Statlarda rüzgar ve güneş enerjisinden elektrik
 
 

Güneş enerjili statlar elektrik kesintisine karşı …

Türkiye’deki maç kesintileriyle gündeme gelen elektrikten, yurtdışında kulüpler para kazanıyor. İspanya, İsveç ve Tayvan’daki bazı statlar çevredeki evlere de elektrik satıyor.

 

Ligin ilk haftasında Denizli’de oynanan Denizlispor - Fenerbahçe maçının 59’uncu dakikasında elektriklerin kesilmesi, ardından da tüm stadın 40 dakika boyunca karanlığa gömülmesi, yurtdışında bu gibi durumlara karşı alınan tedbirleri gündeme getirdi.

 

Avrupa’da yeni yapılan statlarda uygulamaya konan güneş ve rüzgârdan enerji üretimi yönteminin Türkiye’de de kesintilerin önüne geçmek için uygulanabileceği, hatta kesintinin önüne geçmenin yanı sıra kulüplerin bu işten para da kazanabileceği belirtiliyor. Bu iki enerji üretim yönteminin hem giderlerin aşağı çekilmesi hem de sosyal sorumluluk tarafında kulüplere önemli kazanımlar sağladığı ifade ediliyor.

 

Statlarda üretilen enerjinin merkezi şebekeye veya çevre bölgeye satılması mümkün. Bu durumda elektrikten kulübe veya stadın işleticisine elektrik bir gelir kalemi olarak görülüyor.

 

Olimpiyat’a 1 türbin yeter

Uzmanlar yeni yapılan statlardan İstanbul’daki Atatürk Olimpiyat Stadı’nın yaz aylarında bile güçlü rüzgâr aldığını bu sebeple enerji üretimi için ciddi bir kaynak olduğunu belirtiyor.

 

75 bin kişilik Atatürk Olimpiyat Stadı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin maçları ve birkaç organizasyon dışında kullanılmıyor. 2.5 megavatlık rüzgâr santralının, bu stadın ihtiyacını fazlasıyla karşılayacağını belirten Rüzgâr Enerjisi ve Su Santralları İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Tolga Bilgin, bu yöntemin özellikle şehir dışındaki statlarda uygulanabileceğini kaydetti.

 

Bilgin, “ Olimpiyat Stadı çok rüzgârlı bir yer. Buraya kurulacak bir türbin maç esnasında ihtiyacı karşılar.? Ayrıca dışarıya da enerji verir. 2.5 megavatlık bir rüzgâr türbini, Olimpiyat Stadı gibi 5 stadı daha aydınlatır ” dedi.

 

TOKİ’nin yapımı için üzerinde çalıştığı Galatasaray’ın Aslantepe Stadı’nın da bu iş için ideal olduğu bildiriliyor.

 

İşte güneş santrallı statlar

Dünya Oyunları Stadı - Tayvan

Tayvan’daki 55 bin kişilik Dünya Oyunları Stadyumu, 150 milyon dolara mal oldu. Stadın enerji ihtiyacını karşılayacak 8 bin 844 adet güneş paneli yıllık 1.14 gigavatsaat enerji üretiyor. Böylece 660 ton karbondioksidin atmosfere salınımı engelleniyor. Stadın boş günlerinde elektrik merkezi şebekeye satılıyor.

 

Stade de Suisse - İsviçre

Bern kentinde 2005’te açılan ve 1.3 megavatlık güneş paneli bulunan 32 bin kişilik İsviçre Stadı (Stade de Suisse) 1.13 gigavatsaat elektrik üretiyor. 630 tonluk salınımın önüne geçen sistem, maç günleri dışında 350 evin yıllık ihtiyacını karşılıyor. Maliyeti ise 66.5 milyon euro.

 

Cornellà-El Prat – İspanya

Espanyol’un geçen hafta açılan Cornellà-El Prat stadının çatısındaki güneş panelleri 500 kilovat güç üretiyor. 60 milyon euro’luk stat maksimum enerji verimliliği için tasarlandı. Stadın skorbord ve reklam panoları az elektrik tüketen LED teknolojisini destekliyor.

 

Bursaspor bu işin peşinden koşuyor

Türkiye’de enerji üretimi yapacak ilk stadın Bursa’ya yapılması gündemde. Bursa Belediye Başkanı Recep Altepe’nin seçim vaatleri arasında yer alan 44 bin kişilik stadın tavanı güneş panellerinden oluşacak. 50 milyon liraya mal olacak stat, yıkılmadan yenilenecek. Stadın elektriğini karşılayacak bu panellerin, 8 yıl içinde kendi yatırımını amorti etmesi, bundan sonra da TEDAŞ’a elektrik satacak hale gelmesi planlanıyor. Böylece yılda 800 bin liralık gelir hedefleniyor.

milliyet.com.tr / 12.08.2009

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: