Enerjimiz yok deme mazeretimiz yok ...
 
Taner Yıldız
 

 

Yıldız: Enerjimiz yok deme mazeretimiz yok”

7 bin MW lık termal enerji kapasitesinin yakalandığını söyleyen Yıldız, jeotermal sahaların sayısının 210 a çıkarıldığını belirtti.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği nin, Yalova nın Termal ilçesindeki Limak Otel de düzenlenen 5686 Sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu konulu çalıştayında, burada yapılan çalışmaların kanun hazırlamada ve taslakta yön vereceğini bildirdi.

 

Jeotermal enerjinin Türkiye nin kendi öz kaynağı olduğunu vurgulayan Yıldız, Madem ki, bizde böyle bir potansiyel, rezerv var. Bu rezervi doğru kullanmak zorundayız diye konuştu. Türkiye nin enerjisini ithal etmesinden memnun olmadıklarını dile getiren Yıldız, şöyle devam etti: Son derece olumsuz hava koşullarında ve çok sert soğuklarda, hatta yazın da çok sıcaklarda enerjiye olan ihtiyaç, doğalgaz gibi kaynaklardan sağlanıyor. Şu anda elektrik üretiminin yarısı, bildiğiniz gibi zaman zaman yüzde 43 lere kadar iniyor, zaman zaman da yüzde 55 lere kadar çıkıyor, doğalgazdan kaynaklanıyor. Bundan hiçbirimiz memnun değiliz. İthal ettiğimiz bir kaynağı, Türkiye de kullandığımız elektrik kaynağı olarak görüyoruz. Memnun olmamakla iş bitmiyor. Onun gereğini yapmak lazım. Bizim her şeye mazeretimiz olabilir. Sadece enerjimiz yok, kusura bakmayın demeye mazeretimiz olmaz. O yüzden yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızı harekete geçirmek istiyoruz. Su, güneş, rüzgar, yerli kömür ve jeotermal gibi önem verdiğimiz kaynaklar var.

 

Ödenekler, on katına çıktı

Yıldız, Türkiye nin 287 dereceye kadar ulaşan ve etkin buharıyla elektrik üretiminde, seracılıkta, konut ısıtmada kullanılan termal ısıya sahip olduğunu ifade ederek, Termal ısıyla alakalı bütün bu rezervleri ortaya çıkarmak, özel sektörün de kendi çaba ve gayretleriyle beraber bu rezerv alanını genişletmek için MTA son on yılda ödeneklerini yaklaşık 10 katına çıkarttı. Bu önemli bir şey dedi. Yıldız, 2 bin metrelerden 25 bin metreler civarında bir sondaj miktarı yakalandığını vurgulayarak, 115 bin metre sondajlama tamamlanarak, yaklaşık 1422 megawatt termik ısı enerjisi açığa çıkarıldığını anlattı. Böylece 3330 megavat termal olan kullanılabilir ısı kapasitesinin 4764 megavat termale çıkarıldığını belirten Yıldız, Önceki geliştirdiklerimizle beraber 7000 megavatlık bir termal enerji kapasitesi yakalanmış oluyor diye konuştu. Jeotermal sahaların sayısının 210 a çıkarıldığını dile getiren Yıldız, son 3 yılda 14 adedi elektrik üretiminde, 57 adedi de ısıtma ve termal turizmine uygun olarak 71 adet sahanın, toplam 457 milyon dolara, özel sektörün kullanımına açıldığını söyledi. Yıldız, rüzgar, su kaynakları, jeotermaldeki türbin ve jeneratörlerin üretilmesiyle ilgili de bir hamle başlattıklarını belirterek, şunları kaydetti: Bunların artık gelişen büyüyen ve ilerleyen Türkiye de mutlaka belli bir teknolojiyle beraber yapılabiliyor olması lazım. Çünkü Türkiye, beyniyle, kalbiyle, vicdanıyla beraber de büyüyor. Her yönüyle beraber büyümesi lazım ki bir obez büyüme oluşmasın.

www.geleceginenerjisi.com

28 Şubat 2012

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: