Türk Alman Biyogaz Projesi ...
 
 

 

Gübreden enerji üretimine Alman desteği

Almanya, Türkiye’de hayvansal atıklardan elektrik üretiminin artması için kurulacak biyogaz tesislerine destek verecek.

 

Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) Türkiye Direktörü Gülay Yaşın, Türkiye’nin enerji ihtiyacının, demografik ve ekonomik büyüme nedeniyle hızla artığını söyledi. Türkiye’nin, hayvan atıklarıyla çalışabilecek 4 bin 500 biyogaz tesisi kapasitesinin bulunduğuna işaret eden Yaşın, ancak ülkenin sadece 36’sı çalışan 85 tesise sahip olduğunu belirtti. Yaşın, son yıllarda yenilenebilir enerji kaynakları kullanımının artmasına karşın, oranın hala düşük seviyelerde kaldığına dikkati çekerek, “Farklı çalışmalar, Türkiye’deki en önemli yenilenebilir enerji kaynaklarının rüzgar, güneş ve jeotermal olduğuna dikkati çekmektedir. Buna karşın Türkiye’nin yüksek biyokütle yani biyogaz potansiyeli de vardır. Bu potansiyel ise şu an için yeterince değerlendirilmemektedir” diye konuştu.

 

TÜRK-ALMAN BİYOGAZ PROJESİ

Ülkede enerji tüketiminin, enerji üretiminden daha hızlı artığını vurgulayan Yaşın, bunun önüne geçmek amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Almanya Federal Cumhuriyeti Çevre, Doğa Koruma ve Nükleer Güvenlik Bakanlığı arasında Türk-Alman Biyogaz Projesi’nin başlatıldığını kaydetti. Yaşın, Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu ve Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen projenin Alman hükümeti fonlarından desteklendiğini belirterek, şöyle devam etti: “Projeyi hazırlarken bir analiz çalışması yaptık. Bölge potansiyellerinin belirlenmesi amacıyla Türkiye’de il il tarama yapıldı. Çalışma sonucunda, Türkiye’de 4 bin 500 biyogaz tesisini işletecek kadar hayvansal atık potansiyeli olduğunu saptadık. Sadece hayvansal atıktan kazanılan biyogazla Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 6-11’ini karşılamak mümkün. Biyogaz üretimi sonrasında ortaya çıkan fermantasyon artıklarının gübre olarak kullanımıyla kimyasal gübre kullanımı da önemli oranda düşecek. Bu sayede yer altı sularındaki tarımsal atık kaynaklı nitrat önlenecek.”

 

İKİ ÖRNEK TESİS KURULACAK

Proje kapsamında, Kırşehir Çiçekdağ ve Balıkesir Gönen’de iki örnek biyogaz tesisinin kurulmasına destek verildiğini anlatan Yaşın, işletmelerin 2014 yılına kadar tamamlanıp, elektrik üretimine başlamasının hedeflendiğini söyledi. Yaşın, biyogaz kullanımının, çevre, tarım, sanayi ve özellikle enerji sektörü açısından pek çok avantajı bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Türkiye’de tesislerin yaygınlaşması ve mevzuatın da geliştirilmesi sonucunda önümüzdeki yıllarda Türkiye’de çok ciddi bir biyogaz tesisi patlaması yaşanacaktır. Böylelikle hem atık bertarafı hem de enerji üretimi sağlanacak. Dolayısıyla projenin, ülkenin uzun vadeli enerji politikasında çok önemli bir yeri var.”

http://enerjigunlugu.net

24.09.2012

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: