Büyük ölçekli güneş enerjisi santrali yatırımları için ...
 
 

 

Güneş enerjisinde ilk lisanslara az kaldı

Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar ilk güneş enerjisi santrali lisanslarının yılbaşı döneminde verilebileceğini söyledi.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar, büyük ölçekli güneş enerjisi santrali yatırımları için lisansların yılbaşı döneminde verilebileceğini söyledi.

 

Hürriyet gazetesinden Merve Erdil’in haberine göre Yusuf Yazar EPDK’nın kendilerine 480 kadar başvuru dosyasının büyük kısmını gönderdiği bilgisini verirken, birbirleri ile çatışan veya birbirini etkileyen güneş enerjisi santrali projelerinin görülebilmesi için tüm dosyaların sisteme girilmesi gerektiğini kaydetti.

 

Yusuf Yazar bu işlemin tamamlanmasının ardından Aralık ayı ortasına doğru proje başvuru dosyalarının TEİAŞ’a ulaşmış olacağını ve TEİAŞ’ın bu başvuruları trafo bazında gruplandıracağı ve yarıştıracağını belirtti.

 

Yusuf Yazar daha önce lisansların yılsonu itibari ile verileceğini öngördüklerini de ifade ederken, bu öngörülerinde sarkma meydana gelmesine rağmen lisansların sahiplendirilmesinin yılbaşı öncesi veya sonrasında gerçekleşebileceğini kaydetti.

 

‘’Lisanssızda büyük potansiyel var’’

Lisanssız güneş enerjisi uygulamaları hakkında da görüşlerini paylaşan Yusuf Yazar, evlerde çatı tipi uygulamaların henüz çok yayılmadığını, ilk örneklerin beklendiğini söylerken ilk 100 uygulamanın Türkiye çapında yaygınlaşmasının ardından çok hızlı bir artış görüleceğini iddia etti.

 

Yazar sözlerini şu şekilde sürdürdü; İlk lisanslı santral devreye girdiğinde, biz belki yüzlerce MW lisanssızdan üretim yapıyor olacağız. Lisanssızda bir ikinci yaygın uygulamanın da biokütle olmasını istiyoruz. Özellikle hayvancılığın çok olduğu yerlerde, küçük küçük yüzlerce üretim tesisinin ortaya çıkması söz konusu. Lisanssız uygulaması bunun için çok uygun. Türkiye için büyük bir kazanç olur çünkü devreye alınamayan büyük bir potansiyel var orada.

 

EPDK Türkiye’nin YEKDEM kapsamındaki ilk büyük ölçekli güneş enerjisi santrali yatırımları için 10-14 Haziran tarihleri arasında başvuruları kabul etmişti. Kurum tarafından proje başvurularının toplam sayısı ve kurulu güçleri hakkında resmî açıklama yapılmamış iken EPDK Başkanı Hasan Köktaş haziran ayında yaptığı bir açıklamada ilgili süreçte EPDK’ya 496 firmanın toplam kurulu güçleri 8 bin MW’ın üzerinde olan 600’e yakın proje başvurusu yaptığı bilgisini vermişti.

 

Lisanssız Elektrik Üretimi Derneği tarafından 21 elektrik dağıtım şirketinden elde edilen veriler toplanarak hazırlanan bir çalışmaya göre ise 20 Mayıs 2013 tarihine kadar elektrik dağıtım şirketlerine yapılan proje başvurularından toplam kurulu güçleri 250 MW’a yakın olan 659 başvuru olumlu bulunmuştu. Bu başvurulardan yaklaşık 114 MW’lık kısmını güneş enerjisi, 59 MW’lık kısmını ise rüzgâr enerjisi projeleri oluşturuyordu.

www.yesilekonomi.com

11.11.2013

 

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: