Brezilyadaki rüzgar enerjisi ihaleleri ...
 
rüzgar enerjisi / wind energy
 

 

Brezilya Rüzgara Güveniyor

Brezilya daki rüzgar enerjisi ihaleleri 2013 yılında rekor düzeye çıktı.

 

Brezilya daki rüzgar enerjisi ihaleleri 2013 yılında rekor düzeye çıktı. Rüzgar elektriğinin payı henüz çok düşük. Ancak Brezilya rüzgarı dev bir potansiyele sahip ve maliyeti de düşük. Şu günlerde Rio De Janeiro nun asfalt yollarında yumurta kızartmak bir dakika bile sürmez. Ülkeyi kavuran sıcak dalgasını Riolular yadırgamıyorlar. Ocak, bu enlemde yılın en sıcak ayı sayılır. Brezilyalılar sıcakla başa çıkabilmek için klima cihazlarını sonuna kadar açar ve havanın serinlemesini beklerler.

 

Bu yüzden de Brezilya nın elektrik şebekesine yaz aylarında muazzam yük biner. Elektrik sarfiyatının sürekli arttığı bu ülkede aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 3,3 oranında daha fazla elektrik harcandı.

 

Suyun gücü sınırda

Brezilya nın enerji üretim kapasitesini artırması gerekiyor. Ülkenin en verimli ve en ucuz elektriği hidroelektrik santrallerinde üretiliyor. Dev ülkenin elektrik üretiminde barajların payı yüzde 75 i buluyor.

 

Ancak ekolojik nedenlerden ötürü baraj sayısını artırmanın mümkün olmadığı Brezilya da Belo Monte barajının inşası yoğun protesto gösterileri yüzünden ertelemek zorunda kalındı. Proje, sonunda başlatılabildi ama devletin bundan böyle sadece küçük ve yerel hidroelektrik santrallerine ruhsat verebileceği belirtiliyor.

 

Rüzgar kurtaracak

Everaldo Feitosa boşluğun rüzgar enerjisiyle kapatılabileceğini söylüyor. Rüzgar türbini inşa eden Eolica şirketinin patronu Brezilya nın rüzgardan elektrik elde etmek için her türlü imkana sahip olduğunu iddia ediyor. Feitosa, "Rüzgarın sürekli estiği kuzeydoğu bölgelerinde jeneratörler yüzde 50 kapasiteyle çalıştırılabilir. Bu oranın Almanya da sadece yüzde 25 olduğunu düşünürsek, ne kadar büyük bir potansiyele sahip olduğumuz anlaşılır" diyor.

 

Aynı zamanda Pernambuco Üniversitesi nin mühendislik fakültesinde öğretim üyeliği de yapan Brezilyalı profesör bu avantaj sayesinde elektriğin maliyetini hidrolik santraller düzeyine düşürebileceklerini hesaplamış.

 

Gelecek rüzgarın

Brezilya da rüzgar enerjisinin hidroelektriğe dişli bir rakip olduğu kanıtlandı. Enerji Bakanlığı nın Kasım ve Aralık aylarında yaptığı ve en düşük elektrik fiyatını verenin kazandığı ihalelerde siparişlerin büyük bölümü rüzgar türbini işleten şirketlere gitti. Hükümetin ihale ettiği toplam 2 bin 100 megavatlık 158 projenin 136 sı rüzgar enerjisiyle çalışacak ve rüzgarın çevirdiği türbinler 1500 megavatlık elektrik üretecek.

 

2009 yılından bu yana Brezilya da 11 bin 751 megavatlık rüzgar enerjisi tesisi kuruldu. Ancak bu kapasite hidroelektriğin saltanatına son vermenin çok uzağında kalıyor. Paraguay sınırındaki İtaipu barajı tek başına bu kadar elektrik üretebiliyor. Uzmanlar Brezilya nın maksimum rüzgar enerjisi kapasitesinin 350 gigavatı bulduğunu hesaplamışlar. Bu rakam, Brezilya daki yıllık elektrik üretiminin beş katına tekabül ediyor.

 

Şebeke hazır değil

Rüzgar elektriğinin enerji miksajındaki payı yüzde ikinin altında. Faaliyete hazır tesislerin atıl bekletilen üçte biri devreye sokulduğu takdirde bu oran artacak. Rio Grande do Norte ve Bahia eyaletlerinde toplam 1270 megavat gücündeki 48 rüzgar parkı elektrik üreteceği günü bekliyor. İşletilmemesinin nedeni elektrik şebekesine bağlanmamış olması. Bu tesislerin üreteceği rüzgar elektriğinin tüketiciye ulaşması 2015 yılını bulacak. (Kaynak : Deutsche Welle)

www.haberler.com

14.01.2014

 

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: