Yenilenebilir enerji ülke çekicilik endeksi raporuna göre ...
 
yenilenebilir enerji / renewable energy
 

 

Yenilenebilir Enerji Ülke Çekicilik Endeksi

Güneşenerjisi yatırımcıları Batı ya Türkiye üzerinden adım atmayı planlıyor.

 

Ernst& Young ın "Yenilenebilir Enerji Ülke Çekicilik Endeksi" raporuna göre, toplam enerji içerisinde yenilenebilir enerjinin payı 2013 te önemli derecede artacak. Raporda Güney Afrika, Fas ve Şili temiz enerjinin yükselen yıldızı olarak gösterilirken, Türkiye ise yenilenebilir enerji yatırımları içerisinde Batı ya açılan kapı olarak gösteriliyor.

 

Uluslararası denetim ve danışmanlık firması Ernst & Young, "Yenilenebilir Enerji Ülke Çekicilik Endeksleri" raporunun yeni sayısını yayınladı. İçinde Türkiye nin de yer aldığı raporda, 40 ülkenin ulusal yenilenebilir enerji piyasası, yenilenebilir enerji altyapısı ve farklı teknolojilere uygunluk kriterlerine göre notları yer alıyor.

 

Yenilenebilir Enerji Endeksi sıralamasında, yenilenebilir enerji yatırımlarında bölgedeki dinamo olmaya aday olan Türkiye, 26 ıncı sırada yer alıyor. Türkiye, Ernst & Young ın rüzgar enerjisi endeksinde 28 inci, güneş enerjisi endeksinde ise 22 inci sırada yer alıyor. Çin in 2013 kapasite hedeflerini ve ülke dışı yatırım stratejisindeki artışı açıklamasının ardından Çin üst konumdaki yerini koruyor. Çin i sırasıyla Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan, Fransa takip ediyor.

 

Güneş enerjisi yatırımcıları Batı ya Türkiye üzerinden adım atmayı planlıyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu nun 500 kWaltı elektrik üretiminde lisans zorunluluğunu kaldırması, güneş enerjisinden elektrik üretimine yönelik taleplerde ciddi bir artışa yol açtı ve bu uygulama ile birlikte güneş paneli üretimine yönelik yatırımların da Türkiye ye yönelmesini sağladı. Yenilenebilir enerjiye yönelik yapılan uygulamalar ve yenilenebilir enerjinin toplam enerji içerisindeki payını yükseltme hedefleri, yakın gelecekte yenilenebilir enerji sektörüne yönelik yatırımların artacağının sinyallerini şimdiden veriyor.

 

China Sun Enerji nin Çin den sonra en büyük ikinci üretim tesisi konumundaki Tuzla da yapılması planlanan tesis ile Türkiye nin güneş paneli ticaretinde Batı ya açılmada köprü görevi göreceği öngörülüyor.

 

Türkiye var olan yenilenebilir enerji potansiyelinden tam olarak yararlanamıyor.

Türkiye nin yenilenebilir enerjilere yönelik uygulamalarını değerlendiren Ernst & Young Enerji sektörü lideri Ethem Kutucular, "Türkiye nin enerji ithalatı 2012 yılında, 2011 yılına göre %17.8 büyüyerek 29 milyar 351.5 milyon dolara ulaştı ve Türkiye enerjide dışa olan bağımlılığını azaltmak adına yeni enerji politikalarını gündemine aldı. Bu anlamda 2023 vizyonuna bağlı olarak toplam enerji tüketiminin yüzde 30 unun yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması hedefleniyor.

 

Yeni düzenlemelerle birlikte toplam enerji tüketimi içerisinde yenilenebilir enerjinin payı üst seviyelere çıkarılmaya çalışılsa da, Türkiye var olan yenilenebilir enerji potansiyelinden tam olarak yararlanamıyor" dedi.

 

2023 yılına kadar Türkiye nin toplam enerji talebinin %30 unu yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılaması için:

 

· Teşvikler arttırılmalı. Yenilenebilir enerji, özellikle güneş ve rüzgâr enerjisi konusunda verilen teşvikler Avrupa ülkelerine kıyasla çok düşük. Güneş santrallerinin halen yüksek olan yatırım maliyetleri ve mevcut yasal düzenlemeler yatırımcıları teşviketmek için yeterli değil.

 

· Türkiye, yenilenebilir enerjiyle ilgili küresel oluşumların yanı sıra, bölgesel girişimlerin oluşturulmasında etkin rol oynamalı ve bu işbirliği süreçlerine etkin katılım sağlamalı.

 

Tüketici tercihleri yenilenebilir enerjilere yönelik yatırımları teşvik edecek

Rapora göre, tüketicilerin aldığı ürünün hangi enerji kaynağıyla üretildiğine yönelik tutumları, şirketleri daha sürdürülebilir enerji üretimine yönlendirecek ve yenilenebilir enerji politikalarının ve piyasasının geliştirilmesinde önemli rol oynayacak.

 

Ernst & Young ın güncel tahminlerine göre gelecek on yıl içerisinde yenilenebilir enerjiye yönelik altı piyasa; Endonezya, Yeni Zelanda, ABD, Kenya, Filipinler ve Meksika % 78 oranında bir gelişme gösterecek. Endonezya nın 6.4 GW lık toplam enerjisinin %28 ini yenilenebilir enerjiden sağlamasıyla en aktif piyasa olması bekleniyor. Aynı zamanda Japonya, Etiyopya, Türkiye ve Latin Amerika bölgelerindeki pazarlarında önemli ölçüde bir büyüme göstereceği öngörülüyor.

 

Raporada, global temiz enerji yatırımı, 2011 de 268.7 milyar dolarlık rekor seviyeye göre 2012 de %11 oranında düşüş gösterdiğine dikkat çekiliyor. Toplam yatırımlar içerisinde sadece Çin, Avusturalya ve Meksika da artış görülüyor. Global ekonomik krizin zorluklarına rağmen 2013 için daha pozitif bir hava öngörülüyor.

 

2012 de en büyük yeni yatırım oranlarının görüldüğü güneş enerjisi, 2013 te küresel piyasa genelindeki ticari korumacılık önlemlerini ve fiyatları düşürecek. Global rüzgar enerji sektörü 2012 boyunca düşüş gösterirken, 2013 te deniz aşırı rüzgar enerjisi yatırımları ve işlemlerinde ise önemli bir büyüme olacağı öngörülüyor.

 

Rapora göre, yenilenebilir enerji teknolojisi maliyetlerinin azalması; enerji güvenliği ve enerji fiyatları esnekliği gibi kurumsal riskleri yönetme ihtiyaçları, küresel düzeyde yenilenebilir enerji stratejileri geliştirmek ve uygulamak için daha fazla şirketi harekete geçirecek. (Bültenler)

www.haberler.com

24.04.2013

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: