Avrupanın enerjisi güneşten
 
 

Avrupa, enerjisini Afrika nın güneşinden alacak …

Proje kapsamında çöle ayna yerleştirilecek. Bu aynaların suyu ısıtması ve enerji tribünlerini çalıştırarak elektrik üretmesi sağlanacak.

 

 Avrupalı şirketler tarafından desteklenen 400 milyar avroluk bütçeye sahip Desertec adlı projeyle, Avrupa elektrik ihtiyacının yüzde 15 ini Afrika güneşinden sağlamayı planlıyor

 

Avrupa, enerji ihtiyacını çöle yerleştirilecek olan aynaların etkisiyle güneş enerjisinden sağlayamayı planlıyor. Avrupa, bu yöntemle, Kuzey Afrika’nın güneşinden faydalanarak elektrik enerjisi ihtiyacının yüzde 15’ini karşılamayı amaçlıyor. Avrupa’da çoğu Almanya’dan olmak üzere çok sayıda şirketin desteğiyle gerçekleştirilmesi planlanan ‘Desertec’ adlı proje, 400 milyar avroluk bütçeye sahip olacak. Uzmanlar, projenin küçük adımlarla ilerleyebileceğini, tam olarak tamamlanmasının ise 2050 yılını bulacağını belirtiliyor. Bu yöntemle, çöle ayna tarlaları kurulacak.  Sahra bölgesinin güneş ışınları çöle yerleştirilen aynaların vasıtasıyla suyun ısıtılmasına yarayacak. Isınan su tribünleri çalıştırarak elektrik enerjisinin üretilmesine yol açacak. Konuya yakın isimler projeyi, “Dünyanın en önemli güneş enerji projesi” olarak tanımlıyor.

 

Kum fırtınası tehlikesi

Aynalar, ağırlıklı olarak Kuzey Afrika olmak üzere, Orta Doğu’ya da yerleştirilecek. Projenin gerçekleşmesi halinde Kuzey Afrika ve Avrupa ekonomilerinin sera gazı emisyonlarını sınırlı ölçüde tutarak büyümelerine olanak sağlayabileceği ifade ediliyor. ‘Desertec’ adlı projeye destek veren şirketlerin finans ve sanayi alanında faaliyet gösterdiği belirtildi.

 

Desertec adlı projenin, Avrupa kıtasını iklim değişikliğine karşı mücadelede ön saflara taşıyacağı belirtiliyor. Cambridge Üniversitesi’nden araştırma görevlisi George Joffe, Sahra bölgesinin istedikleri her türlü avantajı kendilerine sunduğunu belirtti. Joffe, bölgede neredeyse nüfusun olmadığını ve çok yoğun olan güneş enerjisinden faydalanma şanslarının yüksek olduğunu ifade etti. Projeye yönelik olarak olumlu eleştirilere rağmen, planın bazı tuzakları da barındırdığı söyleniyor.

 

Avrupalı şirketlerinin yeni bir teknoloji kullanacağını ve Kuzey Afrika’da hukuk sisteminin zayıf olmasının projeye yönelik olarak bazı riskleri de beraberinde getirdiği vurgulanıyor. Projenin maliyetinin çok yüksek olduğu, aynı zamanda da, Sahra bölgesindeki kum fırtınalarının da sorun yaratabileceği ifade ediliyor. Avrupa hükümetlerinin de Kuzey Afrika’dan enerji ithalatı yapılmasının bazı risklerinin olduğunu kabul ettiği belirtiliyor. Alman parlamenter ve Avrupa Yenilenebilir Enerji Derneği Başkanı Hermann Scheer, Sahra bölgesinden enerji tedarik edilmesinin Kuzey Avrupa açısından sadece bir serap olduğunu, projenin teknik kapasitesinin ise abartıldığını söyledi.

 

Sera gazları azaltılıyor

Avrupa’da bulunan çoğu hükümet, sera gazı emizyonlarını 2050 yılına kadar yüzde 80 azaltarak, 1990 yılındaki seviyenin altına indirmeyi planlıyor. Merkezi Münih’te bulunan Jeolojik Risk Araştırma Bölüm Başkanı Peter Hoeppe, Reuters’e verdiği demeçte, iklim değişikliğine karşı mücadelenin önemi üzerinde dururken şöyle konuştu:”İklim değişikliği bizim işlerimizi olumsuz yönde etkiliyor. Hava koşullarına bağlı doğal felaketler ciddi anlamda sorun yaratıyor. Proje önemli, bu fırsatı kaçırmak delilik olur.”  Projenin resmi internet sitesi Dersertec’de ise, proje için çalışan Dr. Gerhard Knies’in görüşlerine yer verdi. Knies, Çöl’den 6 saatte elde edilebilecek enerjinin insanlığın bir yıl içinde tükettiğinden daha fazla olduğunu ifade etti.

 

100 yıllık enerji

Kuzey Afrika ülkekelerinde ise projeye yönelik olumlu bakış açısının bulunduğu gibi bazı olumsuz yorumlarda yapılıyor. Fas yenilenebilir enerji ajansı ajansı CDER, proje’nin Kuzey Afrika’nın, ekonomik ve sosyal gelişimine katkıda bulunabileceği belirtiyor. Fas Hükümeti yetkilileri de, projenin Fas’ın enerji bağımlılığını azaltacağını belirtiyor. CDER’den Sadi Mouline proje ile ilgili olarak, “Kendi ülkemiz için yeteri kadar enerji üretebiliriz. Aynı zamanda ihracat da yapabiliriz. Önümüzdeki 100 yıl için yeterli enerji üretini yapabiliriz” açıklamasında bulundu. Enerji ihtiyaçlarının önemli bir bölümünü ithal etmek durumunda kalan Fas, Tunus ve Ürdün gibi Afrika ülkelerin  ‘Desertec’ projesinden faydalanacağı ifade ediliyor.

 

Muhalif sesler de var

Öte yandan Cezayir hükümeti ise, bu projeye sadece Cezayirli şirketlerle yabancı şirketler arasında bir ortaklığa ve teknoloji transferine izin verilmesi halinde onay verileceğini belirtiyor.

Cezayir Enerji Bakanı Chakib Khelil, “Şartlarımız karşılanmazsa proje ile ilgilenmiyoruz. Bu şartlarda, yabancı şirketlerin enerji kaynaklarımızı kullanmalarına izin vermiyoruz” açıklamasında bulundu. Reuters’sa haberinde, Cezayir’de, El Kaide bağlantılı ayrılıkçı güçlerin bulunduğu ve projenin yatırmına ilişkin risklerin bulunduğu belirtildi. (Radikal)

 

Alman şirketleri ağırlıkta

‘Desertec’ adlı projede yer alan Avrupalı şirketlerin çoğunluğunu Alman firmaları oluşturuyor. Konsorsiyumda Almanya’nın en büyük bankası Deutsche Bank, Almanya’nın önde gelen mühendislik ve yüksek teknoloji şirketi Siemens, İsveç mühendislik şirketi ABB, Alman kamu şirketi E.ON, Alman kamu şirketi RWE, dünya’nın önde gelen reasürans şirketlerinden Alman Munich Re, İsveç mühendislik şirketi Abengoa Solar, Cezayir’li gıda şirketi Cevital, Alman devlet bankası HSH Nordbank, sanayi tesislerinin inşasını gerçekleştiren Alman M & W Zander Holding, Alman MAN Solar Millennium, ve Alman güneş panelleri üreticisi Schott Solar adlı kuruluşlar bulunuyor.

 

Projenin resmi internet sitesine göre, proje ile ilgili politik, sosyal, endüstriyel ve hukuki bütün sorunlara karşı The Desertec isimli bir fon da kurulmuş durumda.

radikal.com.tr / ekonomi / 30 Ağustos 2009

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: