OSB Organize Sanayi Bölgesinde güneşten elektrik üretimi ...
 
Kayseri
 

 

Kayseri OSB, Güneşten Kendi Elektriğini Üretecek

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi nde (Osb) 600 bin metrekarelik alana kurulacak 16 megavatlık güneş enerjisi santraliyle Osb ye ait arıtma tesisi, su deposu, sulama ve aydınlatma için ihtiyaç duyulan elektrik enerjisi karşılanacak.

 

Kayseri Osb Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü, AA muhabirine yaptığı açıklamada OSB ye ait birimlerin ihtiyacını karşılamak için bölgeye Türkiye nin en büyük güneş tarlasını kurduklarını söyledi.

 

Güneş enerjisi santralinin normalde çok maliyetli bir yatırım olduğunu ifade eden Hasyüncü, bu konuda teknik elemanlarla birlikte birçok ülkede yatırım maliyeti, üretimi, kaç yılda kendini amorti edeceği gibi konuları araştırdıklarını ifade etti.

 

Araştırma sonrasında santrali kuracak firmayla ciddi bir pazarlık yaptıklarını dile getiren Hasyüncü, şunları kaydetti:

 

"Görüşmeye gelen firma yetkililerine çok büyük bir tarla kuracağımızı ve bunun Türkiye de model olacağını söyledik. Firma yetkilileri de Kayseri Osb ye yapacakları santralin kendileri açısında çok iyi bir referans olacağını düşünerek fiyat indirimine gitti. Böylelikle Kayseri Osb ye Türkiye nin en ucuz güneş tarlasını kurmak için anlaşma yaptık. Normalde 40 milyon avroya mal olabilecek ve 35-40 yılda kendini amorti edebilecek 16 megavatlık santrali 12 milyon 800 bin avroya kuracağız. Santral 6-7 yıl gibi bir sürede kendini amorti edecek."

 

Santralin kurulması için Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK) ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının bilgilendirildiğini ve yasal işlemlerin başlatıldığını anlatan Hasyüncü, santralin 2014 yılında kurulacağını söyledi.

 

Santralin ekonomik ömrünün 35 yıl olacağını belirten Hasyüncü, "Şu an için güneş enerjisini, sanayici için, bölge için en verimli yatırım olarak görüyoruz. Bölgenin kendi bünyesinde kullandığı arıtma tesisi, su deposu, idare binası, aydınlatma gibi elektrik giderleri için artık sanayicimizin cebinden para çıkmayacak" şeklinde konuştu

 

Kayseri güneş enerjisinde en verimli illerden birisi

Türkiye de güneş enerjisinden yılda en fazla 1500 saat elektrik üretilebildiğine dikkati çeken Hasyüncü, Kayseri nin coğrafi konumu itibariyle güneş enerjisinden en çok faydalanılan illerden birisi olduğunu söyledi.

 

Kayseri de yılda 1400 saat elektrik üretebileceklerini ifade eden Hasyüncü, kurulan santralin de günlük yaklaşık 4 saat üretim yapacağını vurguladı.

 

Almanya da yılda 900 saat güneşten elektrik üretilebilmesine rağmen ülkenin birçok yerinde evlerin ve iş yerlerinin çatılarında, dış cephelerinde güneş enerjisi panellerinin olduğunu ifade eden Hasyüncü, Türkiye nin güneş konusunda uygun şartları taşımasına rağmen bu alandaki yatırımların yetersiz olduğunu belirtti.

 

Kayseri Osb deki fabrikaların toplam çatı büyüklüklerinin yaklaşık 10 milyon metrekare olduğunu kaydeden Hasyüncü, gelecekte fabrikaların çatılarına da güneş enerjisi santralleri kurularak bölgenin kurulu gücünün artırılabileceğini sözlerine ekledi. MUSA ÖZYÜREK, Kayseri (AA)

www.haberler.com

29.11.2013

 

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: