Türkiye Enerji Transit Şampiyonu Olabilir ...
 
 

 

Ne kadar nükleer santral olursa o kadar iyi

Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Birol tavsiyede bulundu.

 

Amerikan düşünce kuruluşu Alman Marshall Fonu nun düzenlediği Brüksel Forumu na katılan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Fatih Birol soruları yanıtladı.

 

Fatih Birol, Türkiye de ne kadar nükleer santral kurulursa o kadar iyi. İki tane ama var. Birincisi; kurulacak santral için yapılacak anlaşmalarda ekonomik maliyetler gerçekten Türkiye nin ekonomik çıkarlarıyla paralel olması lazım. İkincisi; seçilecek olan lokasyonlar ve teknoloji mutlaka Türkiye nin jeolojik şartlarını ve know-how ını dikkate alması lazım dedi.

 

Birol, Almanya başta olmak üzere bazı Avrupa ülkeleri ve hatta Japonya nın nükleer enerjiye artık daha soğuk baktığı bir dönemde Türkiye yi nükleer enerji konusunda teşvik etmesinin nedenini ise, şöyle açıkladı:

 

Bu ülkelerle Türkiye yi kıyasladığımız zaman arada çok büyük bir fark var. Almanya da ve Avrupa ülkelerinin çoğunda elektrik tüketimi yüzde 1 bile büyümüyor. Hemen hemen durağan ve talep olmadığı için yeni santral kurma konusunda bir baskı yok. Türkiye de ise elektrik tüketimi çok hızlı büyüyor. Çünkü ekonomi büyüyor, nüfus artışı daha hızlı ve modernleşip gelişiyor. Bu bakımdan Türkiye nin birçok yeni santral kurması lazım ve bunların içinde güvenli bir şekilde kurulacak nükleer santrallerin Türkiye için elzem olduğunu düşünüyorum. Bu aynı zamanda (enerjide) dışa bağımlılığımızın azalması anlamına gelecektir.

 

Türkiye de cari açığın büyük ölçüde enerji ithalatından kaynaklandığını hatırlatan Birol, mevcut şartlar altında önümüzdeki yıllarda artacak petrol, doğalgaz ve kömür ithalatının ve bu kalemlerde beklenen fiyat artışlarının cari açığı da büyüteceğine dikkat çekti.

 

Türkiye nin ekonomik menfaatlerinin, mümkün olduğunca enerji ithalatı faturasının azaltılmasını gerektirdiğini belirten Birol, bunun için nükleer enerjinin mutlaka ve mutlaka Türkiye nin enerji üretiminin önemli bir parçası olması , enerji verimliliğinin artırılması ve yenilenebilir enerji kaynaklarından mümkün olduğunca faydalanılması ve son olarak Türkiye nin çevresindeki ülkelerle yeni anlaşmalar ve işbirlikleri sayesinde daha iyi fiyatlarla enerji ithal edebilmesi gereğine vurgu yaptı.

 

TÜRKİYE ENERJİ TRANSİT ŞAMPİYONU OLABİLİR

 Türkiye nin enerji üretiminde veya tüketiminde dünya lideri olmasının mümkün gözükmediğini, ama dünyanın enerji transit şampiyonu olabileceğini söyleyen Birol, Hazar bölgesindeki enerji kaynaklarına ilaveten, siyasi sorunları çözerek Irak, İsrail ve çevresindeki doğalgazı evsahipliği yapacağı yeni boru hatlarıyla dünya pazarlarına ulaştırabilirse, Türkiye nin, dünyanın en önemli enerji köprüsü haline geleceğini kaydetti.

 

Enerji ticaretinde Irak ın Türkiye için bulunmaz bir fırsat olduğunu savunan Bİrol, hem bu ülkeden çıkacak petrol ve doğalgazın Türkiye üzerinden taşınması hem de Türk şirketlerinin burada yapacağı yatırımların büyük potansiyel vadettiğini dile getirdi.

 

Birol, Diğer ALTERNATİFLERLE karşılaştırdığımız zaman Irak ın kuzeyinden Türkiye ye gelebilecek olan gaz, maliyet açısından mesela Hazar bölgesine göre yüzde 50 daha ucuza gelecek diye konuştu.

 

İsrail ve çevresinde keşfedilen ciddi doğalgaz kaynaklarını dünyaya pazarlamada 3 ALTERNATİF olduğunu anlatan Birol, bu ALTERNATİFLERİN de sıvılaştırılarak Asya ya veya Yunanistan ya da Türkiye üzerinden Avrupa ya satılması olduğunu ve bunlardan Türkiye ALTERNATİFİNİN diğerlerine göre maliyeti 8 kat düşürdüğünü belirtti.

 

Birol, Kıbrıs Rum Kesiminin Akdeniz deki çalışmalarıyla ilgili de, Oradaki kaynakların kimler tarafından nasıl çıkarılacağı ve kime satılacağı konusunda önemli tartışmalar var. Türkiye de dahil bu bölgedeki ülkelerin bu gelişmelerde söz hakkı olması lazım ve kararın bölge ülkelerinin çıkarına olacak şekilde birlikte alınması lazım. Türkiye gibi büyük bir tüketicinin ve büyük bir ekonominin orada olması mutlaka ve mutlaka hemen herkes tarafından, şirketler ve ülkeler tarafından dikkate alınması gereken bir faktör değerlendirmesini yaptı.

 

KAYA GAZI SÜPRİZ OLUR

Türkiye deki kaya gazı çalışmalarını da değerlendiren Birol, Çok kısa süre içinde çok güzel sonuçlar çıkması bence güzel bir sürpriz olur ifadesini kullandı.

 

Birol, ABD deki kaya gazı devriminin, doğalgaz fiyatlarının düşmesine, petrol ve doğalgaz arasında fiyat ayrışmasına yolaçarak Türkiye yi olumlu etkilediğini ve mevcut sözleşmelerin vadesinin dolmasıyla bu etkilerin daha net hissedileceğini söyledi.

www.trthaber.com

17.03.2013

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: