Güney Kıbrısta Rüzgar Parkı ve Güneş Parkı ...
 
 

Elektrik maliyetleri düşecek …

Güney’de 200 milyon Euro’luk rüzgar parkı için imzalar atıldı.

 

Elektrik maliyetlerinin düşürülmesi için uzun süredir arayış içinde olan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Kıbrıs’ın ilk rüzgar parkının kurulması için anlaşma imzaladı. Baf’ın “Orites” bölgesinde kurulacak rüzgar parkıyla ilgili anlaşma önceki gün Rum Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanlığı ile D.K. Windsupply Ltd. arasında imzalandı.

 

Politis gazetesi, 20 yıl süreli anlaşmanın; Danimarka yapımı 41 adet rüzgar jeneratörü kullanılarak toplam 82 megavat elektrik enerjisi  üretme gücüne sahip bir rüzgar parkı kurulmasını öngördüğünü yazdı.

 

Gazeteye göre, rüzgar parkının, 20 yıl süresince geliri, üreteceği elektrik enerjisinin Rum Elektrik İdaresi’ne (AİK) satışından ve özel fonlardan sağlanacak. Üretilecek enerjinin satış fiyatının kilovat başına 0,166 Euro olmasına karar verildi.

 

Parkın inşa çalışmalarına 3 Ağustos Pazartesi günü başlanacak; parkın 2010 içerisinde tamamlanması öngörülüyor. 2011 yılında Güneyin toplam enerji üretiminin yüzde 2,5-3’ünün rüzgar parkından sağlanacağı ve karbondioksit salınımında yıllık 97,105 ton tasarruf edileceği hesap ediliyor. Bu çalışmanın toplam maliyetinin 200 milyon Euro’ya ulaşacağı; çalışmaya, D.K. Windsupply’a katılmakta olan yabancı yatırımcılar dışında, Avrupa Yatırım Bankası’nın da 65 milyon Euro vererek maddi katkıda bulunacağı kaydedildi.

 

Rum Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanlığı ile D.K. Windsupply arasında önceki gün imzalanan anlaşmanın öncesinde Windsupply şirketi 19 Temmuz’da Rum (elektrik) Aktarma Yönetim Sistemi ve 24 Temmuz’da da Rum Elektrik İdaresi’yle (AİK) anlaşma imzalamıştı.

 

Mari’ye de rüzgar parkı …

Gazete, “Bakanlar Kurulu’ndan Geçti… Mari’de de Rüzgar Parkı” başlıklı haberinde ise, Rum tarafında rüzgar enerjisi tesis edilmesindeki bir sonraki adımın, Mari’de rüzgar parkı kurulması olduğunu bildirdi.

 

Gazete, bölgede yapılacak istimlâklerdeki hukuki engellerden dolayı parkın inşaat çalışmasının gecikmesi tehlikesinin  aşıldığını yazdı. Gazeteye göre, Rum Bakanlar Kurulu, geçtiğimiz günlerde Rum Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanı’na; Ketonis Developments Ltd şirketi tarafından yapılacak inşaat için Vasiliko’da yer göstermesi için Enerji Dairesi’ne görev tevdi etme yetkisi verdi.

 

Rum Ticaret Bakanlığı’nın, Vasiliko’da doğalgaz ve petrol terminali yapım çalışmasını üstlenecek şirketlere, projelerini yaparken, rüzgar parkı kurulması için Enerji Dairesi tarafından gösterilecek yeri dikkate almalarını da sağlayacağını yazan gazete, artık geriye kalanın; toplam 12 megavat elektrik enerjisi üretecek 8  rüzgar jeneratörünün kurulması ve işletilmesi için rutin prosedürlerin yerine getirilmesi olduğunu kaydetti. 

 

Bir de güneş parkı …

Haravgi ise, “İlk Güneş Parkı Da Tezgahta” başlıklı haberinde, Baf’ın “Orites” bölgesinde rüzgar parkı kurma işini alan D.K. Windsupply Ltd. şirketi başkanı A. Ellinas’ın, gazeteye; ilk rüzgar parkından sonra, güneş enerjisi kullanarak 25 megawat gücünde olacak ilk güneş parkının da tezgahta olduğunu söylediğini yazdı.

 

Gazeteye göre, şirket Başkanı  Ellinas, güneş parkı kurulmasıyla ilgili incelemelerin ve projelerin tamamlanma aşamasında bulunduğunu, rüzgar parkının temellerinin atılmasıyla birlikte -temellerin eylül başlarında atılması planlanıyor- ilk güneş parkını kurmak için de başvuruda bulunacaklarını söyledi.

kibrisgazetesi.com / 02.08.2009

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: