Sivas - Ankara Karayolu üzerindeki Besi Çiftliği’nde güneş enerji santrali ...
 
güneş enerjisi / solar energy
 

 

Else Enerji, Sivas ın ilk güneş enerji santralini devreye aldı!

Else Enerji, Sivas - Ankara Karayolu üzerindeki 250.000 m²’lik alanda kurulan, Anadolu’nun en büyük besi çiftlikleri arasında gösterilen Marka Grup Besi Çiftliği’ndeki 500kWp’lik güneş enerji santralinin uygulamasını ve resmi kabüllerini tamamlayarak devreye aldı.*

 

Santrale ait TEDAŞ proje onayı, ÇEDAŞ ile dağıtım bağlantı ve sistem kullanım anlaşmalarının imzalanması ve santralin resmi kabul süreçleri büyük bir titizlikle tamamlanmış oldu.

 

Daha önce tamamladığı Prokon A.Ş. ‘ye ait 500 kWp’lik güneş enerji santrali projesinde olduğu gibi; mühendislik, tedarik ve uygulama basamaklarının tamamı Else Enerji’nin liderliğinde tamamlanmış olan santral, bölgenin önde gelen firmalarından olan Sivas Aktif Enerji ve Else Enerji iş ortaklığı ile hayata geçirildi.

 

Marka Grup Besi Çiftliği, güneş enerji santralinin devreye girmesi ile birlikte elektrik tüketiminin %100’ünü bu santralden karşılayacak. Bununla birlikte Marka Grup Besi Çiftliği ihtiyaç fazlası enerjiyi satarak firmaya ek gelir de sağlayacak. Projenin bir diğer özelliği de Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen KDV ve KKDF teşviklerinden yararlanılmış olması. Marka Grup, güneş enerji santrali yatırımında KDV’den muaftı. Projede kazık çakmalı taşıyıcı konstrüksiyon sistemi özellikle kullanıldı. Burada amaç bir taraftan maliyeti düşürmek, diğer taraftan da büyük (lisanslı) güneş enerji santrallerine daha küçük çapta örnek oluşturmaktı.

 

Tesis ile ilgili olarak Marka Grup Yönetim Kurulu Başkanı Halis KAPLAN şunları söyledi:

 

Marka Grup olarak ilk kurulduğumuzdan beri ilklerin öncüsü olma vizyonuyla hareket ettik. Yapmış olduğumuz bu yatırım da yine bölgedeki ilklerden bir tanesi oldu. Yatırım kararını alırken önceliğimiz çevresel duyarlılığımızı göstermek ve karbon salımı konusunda bir adım atmak oldu. Bunun yanında artan elektrik fiyatları da bir başka etken elbette. Kurulan tesisin yılda üreteceği elektrik miktarının 700.000 kWh ila 750.000 kWh seviyelerinde olacağını bekliyoruz. Üretilecek bu elektrik ile marketlerimizin ve besi çiftliğimizin elektrik tüketimlerine katkı sağlanacak. Tesisin amortisman süresini aslına bakılırsa Türkiye’deki elektrik fiyat artışları belirleyecek. Şu anda yapılan hesaplamalar 7-8 yıl seviyelerinde olabileceğini gösteriyor. 25 yıl performansı garanti edilen bir yatırım için bu amortisman süresi oldukça cazip, güneş enerji santrali yatırımlarımıza kademeli olarak devam edeceğiz. Ülkemizde güneş enerji santrali kurmak isteyen bütün yatırımcılara kapımız açık, isteyen herkes santralimizi ziyaret edip inceleyebilir.

 

Proje onay sürecinden, devreye alma sürecine kadar tüm aşamaların Else Enerji liderliğinde, Sivas Aktif Enerji ile birlikte yürütülen projede, kullanılan markalar şu şekildedir:

 

Performans-kalite-fiyat dengesi göz önüne alınarak Hanwha SolarOne SF220 - 245Wp model güneş paneli tercih edildi. İnverter olarak yine dünyanın en iyi inverter markalarından bir tanesi olarak gösterilen Alman SMA’nın STP20000TL-EE model yüksek verimli inverteri kullanıldı. Taşıyıcı konstrüksiyon ve sabitleme sisteminde yerli malı olan Alkor Alüminyum tarafından üretilen taşıyıcı sistem tercih edildi. Sistemin önemli komponentlerinden olan solar kablo ve konektörlerde ise pazarın öncü markası olan Multi-Contact markası tercih edildi.

 

Türkiye solar PV sektörünün en bilinen EPC firmalarından olan Else Enerji, Prokon A.Ş. santrali ile başladığı orta-büyük ölçekli güneş enerji santrali uygulamalarına Sivas Marka Grup güneş enerji santralini de ekleyerek sektörün lokomotif firması olmaya devam ediyor. Else Enerji, yakın zamanda duyurulacak yeni projeler ile sektördeki yerini daha da sağlamlaştırmayı hedefliyor.

 

Else Enerji hakkında:

Genel merkezi Ankara’da bulunan Else Enerji, güneş enerji sektöründe en deneyimli ve geniş, konusunda uzman mühendis-teknisyen kadrosuna sahip firmalardan bir tanesidir. Else Enerji uzmanları güneş enerjisi (PV) uygulamaları konusunda gerekli profesyonel eğitimleri almış ve Türkiye’deki birçok projede fiilen çalışarak tecrübe kazanmıştır. Else Enerji, güneş enerji santralleri için proje geliştirme, danışmanlık, mühendislik, planlama, projelendirme, tedarik, uygulama ve montaj alanlarının tümünü kapsayacak şekilde “gerçek anahtar teslim” EPC hizmeti vermektedir.

 

İletişim:

Özgür SARPDAĞ, İş Geliştirme Yöneticisi / Else Enerji, Ankara

Tel: +90 (312) 394 60 98 / www.elseenerji.com

*Basın Bülteni

 

www.enerjipostasi.com

27 Eylül 2013

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: