Su kuyularında güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren sistem ...
 
güneş enerjisi / solar energy
 

 

Koski Yenilenebilir Enerji İle Tasarruf Sağlıyor

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürerek dalgıç pompaları çalıştıran fotovoltaik sistemi yaygın hale getiriyor.

 

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, su kuyularında kullanılan pompaların harcadığı elektrik sarfiyatını en aza indirmek ve elektrikten tasarruf sağlamak amacıyla güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürerek çalıştırılan fotovoltaik sistemi kullanmaya başladı.

 

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına ve çevrenin korunmasına büyük önem veren verdiklerini ve bu konuda örnek yatırımlarını hayata geçirdiklerini belirterek, şimdi de su kuyularında güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren sistemi kullandıklarını söyledi.

 

Uzuncakuyu’da 120 adet güneş enerji paneli

Sistemin ilk olarak Cihanbeyli ve karatay ilçelerine bağlı mahallelerin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan su kuyularında devreye girdiğini kaydeden Başkan Akyürek, “Karatay ilçemize bağlı Uzuncakuyu Mahallesi’ne 120 adet 30 kilovatlık güneş enerji paneli yerleştirildi. KOSKİ Genel Müdürlüğü ekiplerimiz fotovoltaik sistemi, Eğrikuyu, Katırağıl, Hüyüklü, Üçkuyu, Çukurkuyu, Hacıveli, Hüyük, Uzuncakuyu olmak üzere 8 yerleşim yerini besleyen Uzuncakuyu Mahallesi’ndeki kuyunun yanındaki 525 metrekarelik alana kurdu” dedi.

 

İnsuyu’nda yenilenebilir enerji kullanılıyor

Cihanbeyli ilçesine bağlı İnsuyu Mahallesi’nde de fotovoltaik sistemin kurulduğunu belirten Başkan Akyürek, “İnsuyu Mahallesi’nin yüksek bir noktasında bin metrekarelik alana 50 kilovatlık 200 adet güneş enerji paneli yerleştirildi. Sistem, gökyüzünün aydınlanmasıyla birlikte kesintisiz su üretimi yapıyor. Havanın kararması ile de devredışı kalan sistem, bölgenin su ihtiyacı halinde kuyu şebeke elektriği ile su üretimine devam edebiliyor” diye konuştu.

 

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü tarafından Karatay Uzuncakuyu Mahallesi’ne kurulan sistem içerisinde sürücü gücü 18,5 kilovatlık motor ve saniyede 3 litre/saniye debili su üretimi yapabilen 15 kilovatlık bir dalgıç pompa bulunuyor. Cihanbeyli İnsuyu Mahallesi’ne kurulan sistem içerisinde ise, saniyede 18 litre/saniye debili su üretimi yapabilen 25 kilovatlık dalgıç pompa ve 50 kilovatlık sürücü motoru bulunuyor. Her iki ilçeye kurulan sistem yaklaşık 300 bin liraya mal oldu.

 

Enerji giderlerine çözüm

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, içme ve kullanma su ihtiyacının yüzde 80’ini yeraltı sularından sağlıyor. Kuyulara kurulan pompalar vasıtayı ile çekilen su, depo ve pompa istasyonlarına aktarılıyor. Tüm bu sistem, enerji ile çalıştığından KOSKİ’nin büyük giderlerinin başında enerji harcamaları geliyor. KOSKİ, güneş enerjisi ile çalışan bu sistem sayesinde, daha az elektrik kullanılacağı için büyük oranda tasarruf sağlamayı planlıyor. (İHA)

www.milliyet.com.tr

06.11.2016

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: