Çinin ana enerji kaynağı ...
 
 

 

Kömür Çin in ana enerji kaynağı olmaya devam edecek

Yenilenebilir enerji yatırımlarında gerçekleşecek rekor büyümeye rağmen kömürün Çin elektrik üretimindeki ağırlığını koruyacağı öngörüldü.

 

Araştırma kuruluşu Bloomberg New Energy Finance (BNEF) Çin in enerji sektöründe 2013-2030 yılları arasındaki olası gelişmeleri inceleyen bir çalışma yayınladı.

 

Londra merkezli araştırma kuruluşunun Çin Enerji Sektörünün Geleceği başlıklı çalışmasının yönetici özetinde yer alan değerlendirmelere göre 17 yıllık süreçte Çin in yenilenebilir enerji alanındaki kurulu gücü çok ciddi oranda yükselecek olmasına rağmen, kömür santrallerinin elektrik üretimindeki ağırlığı gerileyerek de olsa devam edecek.

 

Çalışmaya göre 2012 sonu itibari ile 1,124 GW lık kurulu güce ulaşan ve halihazırda dünyanın en büyük enerji pazarı olan Çin in elektrik talebindeki artış yıllık yüzde 5 lik ortalama ile artmaya devam edecek.

 

Çin in elektrik üretim kapasitesi 17 yılda 1,583 GW artacak

Dört ayrı senaryonun incelendiği çalışmadaki ana senaryoya göre ise 17 yıllık dönemde ülkedeki elektrik talebini karşılamak için 1,583 GW lık kurulu güç artışı sağlanacak ve ülkenin toplam kurulu gücü 2,707 GW a yükselecek.

 

Bu süreçte ülkenin elektrik üretim kapasitesi her yıl, Türkiye nin halihazırda 60 GW civarında olan kurulu gücünün 1.5 katına yakın şekilde, 88 GW artacak. Bu artış için Çin in 2012 yılı GSMH nın yüzde 2 sine denk şekilde yıllık ortalama 159 milyar dolar seviyesinde yatırım gerçekleşecek.

 

Elektrik iletim altyapısı için ciddi yatırım gerekiyor

BNEF e göre Çin in kurulu güç artışına bağlı olarak bu dönemde yıllık 57 milyar dolarlık altyapı yatırımı yapılması da gerekecek iken, uzun elektrik iletim hatları, akıllı şebekeler, enerji depolama projeleri gibi alanlarda ise 1,024 milyar dolarlık yatırımın gerçekleşmesi gerekiyor.

 

Kuruluşun öngörüsüne göre bu dönemde ülkenin toplam kurulu güç artışında yenilenebilir enerji yatırımlarının payı yarıdan fazla olacak iken, ülkenin yenilenebilir enerji alanındaki kurulu gücü ancak 2030 yılında kömür santralleri ile aynı noktaya ulaşabilecek.

 

Yenilenebilir enerji alanındaki bu hızlı yükselişe rağmen 2030 yılında kömür santralleri ülkenin elektrik üretiminin yüzde 58 ini sağlamaya devam edecek iken hidroelektrik dahil olmak üzere yenilenebilir enerji santrallerinin payı ise aynı yıl yüzde 29 seviyesinde kalacak.

 

Güneş elektriğinde kurulu güç 330 GW artabilecek

Çalışmadaki dört ayrı senaryoya göre bu dönemde 117 GW ila 206 GW arasında toplam kurulu güce sahip büyük ölçekli güneş elektriği santrali devreye girebilecek iken, devreye alınacak küçük ölçekli güneş elektriği sistemlerinin ise 191 GW ile 294 GW olabilecek.

 

Ana senaryoya göre ise devreye girecek büyük ölçekli güneş enerjisi santrallerinin kurulu gücü 123 GW olacak iken dağıtık sistemlerin kurulu gücü ise 207 GW a ulaşacak.

 

2012 itibari ile Çin in kurulu elektrik üretim kapasitesinin yüzde 67 sini kömür santralleri oluştururken, 2012 de dünya kömür tüketiminin yarısını gerçekleştiren ülkenin elektrik talebinin yüzde 72 si kömür santrallerinden sağlanmıştı. Aynı yıl hidroelektrik dahil olmak üzere yenilenebilir enerji santralleri ise elektrik üretiminin yüzde 21 ini gerçekleştirmişti.

www.yesilekonomi.com

30.08.2013

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: