Yeşil Yatırımlara Banka Desteği ...
 
 

 

Bankaların yeşil yatırıma desteği artıyor

Bankalar bir yandan enerji verimliliği ve tasarruf uygulamaları ile karbon salımını azaltmak için çaba harcarken, diğer yandan yeşil yatırımlara finansal desteğini artırıyor.

 

Dünya gündemini son yıllarda oldukça meşgul eden iklim değişikliği beraberinde yaşanan çevre sorunlarına yönelik çalışmalar hız kazandı. Ulusal bir politika haline gelen sürdürülebilirlik hedefine yönelen şirketler de gelişen çevre bilinciyle yatırımlarını artırıyorlar. Özellikle son dönemde enerji verimliliğinin ve yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılması, sera gazı emisyon oranlarının düşürülmesi, düzenli atık sahalarının oluşturulması gibi birçok çalışmayla çevre sorunlarına yönelik önlemler çoğalıyor. Çevresel sürdürülebilirlik adına büyük önem taşıyan enerji verimliliğine yönelik projelere ise en büyük destek bankalardan geliyor. Enerji yatırımlarını finanse eden bankalar, rüzgar, hidrolik, güneş ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik yatırımlar için uzun vadeli düşük faizli krediler sunuyorlar. Son yıllarda enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji yatırımlarına yönelik finansal ürün çeşitlerini de artıran bankalar, böylece yatırımcı şirketlere daha fazla kredi seçeneği sağlıyorlar. Artan enerji yatırımlarıyla temiz bir çevre ve beraberinde sürdürülebilir kalkınma hedefleniyor.

 

Akbank, ağırlıklı RES ve HES projelerine kredi sağlıyor

Elektrik tüketiminden kaynaklanan toplam karbon salımı miktarını geçen yıl yaklaşık yüzde 19 düşüren Akbank, yenilenebilir enerji üretim projelerini finanse etmeyi sürdürüyor. Rüzgar enerjisi santrali (RES) ve hidroelektrik santrali (HES) projeleri bankanın kredi portföyünde önemli bir yere sahip bulunuyor. Bankanın, 2011 de KOBİ ve kurumsal müşterilerine bu özellikteki projeler için sağladığı finansman desteği, toplam enerji projeleri kredileri içinde yüzde 70 lik bir pay alıyor. Enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji finansmanı için Akbank, hem kendi kaynaklarından hem de uluslararası finans kuruluşlarından borçlanarak çeşitli kredi imkânları sağlıyor. Bu doğrultuda müşterilerinin çevreyi koruma bilinci ile gerçekleştirecekleri faaliyetlerinin finansmanı amacıyla "Akbank Enerji Dostu Kredi" hayata geçirildi. Kredi, işyeri, fabrika gibi ticari gayrimenkullerin ısıtma, soğutma, elektrikli motorların ve aydınlatma sistemlerinin yenilenmesi, dış cephelerin yalıtılması ve çevreci enerji kaynaklarına yönelik firmalarca kullanılıyor. Akbank, ayrıca firmaların enerji maliyetlerini azaltırken, çevreye katkı sağlaması amacıyla Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Kredisi (TurSEFF) sunuyor. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ndan sağladıkları kaynak, Dünya Bankası na bağlı Temiz Teknoloji Fonu (CTF) ve Avrupa Birliği Komisyonu tarafından da destekleniyor. Şirketler, endüstriyel enerji verimliliği, binaların termal rehabilitasyonu ve jeotermal, güneş, biyokütle ve biyogaz dâhil olmak üzere küçük ölçekli yenilenebilir enerji yatırımları için bu krediyi kullanabiliyorlar.

 

Yapı Kredi portföyünün %76 sı yenilenebilir enerjiden oluşuyor

Yapı Kredi Bankası, 2011 yılı sonu itibarıyla 122 farklı enerji projesine toplam 4 milyar dolarlık finansman sağladı. Kredi portföyündeki enerji projelerinin yüzde 76 sı yenilenebilir enerjiden oluşan Yapı Kredi nin, kapasite olarak bakıldığında enerji projeleri arasında ağırlıklı olarak yüzde 57 ile hidroelektrik santralleri bulunuyor. Banka, yenilenebilir enerji ve özelleştirilmesi devam eden diğer enerji sektörü projelerinin finansmanında yer almayı planlıyor.

 

Yenilenebilir enerji projeleri üzerine gerçekleştirilen akademik çalışmaları da destekleyen Yapı Kredi, geçen yıl Koç Üniversitesi işbirliği ile "Yapı Kredi Yenilenebilir Enerji Bursu" oluşturdu. Burs kapsamında, yenilenebilir enerji üzerine yüksek lisans yapan bir öğrencinin konusunda tam donanımlı olarak mezun olması hedefleniyor.

 

İş Bankası ndan çevre dostu konut ve taşıtlara özel kredi

İş Bankası, "Çevre Dostu Konut Finansman Kredisi" ile çevre dostu yapıları, basit şekilde ihtiyacı kadar tüketen, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmiş, doğal ve atık üretmeyen malzemelerin kullanıldığı, ekosistemlere duyarlı konutları indirimli faiz oranları ile kredilendiriyor. Böylelikle çevre dostu konutları daha cazip hale getirmeyi amaçlayan banka, bunun yanı sıra, çevreye duyarlı teknolojilerin kullanıldığı taşıt modellerinin alımını teşvik etmek ve çevrenin korunmasına katkıda bulunmak amacıyla çevre dostu araç modellerinin kredilendirilmesinde "Çevreci Taşıt Kredisi" uygulaması kapsamında indirimli kredi faiz oranı seçenekleri sunuyor.

 

Garanti den, enerji yatırımlarına 120 ay vade seçeneği

Küçük ve Orta Boy İşletmeler in (KOBİ), enerji verimliliğini artıracak projelerine uygun maliyet ve vade koşullarıyla finansman desteği sunan Garanti Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası nın 200 milyon dolarlık Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Kredisi nin (TURSEFF) 60 milyonluk dilimini aldı. Bu destekle enerji verimliliğiyle elde edecekleri tasarrufla yeni yatırımlar yapan işletmeler, başta enerji olmak üzere, kaynaklarını daha etkin kullanabiliyorlar. Bu kredilerden faydalanmak isteyen işletmelere 120 aya varan vade seçenekleri sunan Garanti, bunun yanında, yapılacak yatırımın sağlayacağı enerji ve kaynak tasarrufu ile yatırımın geri dönüşünün ölçümlenebilmesi için ücretsiz teknik danışmanlık hizmeti veriyor. Enerji verimliliği kredilerinden faydalanmak isteyenlere, Garanti Bankası aracılığıyla TURSEFF uzmanları tarafından teknik danışmanlık hizmeti veriliyor. 300 bin doların üzerindeki projeler için ise ücretsiz teknik danışmanlık hizmeti tercihe bağlı olarak sunuluyor. 1 milyon doların üzerindeki projeler için danışmanlık firmasının projeyi kontrolü zorunlu olup, hizmet yine ücretsiz olarak veriliyor. Daha büyük ölçekli krediler anlamında Garanti, yine Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (AİKB) ile ortak yürütülen Türkiye Orta Ölçekli Sürdürülebilir Enerji Finansmanı (MidSEFF) programı kapsamında yenilenebilir enerji projelerinde kullanmak üzere toplam 150 milyon euro kaynak aldı. Bu kaynakla birlikte sadece yenilenebilir enerji projelerine sağladıkları toplam kaynak 3 milyar dolara ve ulaşılan toplam kurulu güç ise 3 bin100 MW yi geçti.

 

Halkbank, enerji verimliliği projelerini de finanse ediyor

Halkbank, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji yatırımlarının finansmanında kendi kaynakları ile birlikte Avrupa Yatırım Bankası, Dünya Bankası ve Fransız Kalkınma Ajansı (FKA) gibi uluslararası finans kuruluşlarından sağlanan fonları kullanıyor. Bu kapsamda, 2011 de FKA ile 100 milyon euroluk yeni bir kredi protokolü imzalayan Halkbank, protokol kapsamında, firmaların enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji yatırımları için ihtiyaç duydukları sermayeyi finanse etmeye başladı. Kaynağın 60 milyon euroluk kısmı enerji verimliliği yatırımları için ve 40 milyon euroluk kısmı ise yenilenebilir enerji yatırımları için kullandırılıyor. Enerji verimliliği kredisi kapsamında, Halkbank, enerji yatırımı yapmak isteyen firmalara ücretsiz enerji verimliliği danışmanlık hizmetleri de sunuyor. 2011 de Dünya Bankası yetkilileri ile yeni kredi programları konusunda görüşmelere başlayan Halkbank, 2012 de hayata geçmesi planlanan bu programları KOBİ lere ve enerji verimliliğine yönelik planladı. Halkbank, yenilenebilir enerji yatırımlarına yönelik olarak geçen yıl üretime geçmiş ve yatırım tutarı toplamı yaklaşık 80 milyon euro olan projelere finansman desteği sağladı. Yatırım süreci devam eden ve yatırım tutarı toplamı yaklaşık 130 milyon euro olan projelere de finansman desteği sunan Halkbank, yenilenebilir enerji yatırımlarının yanı sıra bu yıl enerji verimliliği projelerinin de finansmanına başladı.

 

TSKB, iklim değişikliğiyle mücadeleyi destekliyor

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) kredilendirme faaliyetlerinde iklim değişikliği ile mücadele eden kredi enstrümanları ön plana çıkıyor. Bu kapsamda TSKB, Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası ve Alman Kalkınma Bankası gibi finans kuruluşlarından sağladığı yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, çevre ve KOBİ kredileri ile çevre ve enerji yatırımlarını destekliyor. TSKB nin finanse ettiği yenilenebilir enerji projelerinin faaliyete geçmesi ile Türkiye nin sera gazı salımının 6 milyon ton diğer bir deyişle yüzde 1 azalması hedefleniyor. Kredilendirme faaliyetinden dolayı oluşan çevresel ve sosyal riski ölçecek uluslararası duyarlılıkta bir risk modeli oluşturan TSKB, 2006 dan itibaren incelediği her projeye bu modeli uyguluyor. Proje değerlendirme sırasında sadece finansal verilere değil çevresel konuları da dikkate alan TSKB, faaliyetlerinden kaynaklanan çevresel etkileri ölçüyor ve sistematik olarak azaltıyor. Azaltamadığı karbondioksit emisyonlarını 2008 den beri "Gold Standart" karbon kredisi ile siliyor. TSKB ayrıca, tüm çalışanlarını iklim değişikliğinin önemi ve bu konuda günlük hayatta uygulanabilecek basit çözümler konusunda eğiterek, farkındalık düzeyini artırmaya çalışıyor. (AA)

www.timeturk.com/tr

26.06.2012

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: