Türk-Alman Enerji Forumu ...
 
 

 

Türk-Alman Enerji Forumu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye de yenilenebilir enerji kaynaklarının oranının, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ortalamalarının iki katı olduğunu belirterek, "Yüzde 25-26 civarında. Bunu 2023 yılına kadar en az yüzde 30 lara çıkartmayı, her ürettiğimiz enerjinin üçte birinde yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmayı düşünüyoruz" dedi.

 

Yıldız ile Almanya Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Philipp Rösler, TOBB İkiz Kuleler de gerçekleştirilen Türk-Alman Enerji Forumu na katıldı.

 

Bakan Yıldız, burada yaptığı konuşmada, Almanya nın "taşları yerine oturmuş bir ülke" olduğunu, alt yapı çalışmalarını yıllar önce bitirdiğini, sadece Avrupa da değil dünyada da çok önemli bir noktaya geldiğini söyledi.

 

Türkiye nin son yıllarda büyüdüğünü, enerji sektöründeki yatırımların iki katına çıktığını, kamunun yatırımlarının da özel sektörle paylaşıldığını anlatan Yıldız, hükümetin son 10 yıldaki çalışmalarıyla ülkenin büyürken şekil değiştirebildiğine işaret etti. Enerji politikalarının hükümetlere göre değişmediğini, devlet politikası haline geldiğini kaydeden Yıldız, Türkiye de enerji arzı güvenliğiyle ilgili bir problem kalmadığını belirtti.

 

Yıldız, Türkiye nin 2023 yılına kadar tükettiği enerjinin yüzde 20 sini tasarruf edebileceğini belirterek, şöyle konuştu:

 

"Türkiye de yenilenebilir enerji kaynaklarının oranı, iftihar ederek söylüyorum ki Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ortalamalarının iki katıdır. Yani yüzde 25-26 civarında. Şu anda her ürettiğimiz enerjinin dörtte biri yenilenebilir enerji kaynaklarından kaynaklanmaktadır. Bunu 2023 yılına kadar en az yüzde 30 lara çıkartmayı, her ürettiğimiz enerjinin üçte birinde yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmayı düşünüyoruz. Bu da doğru bir strateji, doğru bir politika."

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Türkiye nin coğrafi konumuna da vurgu yaparak, bu bağlamda önemli işbirliklerine imza atabileceklerini, ülkede siyasi istikrarın yakalandığını ve sürdürülebilir hale getirildiğini söyledi.

 

Yıldız, Almanya ve Türkiye nin Forum da konuşulanları faaliyete dönüştürme konusunda kararlı olduğunu belirtti.

 

"Birincil enerjide dışa bağımlılık yüzde 70 i aştı"

Dünya Enerji Konseyi Türkiye Milli Komitesi Başkanı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Enerji İş Konseyi Başkanı Süreyya Yücel Özden, enerji alanında giderek serbest piyasanın hakim rol üstlendiğini ifade etti.

 

Türkiye enerji sektörünün birincil ve ikincil enerji kaynakları açısından kritik bir durumda olduğunu belirten Özden, şöyle konuştu:

 

"Birinci enerji kaynakları açısından ülkemiz yılda yüzde 4-5 arasında talep artışına sahip. İkincil enerji kaynaklarına baktığımızda, özellikle elektrik enerjisini referans olarak verirsek, değişik düşük veya yüksek enerji taleplerine göre, yılda yüzde 6,5-7,5 arasında değişen bir talep artış oranına sahiptir. Bunun temel nedeni ülkemizdeki sosyal ve ekonomik faaliyetlerin giderek artması, bu faaliyetlerin aksaksız şekilde devam ettirilmesi için de gerekli enerji girdilerinin sağlanması zorunluluğudur."

Türkiye enerji sektörünün başka bir özelliğinin "dışa bağımlılık" olduğunu vurgulayan Özden, ülkedeki dışa bağımlılık oranının birincil enerji kaynakları açısından yüzde 70 i aştığını kaydetti.

 

"Lisans almış projelerin miktarının 60 bin megawattı bulduğunu, kurulu gücün ise 57 bin megawatt olduğunu" belirten Özden, Türkiye de enerji sektörünün arz güvenliğine hassasiyet gösterdiklerini, elektrikteki talep artışı dikkate alındığında lisans almış enerji projelerinin özel sektör tarafından gerçekleştirilmesinin büyük önem taşıdığını söyledi.

 

Özden, Forum da Alman konuklarla teknik çalışmalar yaptıklarını, yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve konvansiyonel enerji santralleri konularını ele aldıklarını anlattı. Bu konularda karşılıklı konuşulduğu zaman Almanya-Türkiye arasında çok geniş işbirlikleri yapılmasının mümkün olduğunu gördüklerini ifade eden Özden, ayrıntıları görüşmek üzere Almanya da yeniden bir araya gelebileceklerini bildirdi.

 

"Yatırımların yüzde 17 si enerjiye"

TOBB Başkan Yardımcısı Faik Yavuz, Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu nun akil insanlar heyetinin çalışmaları nedeniyle toplantıya katılamadığını belirtti.

 

Türkiye de artan enerji ve elektrik ihtiyacının Avrupalı yatırımcıların ilgisini çektiğine işaret eden Yavuz, Türkiye nin, batıda ekonomik krizlerin, doğuda siyasi çalkantıların yaşandığı bir coğrafyada güçlü bir ülke olduğunu ifade etti. Türkiye nin bölgenin en büyük sanayi üreticisi ve ihracatçısı olduğuna dikkati çeken Yavuz, "200 den fazla ülkeye 20 bin çeşit mal satıyoruz. Avrupa da satılan her 4 beyaz eşyadan biri Türkiye de üretilerek Avrupa ya gidiyor" diye konuştu.

 

Ülkenin elektrik enerjisi kurulu gücünün son dönemde iki katına çıktığını, böylece "Türkiye elektriksiz kalacak" söylemlerinin boşa çıktığını belirten Yavuz, "Türkiye nin enerji gücünü hidroelektrik, rüzgar ve nükleer enerjiden sağlaması gerekir" dedi.

 

Yavuz, ayrıca yeni teşvik sisteminin başladığı günden bu yana 48 milyar liralık yatırım yapıldığını, bunun yüzde 17 sinin enerji alanına olduğunu bildirdi.

www.hakimiyet.com

12.04.2013

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: