Kaçak elektrik kullanımını önlemenin iki yolu var ...
 
 

 

Arslan: Kaçak elektrik kullanımını önlemenin iki yolu var

GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan kaçak elektrik kullanımının ortadan kaldırılması için Tebligat mevzuatında değişiklik yapılması gerektiğini ve dağıtım şirketlerinin adrese dayalı nüfus kayıt sistemine bağlanması gerektiğini söyledi.

 

Akıllı şebeke sistemleri ele alındığı 2.Uluslararası Akıllı Şebekeler Kongresinin açılış konuşmasını yapan GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan akıllı altyapı sistemlerinin tam olarak işlevlerini yerine getirebilmeleri için iki önemli nokta olduğunu, bunlardan ilkinin Tebligat mevzuatında değişiklik yapılması, ikincisinin de dağıtım şirketlerinin adrese dayalı nüfus kayıt sistemine bağlanması olduğunu söyledi.

 

8-9 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen ve bu yıl 2.si düzenlenen Uluslararası Akıllı Şebekeler Kongresi TC Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TC Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan, GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, sektör temsilcileri ve çok sayıda basın mensubunun katılımıyla WOW İstanbul Hotel’de gerçekleştirildi.

 

Arslan konuşmasında akıllı sistemleri yaygınlaştırmanın ve geliştirmenin, özellikle hizmet sektöründe müşteri memnuniyetini artırıp, maliyetleri düşüreceği ve Enerji Borsasına veri kaynağı sağlayacağından tüketicilere yeni avantajlar getireceğini belirterek,

 

Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe abone yönetim sistemlerinin ve şebeke yönetim sistemlerinin akıllı sistemlerden gerekli faydayı sağlayarak, özellikle kaçak kullanımın ortadan kaldırılması için 2 konunun çok önemli olduğunu söyledi.

 

Aslan bunları şöyle açıkladı: “Birincisi Tebligat mevzuatında yapılması gereken düzenlemelerdir. Dağıtım Şirketleri, abone yönetim süreçlerindeki tüm işlemleri akıllı sistemlerle yürütmektedir. Ancak borcunu ödemeyen tüketicilere kesme öncesi tebligat göndermesi ve tebligat arkasından kesme işlemi yapması gerekmektedir. Bu yıl itibariyle Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe abonelerin %10‘una tebligat gönderilmektedir. Tebligat süreci zor ve tahsilâtların yapılması açısından çok önemli bir işlem olmakla birlikte, fazladan zaman ve iş yükü oluşturmaktadır. PTT ile tebligat maliyeti 8 TL’ye ulaşmıştır. Evde olmayan tüketicilere ait tebligat ise muhtara bırakılmaktadır. Bu işleyiş, 21. Yüzyıl şartlarına ve akıllı sistemlere uygun değildir. KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) doğal gaz ve elektrik dağıtım sektörlerinde müşterilere zorunlu olmalı, e-devlet üzerinden yapılan bildirimler tebligat kabul edilmeli veya tebligat zorunluluğu kalkmalıdır. Doğal gaz sektöründe Her ay yaklaşık 1 Milyon Adet tebligat dağıtılmakta, masrafı ise tüm tüketiciler tarafından ödenmektedir.

 

İkincisi ise, adrese dayalı nüfus bilgi sistemine erişim yetkisidir. Ülkemizde abonelerin her yıl %8-10’unda adres değişikliği söz konusudur. Yani başka bir adrese taşınma oranı yüksektir. Sektörde yaşanan Kaçak sorunu iki şekilde oluşmaktadır. Birincisi, sisteme sayaçsız doğrudan bağlantı ki bu bir hırsızlıktır. İkincisi ise evde oturanların bilinmemesi nedeniyle fatura edilmeyen kullanım kaçaklarıdır. Yani kaçakların büyük bölümü dağıtım şirketlerine bildirim yapmadan kullanım yapanlardan kaynaklanmaktadır. Dağıtım Şirketleri adrese dayalı nüfus kayıt sistemine, kimlik paylaşım sistemine ve tapu sistemleri ile harita bilgi bankalarına bağlanarak çift taraflı veri sağlayabilecek yetkinlikte sistemleresahiptir. Bu bağlantılar online olarak sağlanırsa, hangi evin boşaldığı ve boş evlerde yeni oturanların sözleşmesiz tüketim yapıp yapmadıkları kolaylıkla tespit edilebilir hale gelecektir. Dolayısıyla, sayaç okuma dönemlerinde otomatik olarak kaçak faturası oluşturulması ile kaçak oranları düşecektir”

 

Türkiye’nin gündeminde olan ve akıllı sistemler ile çözülecek sorunlarda dağıtım şirketlerinin adrese dayalı nüfus kayıt sistemine bağlanması için 2 yıldır uğraştıklarını belirten Arslan, bunun bir türlü gerçekleştirilemediğini de sözlerine ekledi ve çözüm konusunda bakanlık başta olmak üzere ilgililerden yardım beklediklerini belirtti.

www.enerjigunlugu.net

11 Mayıs 2014

 

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: