ajansı ve Avrupa Çevre Bürosu nun üst düzey temsilcileri tarafından katılım sağlanmıştır. 

 

Toplantının ortak oturumuna ayrıca; Güney Afrika nın Çevre ve Su İşleri Bakanı da iştirak etmişlerdir.

 

Toplantı; "İklim Değişikliği ve Ekonomi" odaklı bir ortak oturum ile "Eko-Verimli Ekonomi" ve "İklim" odaklı iki ayrı oturum halinde gerçekleştirilmiştir.

 

Oturumlarda; 7-18 Aralık 2009 tarihlerinde, Danimarka nın Kopenhag şehrinde yapılacak olan uluslararası müzakerelerin İsveç in dönem başkanlığına denk gelmesi sebebiyle önem taşıyan iklim değişikliği ile biyolojik çeşitlilik kaybını,  Avrupa Birliği nin ekonomisini ve rekabet edebilirliğini güçlendirmeyi ele alan eko-verimli ekonomi konu başlıkları ön plana çıkarılmıştır.

 

Toplantının iklim konulu oturumlarında;

-İklim değişikliğinin hiçbir ülke tarafından tek başına çözülemeyeceği,

-Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi nin uluslararası iklim değişikliğinin temelini oluşturduğu,

-7-18 Aralık 2009 tarihlerinde, Kopenhag da yapılacak BM İklim Değişikliği Konferansı’nda,  2012 yılı sonrasında uygulanmak üzere yeni bir küresel iklim anlaşmasına ilişkin kararların alınacağı,

-Bu anlaşmanın; eko-verimli ürünler ve hizmetlerin iş dünyası tarafından sermayelendirilmesi ve geçişin hızlandırılması için oluşturulacak gerekli uzun vadeli piyasa koşulları için önemli bir adım olduğu,  

- AB üye ülkeleri tarafından karbondioksit salımlarını azaltmaya yönelik bir iklim politikası  üzerinde mutabık kalındığı,

-İleride yapılacak uluslararası iklim müzakereleri için ortak iklim ve enerji politikasının sürücü bir güç olduğu, vurgulanmıştır.

 

Toplantının eko-verimli ekonomi oturumunda ise:

- Eko-verimli ekonominin yeni iş alanları oluşturacağı,

- Ticaret ile düşürülmüş enerji ve kaynak ithalatı arasında kurulacak denge ile Avrupa Birliği içinde refah seviyesinin artacağı,

- Yenilenebilir enerji gibi artan yerel üretime katkı sağlanacağı,

- Karbon üzerine geliştirilen uluslararası fiyat mekanizmasının "eko-verimli” ekonomi için anahtar bir teşvik olduğu. küresel ölçekte karbon ticaret sisteminin geliştirilmesinin önemli bir katkı olduğu vurgulanmıştır.

 

Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel EROĞLU toplantıda yaptığı konuşmada,"Eko-verimlilik" kavramının; çevrenin ve sürdürülebilir kalkınmanın önemli bir aracı olduğunu, "eko-inivasyon" kavramı içinde araştırma ve geliştirme çalışmalarına hız kazandırdığını ve piyasanın şekillenmesine destek sağladığını ifade etti.

 

Bakan EROĞLU, Türkiye’de ekonomik faaliyetlerin; ekolojiye olan olumsuz etkilerinin azaltılması için çevresel açıdan daha verimli şekilde yapılandırılması kavramının, uygulama alanını hızla geliştirdiğini belirterek, endüstriyel tesislerden kaynaklanan kirliliğin kontrolündeki temel mevzuatın başında Sanayiden Kaynaklanan Hava Kirliliği’nin Kontrolü Yönetmeliği nin geldiğini söyledi.

 

Çevre ve Orman Bakanı EROĞLU, ayrıca; Avrupa Birliği’nde endüstriyel kirliliğin ve risklerin kontrolü alanında sürdürülebilir kalkınma ilkelerinin hayata geçirilmesini sağlayan araçların başında gelen ve ilk sonuçları alınan IPPC Yönergesi’nin ülkemiz tarafından da uyumlaştırma ve uygulama çalışmalarının sürdürüldüğü, bunun yanı sıra; eko-tasarım ve EMAS Mevzuatına ilişkin de uyumlaştırma çalışmalarına hız verildiğini belirtti.    

 

EROĞLU, Türkiye’de enerji verimliliği, güneş enerjisi ve çevre yönetim sistemlerinin kurulması alanlarında eko-verimli bir ekonomi doğrultusunda teşviklerin verildiğini belirterek, Türkiye’nin; eko-verimlilik alanında, Avrupa Birliği’nin üye ülkelerinin deneyimlerinden yüksek fayda sağlayacağını düşündüğünü, güçlü bir girişimde bulunmaya hazır olduğunu söyledi.

 

Bakan EROĞLU,  toplantının ”çevre” ile ”ekonomi” arasında sinerji imkanlarının canlandırılması ve ülkeler arasındaki çözüm odaklı paylaşımların geliştirilmesi açısından verimli bir şekilde sürmesini temenni etti.

   

İklim Oturumu

Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel EROĞLU burada yaptığı konuşmada ise Türkiye’nin; 2004 yılında Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Sözleşmesi’ne taraf olduğunu ve Türkiye’nin Kyoto Protokolü’ne taraf olduğuna dair kararın TBMM’nde kabul edildiğini ve bu kararın Mayıs ayı içinde Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği’ne sunulduğunu belirtti.

 

Bakan EROĞLU, Türkiye’nin bundan sonra iklim değişikliğine karsı yapılan küresel mücadeleye katkılarını Kyoto Protokolü’ne taraf bir ülke olarak devam ettireceğini ve kendi özel şartlarının el verdiği ölçüde, adaletli bir katkı yapmak konusunda istekli olduğunu, bu kapsamda; Türkiye’nin emisyon artışını sınırlamak ve düşük karbon ekonomisine geçiş için ulusal uygulanabilir azaltım faaliyetleri ve kayıpsız hedefleri uygulamayı planladığını ifade etti.

 

EROĞLU; enerji, sanayi; tarım ve ulaştırma sektöründe iklim değişikliğinin etkilerini minimize etmek için alınan tedbirlere değinerek ülkemizde başlatılan `Ağaçlandırma Kampanyası” ile 2.3 milyon hektarın yeşillendirileceğini belirtti.

 

Bakan EROĞLU, Türkiye’nin son dokuz ay içinde üç önemli konferansa ev sahipliği yaptığını belirterek, bu konferansların iklim değişikliği ile mücadelemize önemli katkılar sağlayacaktır dedi.  

 

Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel EROĞLU, konuşmaların ardından İsveç Çevre Bakanı Andreas CARLGREN ile ikili bir görüşme gerçekleştirerek, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında ”çevre” faslına ilişkin müzakerelerin açılması konusunda Türkiye’nin yaptığı çalışmaları aktarmış ve İsveç Hükümeti’nden konuya ilişkin destek talep edilmiştir.

 

Andreas CARLGREN ise İsveç’in Türkiye’nin yapmış olduğu çalışmaları takdir ile karşıladığını ve gerekli kolaylığı sağlama yolunda her türlü çabayı gösterdiğini belirtmiştir.

www.cevreorman.gov.tr

 

Veysel EROĞLU

Türkiye Büyük Millet Meclisi 23. Dönem Milletvekili

Afyonkarahisar

 

Veysel Eroğlu, 18 Ağustos 1948 de Afyonkarahisar Şuhut ta doğdu. Babasının adı İbrahim, annesinin adı Emine dir. Öğretim Üyesi; İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü nü bitirdi. Doktorasını İTÜ de tamamladı. Hollanda Delft de araştırmalar yaptı. 1984 de doçent, 1991 de profesör oldu. İTÜ İnşaat Fakültesi Yönetim Kurulu Üyeliği, Çevre Mühendisliği Bölümü Çevre Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanlığı, İSKİ Genel Müdürlüğü, İSTAÇ, KİPTAŞ, BİMTAŞ, HAMİDİYE, İSFALT AŞ, İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ de Yönetim Kurulu Başkanlığı, İGDAŞ da Yönetim Kurulu Üyeliği ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü yaptı. BEDAŞ, AYEDAŞ, TEMSAN Yönetim Kurulu Üyeliklerinde bulundu. Su Vakfı kurucusu ve mütevelli heyet üyesi olup, Dünya Su Konseyi guvernörüdür. 45 i yabancı dilde olmak üzere 350 nin üzerinde kitap, ilmi makale, tebliğ ve mesleki teknik raporları yayınlandı. 60. Hükümet te Çevre ve Orman Bakanlığı görevini üstlendi. İyi düzeyde İngilizce bilen Eroğlu, evli ve 4 çocuk babasıdır.

www.tbmm.gov.tr

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: