Batman güneş enerji üssü olacak ...
 
 

 

"Batman güneş enerji üssü olacak"

Batman ve bölge illerinin enerji üssü olması için herhangi bir engelin olmadığını belirten Başbakanlık Basın Müşaviri Ekrem Direkçi, güneş enerjisi ile elektrik üretmenin bölgemize katkı sağlayacağını söyledi.

 

"Batman güneş enerji üssü olacak"

Başbakanlık basın müşaviri hemşehrimiz Ekrem Direkçi, güneş enerjisi ile elektrik üretmenin bölgemize katkı sağlayacağını söyledi.

 

"FİRMA 20 YIL İSTEDİ, DEVLET 10 YIL ALIM SÖZÜ VERDİ"

5 bin Hektar alan üzerinde kurulması planlanan Güneş Enerjisi panelleri Batman-Siirt-Diyarbakır ve Mardin de kurulması planlanıyor. Bu projenin hayata geçmesi halinde dolaylı bir şekilde 25 bin kişiye iş kapısı açılacağını belirten hemşerimiz Direkçi; "Güneş enerjisi ile elektrik üretimi sosyal bir proje olacak. Yatırım yapacak olan firmanın Tarım Kredi Kooperatifi üzerinden 2 bin 500 çiftçiyi ortak ettikleri ve proje maliyetinin 4.5 milyar doları aştığı için devlet bir ayrıcalık isteyen Hareon Solar firmasının yetkilileri ile yapılan görüşmemizde Devletin alımını 20 yıla çıkarması halinde projeye hemen başlayacaklarının sözünü verdiler. Devletin de hiç bir firmaya ayrıcalık veremeyeceğini ve 10 yıllık alım sözünü verdiğini ve sürenin bitmesi halinde piyasa koşullarına göre tekrar fiyat belirleyeceklerini firmaya bildirdiler. Kilitlenen nokta bu yoksa teknik yönden herhangi bir sorun kalmamış olup enerji açığına da önlem alınmış olacak" dedi.

 

"SORUNLAR AŞILACAK"

Firmanın istediği alım süresi üzerine ortak bir sürenin belirlenmesi için Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Enerji Bakanı Taner Yıldız la bire bir görüştüklerini ifade eden Direkçi, "Projenin hayata geçmesi için sorunları çözmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Batman da Siirt Milletvekilimiz Afif Demirkıran ile birlikte Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu ile görüştük. Projeye çok olumlu bakan Başbakan Davutoğlu, projenin biran önce hayata geçmesini ve bölgenin enerji üssüne dönüştürülmesini istedi. Güneş enerji projesinin hayata geçmesi halinde ayrıca bölgemizde de panel fabrikası da kurulmasının yanında üniversitemizde bu projeden doğrudan yararlanacaktır" dedi.

 

"YATIRIM MALİYETİ 5.6 MİLYAR DOLAR"

Alman teknolojisinin kullanıldığı projede Almaya, İsviçre ve Çin bu projenin gerçekleşmesi için bölgemize yatırım yapmaya geleceklerini ifade eden Direkçi, "Proje memleketimize kazandırılması halinde 4.5 milyar dolarlık proje yatırımı ile birlikte yaklaşık 1.1 milyar dolarlık bir yatırım da firma tarafından yapılacaktır. Toplam maliyetin 5.6 milyar dolar bulacağı bu proje sayesinde 25 bin kişi doğrudan yararlanmış olacaktır. Proje ile birlikte istihdam sağlanmış olup ekonomik büyümeye de olacaktır. Firmanın 20 yıl alım garantisi istemsi sonucu projenin hayata geçmediğini belirten Direkçi, devletin söz verdiği 10 yıl süreyi firmanın kabul etmesi halinde bu proje bir veya iki yıl içinde hayata geçeceğini de sözlerine ekledi.

 

"EN UYGUN YER BATMAN"

Dünyanın en büyük güneş enerjisi ile elektrik üreten projesi için bölgede en uygun yerin Batman olduğunu belirten Hareon Solar Yönetim Kurulu Başkanı Günther Stonig, projenin bölgeye büyük bir katkı sunacağını söyledi. Bu projenin veto edilmesi halinde 25 bin insanın ekmeği ile oynanmış olacağını da belirten Hareon Solar Yönetim Kurulu Başkanı Günther Stonig, projeyi kabullenmek ve desteklemek gerektiğini söyledi.

 

"DÜNYA DA 2. SIRADAYIZ"

Güneş enerjisi pazarında dünya sıralamasında 2. sırada yer aldıklarını belirten Günther Stonig, Bulgaristan, Romanya, Çin, Dubai, Almanya, İtalya, Japonya ve Ukrayna da bu projeleri başarıyla tamamladığını belirterek, "Bu proje insanlara, çevreye, doğaya zarar vermiyor. Aksine çevredeki insanların kalkınmasını destekliyor. Yaptığımız proje zehirli kimyasal olmadığını bölgede insanı, tarımı etkilemediğini, öldürmediğini ifade ediyorum. Sadede tanrının verdiği güneşi kullanıyoruz. Projenin amacı enerjiyi daha dip fiyata indirmektir. Yüksek fiyatlardan dışarıdan alıp da alınan yüksek fiyatlar da halka yansıyor. Ama burada kendiniz üretirseniz, dip fiyatlarla da halka hizmet verirsiniz. Halk daha rahat olur" dedi.

(M. Sait Bulut)

www.batmanpostasigazetesi.com

27 Ocak 2015

 

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: