Kuraklığa Karşı Doğru Sulama Yöntemi Önerisi ...

 
Adana
 

 

Kuraklığa Karşı Doğru Sulama Yöntemi Önerisi

Yurt genelinde bu yıl kış aylarında yaşanan kuraklığın tarımsal üretime etkisinin azaltılmasında doğru sulama yöntemlerinin önemli olduğu bildirildi.

 

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Özekici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl ülke genelinde çok ciddi kuraklık yaşandığını ve bunun normal olarak tarımsal üretime olumsuz yansıdığını belirtti.

 

Geçen yıl ekim ayından itibaren yurt genelinde önceki dönemlere göre yağışların yüzde 27 azaldığını bildiren Özekici, "Bazı bölgeler bu durumdan çok daha fazla etkilendi. Örneğin Akdeniz Bölgesi nde yağışlar yüzde 36 daha az, bu rakam Adana için çok daha çarpıcı. Seyhan Irmağı nı besleyen havzada, DSİ verilerine göre, yüzde 53 e yakın yağış azalması var" diye konuştu.

 

Mart ve nisan aylarındaki yağışların çiftçileri mutlu ettiğini fakat kış yağışlarıyla beslenen buğday ve arpa gibi tahılların yetişme dönemindeki yağışların çok düşük olması nedeniyle verim kaybı yaşandığını ifade eden Özekici, ürünlerini sulama imkanı olan çiftçilerin, kuraklığın etkisini hafif atlatmaya çalıştığını dile getirdi.

 

Özekici, bilim insanlarının kuraklığa dayanıklı çeşitler üzerinde daha çok çalışma yapmaya başladığına dikkati çekerek, şunları söyledi:

 

"Küresel ısınma, iklim değişikliği ve buna bağlı olarak kuraklık olgusunu daha sık görüyor olacağız. Buna hazırlıklı olmak lazım. Dünyada erişilebilen tüm suyun yüzde 75 ini tarım kullanıyor. Bu nedenle tarımsal sulamada çok akılcı olmak durumundayız. Su kayıplarını önlemek için taşıma zayiatı yüzde 50 nin üzerinde olan açık kanal sisteminden bir an evvel vazgeçmeliyiz. Açık kanal sisteminde, barajlardan, göllerden veya göletlerden alınan suyun yüzde 50 si kayboluyor. Açık kanalla ulaştırılan su tarlada ancak yüzde 50 kullanılabiliyor. Burada iki oranı topladığımızda, örnek olarak Seyhan Nehri nden alınan suyun ancak yüzde 25 i doğru kullanılıyor, yüzde 75 i ziyan ediliyor."

 

Basınçlı ve kapalı sistem önerisi

Su kaybına karşı alınabilecek en önemli önlemin basınçlı ve kapalı sisteme geçmek olduğunu vurgulayan Özekici, çiftçinin kullandığı damlama ve yağmurlama yöntemlerinin bu sayede daha verimli kullanılabileceğini anlattı.

 

Prof. Dr. Bülent Özekici, şöyle devam etti:

"Sulama suyunun basınçlı ve kapalı sistemle tarlaya getirilmesi durumunda çiftçi doğal olarak halen kullandığı damla sulama ve yağmurlama gibi sistemleri basınçlı sistemle daha verimli kullanacak. Uygulama ile randımanı da çok daha yükselecek. Zaten hiçbir kayıp olmadan üretim randımanımız yüzde 100 olacak. Suyun en büyük kullanıcısı da tarım sektörü olduğu için bir an evvel bu konuya eğilmeliyiz. Bunu Türkiye için en akılcı ve hızlı geri dönüşümü olabilecek bir yatırım olarak görmeliyiz."

 

Kuraklığın sıkıntısının gelecek yıl daha çok hissedileceğini savunan Özekici, barajlardaki su havzalarının doluluk oranın çok düştüğü için tarımsal üretim açısından durumun tehlikeli olduğunu sözlerine ekledi. 

ABDULGAFUR KILIÇ, Adana (AA)

www.haberler.com

05.06.2014

 

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: