Avrupa Birliğinde enerji tasarrufu ve verimlilik
 
 

AB bağlayıcı enerji tasarrufu hedefliyor …

Avrupa Birliği (AB) enerji bakanları dün bir araya geldikleri toplantıda birliğin enerji tasarrufu hedeflerine nasıl ulaşılabileceğini ele aldılar. Enerji Komiseri Andris Piebalgs’a yakında bağlayıcı yüzde 20 hedefinin gözetildiği teklif hazırlanması yönünde Komisyon’a önerilerde bulunmasını salık verdiler.

 

Dün İsveç’te gerçekleştirilen gayriresmi toplantıda yeni Enerji Verimlilik Eylem Planı tartışmaların odak noktası oldu. Bu planı Komisyon Kasım sonunda masaya yatırmak niyetinde.

 

Bakanlar öncelikle enerji tasarrufu sağlama yollarına odaklanarak binaların yıl sonuna kadar Bina Enerji Performansı Yönergesi’ne uygun hale getirilmelerinin önemine dikkat çektiler.

 

Dahası politika yapıcılar AB’nin 2020’ye kadar yüzde 20 daha fazla enerji tasarrufu sağlama hedefiyle ilgili görüş alışverişinde bulundular. Bu hedef pek fazla yaptırım gücüne sahip değil. Ancak yasal bağlayıcılığı bulunan ve 2020 hedeflerinin yüzde 20’sinin emisyon indirimlerinden ve enerji tüketiminin yüzde 20’sinin yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması hedefi daha büyük önem arz ediyor.

 

İsveç Enerji bakanı Maud Olofsson bütün bakanların hedefe kilitlendiğinin altını çizmekle birlikte hedeflerin bağlayıcı olup olmaması konusunda fikir birliğine varamadıklarını söyledi. AB üyesi devletlerin tasarrufu hangi yollar, ne tür araçlarla sağlayacakları konusunda endişelerini dile getiren Bakan Olofsson bağlayıcı hedefin enerjide sağlanacak gelişmelerin nasıl ölçüleceği konusunda sorulara sebep olduğunu kaydetti.

 

Ancak enerji komiseri bunun yalnızca " zekice bir yol " bulunmasıyla aşılabileceğini ileri sürdü.

" İnanıyorum ki artık zamanı geldi ve siyasi hava bunu düşünmek için yeterince olgun. "

 

Enerji düzenleme kurulu kararı bekleniyor

Bakanlar birliğin enerji piyasası özelleştirme gündeminin uygulamaya alınmasıyla ilgili ilerleme kat ederek Enerji Düzenleyicileri İşbirliği Kurulu’nun (ACER) gelecekteki konumunu Aralık’ta ele almak üzere mutabakata vardılar. Kurul geçen ay onaylanan 3. iç piyasa paketiyle oluşturuldu.

 

Romanya, Slovenya ve Slovakya’nın bu yaz başında kurula ev sahipliği yapma girişimleri nedeniyle konuyla ilgili karar bekletiliyordu. AB’ye üye 27 ülke üç ülkenin adaylığını kabul etmiş bulunuyorlar.

 

Bakan Olofssın " Bu durum Komisyon’a kurulun bu üç ülkeden birinde yer alacağı mesajını gönderiyor " dedi.

 

Komiser Piebalg kararı memnunlukla karşıladığı açıklamasında Komisyon’un üçüncü paketin uygulanması için gerekli hazırlıklara devam edebileceğini kaydetti.

 

Gelecekte faaliyete geçecek kurulun amacı gaz ve elektrik aktarımında düzenlemeler konusunda sınır ötesi işbirliğini geliştirmek. Komisyon kararın Mart 2011’e kadar kurulun çalışmalarına başlamasını temin etmeye çalışıyor ancak bu durumda hazırlıklara pek fazla zaman ayıramıyor.

euractiv.com.tr / enerji / 24 Temmuz 2009

-.-

Buzdolapları ve televizyonlara verimlilik standardı geliyor …

Avrupa Komisyonu dün dört yeni çevre dostu tasarımın dikkate alındığı sanayi motorları, su devri daim araçları, televizyonlar, buzdolapları ve dondurucularda daha fazla enerji tasarrufu sağlayacak bir düzenlemeye imza attı.

 

Avrupa Birliği’nin (AB) çevreci tasarım yönergesi altında uygulanan tebdirlerle Komisyon elektrikli gereçler için tasarruf standartları getiriyor.

 

Komisyon yeni tedbirlerle 2020’ye kadar yılda 190 Twh lik enerji tasarrufu sağlanacağını tahmin ediyor ki bu karam İsveç ve Avusturya’nın yıllık elektrik tüketimine eş değer.

 

AB Enerji Komiseri Andris Piebalgs bu konuda yaptığı açıklamada " Bu paket enerji tasarrufu, iklim değişikliğiyle mücadele ve ekonomik iyileşme hedeflerimizi başaracağımız yolda bir köşe taşı " diye konuştu.

 

Yeni özellikler sayesinde bundan böyle piyasalarda en iyi tasarruf sağlayan televizyonlar ve soğutma cihazları yer alacak. Komisyon’a göre, 202’ye kadar tüketiciler yılda 30 TwH elektrik tasarruf etmiş olacak.

 

Sanayi motorlarına ilişkin yeni kanunlarla 2011’den itibaren piyasaya enerji verimliliği yüksek ürünler sürülecek. Büyük hacimli motorların 2015’ten itibaren oldukça verimli olması bekleniyor. Diğer motorlar için ise bu tarih 2017 olarak kararlaştırıldı. Alternatif olarak bu tür motorlar değişen hız sürücüleri ile donatılarak aletlerin sürekli en üst seviyede çalışması önlenecek ve gerektiği zaman gerektiği kadar enerji tüketmeleri sağlanacak.

 

Su devri daim vasıtalarına gelince, kazan ve ısıtma sistemlerinde bulunan bu teçhizatla ilgili yeni düzenlemelerle piyasa akıllı ürünlere yönelecek.

 

Çevre dostu örgütler yeni mevzuatı memnunlukla karşılarken tasarruf potansiyelinin tam kapasite kullanılmasına yeterli olmadığı eleştirisinde bulundular. Yeni standartlar ilk kez Mart ayında tartışmayua açıldığında sivil toplum kuruluşları sanayi kesiminin gönüllü gayretlerinin ötesinde standartlar getirilmesi çağırısında bulunmuşlardı.

 

Çevreciler daha katı standartlarla yüzde 20 daha fazla enerji tasarrufu sağlanabileceğini ifade ediyor, Komisyon’u havalandırma sistemleri için de standartlar belirlemeye teşvik ediyor.

 

Şu ana kadar belirtilen özelliklere sahip çevre dostu tasarıma dayanan ürünler için dokuz düzenleme kabul edildi.

euractiv.com.tr / çevre ve iklim / 24 Temmuz 2009

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: