Kıbrıs için enerji kaynakları ve elektrik üretimi
 
 

Kıbrıs a enerji alanında destek artacak …

Enerji Bakanı Yıldız, enerji alanında master planıyla Kıbrıs ın bütününü kapsayan bir çalışmada bulunacaklarını açıkladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, KKTC ye şimdiye kadar Türkiye Cumhuriyetinin verdiği destek, enerji alanında da artan bir dozda devam edecek dedi.

 

Bakan Yıldız, KKTC Enerji ve Ekonomi Bakanı Sumat Atun la görüştü. Görüşme sonrası açıklamada bulanan Bakan Yıldız, Kıbrıs teknik heyetinin KKTC nin özellikle enerji alanında yapılanmasıyla alakalı önerilerini sunduğunu, kendilerinin de bu kanalın finanse edilmesiyle alakalı çalışmaları yaparak, teknik yeterliliklerini gözlemlediklerini, incelemeler yaptıklarını söyledi.

 

KKTC ye şimdiye kadar Türkiye Cumhuriyetinin verdiği destek, enerji alanında da artan bir dozda devam edecek diyen Yıldız, beraber yapılan ortak çalışmaların KKTC nin büyümesiyle alakalı pozitif katkılar sağlayacağını ifade etti. Yıldız, enerji alanında yapacakları bir master planıyla da Kıbrıs ın bütününü kapsayan bir çalışmada bulunacaklarını bildirdi.

 

Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla alakalı KKTC nin hem rüzgarda hem güneşte bir kısım avantajları olduğuna işaret eden Yıldız, bu avantajın kullanılmasıyla alakalı Elektrik İşleri Etüd İdaresindeki (EİEİ) birikimlerinin hem know-how olarak hem de lojistik destek olarak aktarılacağını söyledi.

 

KONUK BAKAN ATUN

KKTC Enerji ve Ekonomi Bakanı Sumat Atun da KKTC yi ana vatan Türkiye Cumhuriyeti ile yaptığı işbirliği ile kalkındırmaya devam edeceklerini belirtirken, KKTC de Ekonomi Bakanlığının ilk kez oluşturulduğunu, kendilerinin enerji politikalarının önümüzdeki 15 - 20 yıl süre için yapılandırılması, politika ve vizyonun belirlenmesi çalışmalarına başladıklarını ifade etti.

 

Bu kapsamda Türkiye nin enerji bakanlığı ile yakından çalışıp bilgi ve deneyimlerinden yararlanmak istediklerini anlatan Atun, plan ve projelerini süratli bir şekilde oluşturmak istediklerini söyledi.

 

KKTC de şu an elektrik üretiminin katı yakıt üzerine kurulu olduğuna dikkati çeken Atun, katı yakıt üstüne kurulu bu sistemi mümkün olduğunca yenilebilir enerji imkanlarıyla üretilebilir hale getirme amacında olduklarını kaydetti.

 

Bizim için önemli olan KKTC de hem ekonomimizin, ekonomimizle birlikte enerjinin sürdürülebilir bir hal almasıdır, bu yönden çalışmalarımız devam etmektedir diyen Atun, Türkiye nin enerji koridoru haline gelmesinin de kendileri için heyecan kaynağı olduğunu ve bunun KKTC nin de konumunu güçlendirdiğini kaydetti.

 

KKTC de önemli bir yatırım potansiyeli olduğuna işaret eden Atun, Türk iş adamlarına yatırım ve işbirliği çağrısında bulundu.

 

SORULAR

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız, Mavi Akım ın Kıbrıs a uzatılması konusunda bir soru üzerine, Rusya Federasyonu ile geçen hafta yapılan çalışmalarda Mavi Akım hattının Lübnan, İsrail tarafına uzatılırken aynı zamanda Kıbrıs ın da isminin telaffuz edildiğini hatırlattı.

 

Bununla ilgili prensip kararları olduğunu anlatan Yıldız, yapılacak çalışmalarla araştırmalarla beraber hem enerjide, doğal gazda ve suda hem de fiber optikte bir hat oluşturulmasını istediklerini kaydetti.

 

Bu konuda enerji diplomasisinin devam ettiğini belirten Yıldız, enerji sektörünün globalleşen dünyadan daha hızlı globalleştiğini ve ülkeler arası ortak paydaya atılabilecek çok ciddi katkıları olduğunu söyledi. Yıldız, bu açıdan kendilerinin de Kıbrıs ı bir bütün olarak düşündüklerini vurguladı.

 

KKTC nin gaz ihtiyacının yaklaşık yarım milyar metreküp civarında olduğuna işaret eden Yıldız, şöyle devam etti : Bunun fizibl noktaya ulaşabilmesi için bu miktarın daha da artması lazım, belki yapacağımız bir master çalışmayla beraber her zaman iddia ettiğimiz gibi enerjinin gaz borularını yalnızca enerji olarak değil, aynı zamanda bir barış köprüsü olacağına inanıyoruz. Bunun en fazla hissedileceği yerlerden bir tanesi de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Güney Kıbrıs yönetimi arasında olabilecektir. Bununla alakalı biz tekliflerimizi ve çalışmalarımızı hazırlıyoruz. Gerek Avrupa Birliği ile alakalı gerek komşu ülkeler, gerekse ana vatan olarak gördükleri Türkiye nin Kıbrıs la alakalı yapacağı çalışmalarda bir barış köprüsü bir uzlaşı köprüsü olacağını her ortamda da ifade ediyoruz.

 

TÜRKİYE DEN KIBRIS A ELEKTRİK PROJESİ

KKTC li Bakan Atun da KKTC ile Türkiye arasında daha önce su taşıması konusunda bir işbirliği olduğunu ve projenin geliştirilmekte olduğunu belirtirken, Türkiye ve KKTC nin elektrik akımlarının enterkonnekte hale gelerek, Türkiye den Kıbrıs a elektrik akımı gelmesi noktasında görüş birliğine varıldığını bildirdi.

 

Bunun KKTC nin elektrik ihtiyacının sürdürülebilir bir şekilde yedeklenmesi kadar adanın geneline elektrik verme imkanını tesis edeceğine dikkati çeken Atun, adada kalıcı bir anlaşmaya varılması yönünde önemli bir unsur olabileceğini söyledi.

 

Enerji Bakanı Yıldız da Bizim mutabık kaldığımız nokta bütün bu bilgi lojistik destek ve know-how devriyle alakalı çalışmalarımızın talimatlarını verdim. EİEİ, Enerji İşleri Genel Müdürlüğü ve TEİAŞ dan oluşan bir heyet inşallah önümüzdeki süreçte KKTC ye gidecekler ve tespit yapacaklar. Bu çalışmayla beraber ne kadar fizibıl olduğuyla, ne kadar uygun olduğuyla alakalı çalışmalar, bu rakamlar bize yön gösterecek diye konuştu.

 

Bir gazetecinin bu elektrik hattıyla Rum kesiminin de bu hattı kullanımı ya da elektrik satışının söz konusu olup olmayacağının sorulması üzerine, Yıldız, kendilerinin teklifi bir master plan çerçevesinde Kıbrıs ın bütünü için hazırlayacaklarını bildirdi.

Yıldız, Bu öneriyi KKTC nin Ekonomi ve Enerji Bakanı mutlaka kendilerine ileteceklerdir. Kendi içlerindeki konuyu kendileri çözeceklerdir ama biz bütünüyle alakalı master plan çalışmamızı yapacağız şeklinde cevap etti.

 

Konuk Bakan Atun da adanın batısında Güney Kıbrıs taki sistemle enterkonnekte olabilecekleri bir yapı üzerinde çalıştıklarını, bu yapı sağlandıktan sonra kendilerinin elektrik enerjisi kullanımını adanın tamamına sunabileceklerini, gerektiği takdirde Güney Kıbrıs a da bu elektriği satabileceklerini söyledi.

 

MUHALEFETİ BİLGİLENDİRME

Bu arada, Konuk Bakanı uğurlamasının ardından bir gazetecinin muhalefetin bazı eleştiri ve yorumlarını hatırlatarak, enerji konusunda muhalefeti bilgilendirme çalışmasının yapılıp yapılmayacağını sorması üzerine Bakan Yıldız, Tabi düşünüyoruz. Biz bilginin istenmesi halinde her zaman açığız. Bunu önceden biz de teklif edebiliriz. Projelerin bütün detaylarını, bütün ayrıntılarını görebilecek durumdayız çünkü hem projelere hem ülkemize güveniyoruz şeklinde yanıt verdi.

AA / 11.08.2009

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: