En büyük güneş santralı kuruluyor
 
 

Dünyanın en büyük güneş enerjisi santrali Çin de kuruluyor …

Bir Amerikan firması, dünyanın en büyük güneş enerjisi santralini Çin de kuracak.

 

Güneş paneli üreticisi şirket, bugün Çinli yetkililerle imzalanan anlaşma uyarınca, Çin in kuzeyindeki İç Moğolistan ın Ordos bölgesinde 2 gigawattlık elektrik üretme kapasitesine sahip santral inşa edecek.

 

Yaklaşık 10 yılda tamamlanacak projenin mali boyutu açıklanmadı.

Şirket yöneticisi, projenin, iklim değişikliğinin yol açtığı sonuçların bertaraf edilmesine katkıda bulunmak bakımından önem taşıdığını ve güneş enerjisinin dünya ölçeğinde kullanılması yolunda anlamlı bir adım olduğunu belirtti.

 

Çin, 2010 yılına kadar enerji ihtiyacının yüzde 10 unu yenilenebilir kaynaklardan sağlamayı hedefliyor. Bu oran, 2020 ye kadar yüzde 15 e yükseltilecek. Halen güneş enerjisinden 90 megawatt elektrik üreten Çin, 2011 de bunu 2 gigawatta, 2020 ye kadar da 10-20 gigawatta yükseltmeyi tasarlıyor.

AA / 08 Eylül 2009

-.-

Rüzgâr, su ve güneş enerji kaynakları 

Çin’in uçsuz bucaksız topraklarında pek çok nehir bulunuyor. Bol miktarda nehir suyunun düşme seviyesinin yüksek olması nedeniyle bu nehirler çok zengin su enerji kaynaklarına sahiptir. İstatistiklere göre, Çin’deki nehirlerin su enerji kaynağı rezervleri 680 milyon kilovat, yıllık elektrik üretimi 5 trilyon 920 milyar kilovat saattir. İşletilebilen su enerji kaynaklarının elektrik üretim kapasitesi 378 milyon kilovat, yıllık elektrik üretimi ise 1 trilyon 920 milyar kilovat saattir. Su enerji kaynaklarının rezervleri olsun, işletilebilecek su enerji kaynakları olsun Çin, dünya sıralamasında birinci sırada yer almaktadır.

 

Çin’deki rüzgâr enerjisinin toplam teorik rezervi 3.226 milyar kilovat, karada işletilebilecek rüzgâr enerjisinin rezervi 253 milyon kilovat, sığ denizlerde (derinliği 15 metreden fazla) rüzgâr enerji kaynakları 750 milyon kilovat olup karadakinin 3 kattına eşittir. Çin’in kuzeybatı, kuzey Çin ve doğusundaki çayır ve Gobi Çölü’nde ve güneydoğusundaki deniz ve adalarda zengin rüzgâr enerjisi bulunmaktadır. Söz konusu rüzgâr enerjisinin zengin olduğu bölgelerde genellikle konvansiyonel enerji üretimi yoktur. Kış ve bahar mevsimlerinde rüzgâr şiddetli ve yağış azdır. Yaz mevsiminde ise rüzgâr hafiftir ve yağış fazladır. Bu bölgeler hidroelektrik ile birbirini tamamlayabilir ve rüzgârla elektrik üretiminin geliştirilmesine uygundur. 1998 yılının sonuna kadar Çin’de rüzgârla çalışan yaklaşık 20 elektrik santralı kuruldu ve bunların toplam elektrik üretim kapasitesi 223 bin kilovattır. En büyük elektrik santralı Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nde bulunan ve rüzgârla çalışan Dabancheng elektrik santralıdır. Santralde 300, 500 ve 600 kilovatlık 111 jeneratör grubu vardır, toplam kapasitesi 57 bin 500 kilovattır. Şu anda Çin’de rüzgâr enerjisine dayalı elektrik santrallerinin toplam üretim kapasitesi, değerlendirilebilen rüzgar enerjisinin yalnızca binde 1.4’ünü oluşturuyor, dolayısıyla Çin’de rüzgar enerjisine dayalı elektrik üretimi büyük potansiyele sahiptir.  

 

Çin’in güneş enerjisi de çok zengindir. Karada her yıl alınan güneş enerjisinin radyoaktif ışınları 2 trilyon 400 milyar ton kömüre eşittir. Ülkenin toprak yüzölçümünün üçte ikisinde, yılda görülen güneş enerjisinin radyoaktif miktarı her metrekarede 6000 megajul’ü aşmış durumdadır. Tibet’in kuzeybatısında ise bu rakam metrekarede en fazla 8400 megajul’e ulaşabilir. Bu bölge dünyada güneş enerjisi kaynaklarının en zengin olduğu bölgelerden biridir.

 

Çin’in ilk büyük ölçekli güneş enerjisi elektrik santralı İç Moğolistan’ın Balin Youqi İlçesi Guligutai köyünde inşa edildi. 560 vat gücünde olan santral 11 Ekim 1982’de hizmete açıldı.

Çin Hakkında (2005.08.24)

www.fmprc.gov.cn

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: