Elektriğini güneş enerjisinden üretecek ...
 
güneş enerjisi / solar energy
 

 

Mersin elektriğini güneş enerjisinden üretecek

Mersin de Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) destekli Ar-Ge projesi kapsamında kurulacak 7 bin 500 metrekarelik 500 ayna, ayçiçeği gibi güneşi takip ederek elektrik enerjisi üretecek.

 

Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ar-Ge çalışması yapmak üzere kendilerine başvuran Greenway şirketine güneş enerjisi santrali kurulması için 83 dönüm arazi tahsis ettiklerini söyledi.

 

Tuna, TÜBİTAK destekli Ar-Ge projesi kapsamında üretilecek enerji ile kıt enerji kaynaklarının korunmasına yardımcı olunması, hava ve çevre kirliliğinin önemli ölçüde azaltılması ve bir kent için yeterli elektrik enerjisi sağlanmasının amaçlandığını belirtti. Projenin uzun vadeli amacının yeni üretim, dünya çapında pazarlama ve kısa sürede düşük maliyetli, temiz, yenilenebilir elektrik kaynağı oluşturarak dünya pazarlarına sunma olduğuna işaret eden Tuna, Söz konusu firma, çalışmalarını yaklaşık 3 aydır sürdürüyor.

 

Yoğunlaştırılmış ısı sistemi açısından Türkiye de ilk olacak santral, saatte yaklaşık 4 megavat termal enerji üretim kapasitesine sahip olacak. Santral, yaklaşık 400 dairelik konutu aydınlatma imkanı sağlayacak dedi.

 

Tuna, güneşi bir noktada yoğunlaştırmak suretiyle yapılan sistemin dünyada şu anda ABD, İspanya ve İsrail de uygulanan bir model olduğunu söyledi.

 

Sistemde 7 bin 500 metrekarelik 500 aynanın ayçiçeği gibi güneşi takip ederek elektrik enerjisi üreteceğini belirten Tuna, şunları kaydetti: Güneş ışığını toplayacak 500 aynanın her biri 15 metrekare büyüklüğünde olacak. Güneş ışınları, kırılma ile 16 metrekarelik alana sahip kulede toplanacak. Toplam alanı 7 bin 500 metrekare olacak aynaların 16 metrekarelik alanda yoğunlaştıracağı ısı 550 santigrat dereceyi bulacak. Yoğunlaşan ısının ürettiği buharla termik santrallerde olduğu gibi buhar tribünleri kullanılarak elde edilecek hareket enerjisi, jeneratörler vasıtasıyla elektrik enerjisine dönüştürülecek. Türkiye de şu anda direkt elektrik üreten güneş enerjisi sistemleri de var ama onlar hem pahalı hem de burada kurulan sistem kadar verimli değil. Projenin bir diğer özelliği de yapım aşamasında kullanılan malzemeler ile yazılım programlarının tamamının Türk malı olması. Dolayısıyla proje imkan tanındığında Türk milletinin neler yapabileceğinin de göstergesi olacak.

 

Mersin yılın 306 günü güneş görüyor

Tuna, santralin kurulum aşamasının 7-8 ayı bulacağını kaydederek, Mersin in yılın 306 günü güneş görmesinin çok önemli bir avantaj olduğunu söyledi.

 

Belediye olarak her zaman bilgiye ve teknolojik gelişmişliklere açık bir vizyona sahip olduklarını ifade eden Tuna, Bu projede bilim teknolojiyle buluştu, insanların yararına olacak bir çalışma. Tamamen doğayla barışık olan bu proje için şayet daha fazla yer gerekirse bunu da vermeye hazırız. Yeter ki proje başarıyla tamamlansın diye konuştu. (AA)

www.teknokulis.com

12 Nisan 2012

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: