Enerjiye 3 yılda 1 milyar Euro yatıracak ...
 
rüzgar enerjisi / wind energy
 

 

Enerjiye üç yılda 1 milyar Euro yatıracak

Fiba Grubu, enerji yatırımlarını artırma kararı aldı. Gruba bağlı Fina Enerji, Haziran 2013 e kadar rüzgâr alanında 1 milyar liralık yatırım yapacaklarını açıkladı. Jeotermal, güneş, hidroelektrik, termik santralde tüm fırsatları değerlendirdiklerini belirten Fiba Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin, "Amacımız 2015 itibarıyla bu alanlarda 1 milyar Euro luk yatırım." dedi.

 

Dev şirketlerin rüzgâr enerjisine ilgisi artarak sürüyor. Bu alanda en büyük yatırımcılardan olmayı planlayan Fiba Holding iştiraki Fina Enerji de 2013 yılı sonuna kadar 87,5 megavat olan kurulu gücünü 400 megavata çıkarma kararı aldı. Fiba Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin, 2007 yılında 125 milyon lira özkaynakla girdikleri enerji sektöründe 450 milyon liralık yatırım-bilanço büyüklüğüne ulaştıklarını söyledi.

 

Fina Enerji, Hatay ve İzmir de 87,5 megavat olan kurulu gücünü 6 ay içinde devreye alacağı 65 megavatlık yeni santrallerle 150 megavatın üzerine çıkaracak. Murat Özyeğin, "Ayrıca lisanslarını aldığımız ve bu yıl içinde veya 2013 ün ilk yarısında inşasına başlayacağımız bir 225 megavatlık santral projemiz daha var. Bu sebeple 2013 sonunda rüzgâr enerjisi alanında 375 megavat kurulu gücümüz olacak. Bu, henüz görüşmesi süren lisansları içermemektedir. Her hafta her ay yeni lisans projesi üzerinde çalışıyoruz. Benim şahsi hedefim 2013 sonunda 400 megavatın altında kalmamak." dedi. Bunun için Haziran 2013 e kadar sadece rüzgâr santrali alanında 1 milyar lira yatırım yapmış olacaklarını ifade eden Özyeğin, bunun yanında jeotermal, güneş, hidroelektrik ve termik santrallerle de ilgilendiklerini açıkladı. 2015 itibarıyla tüm bu alanlarda toplam 1 milyar Euro nun üzerinde yatırım yapmayı hedeflediklerini vurgulayan Özyeğin, "Altında kalırsak kendimizi istediğimiz safhaya ulaşamamış sayacağız." ifadesini kullandı. Türkiye de yenilenebilir enerji alanında rüzgârı dominant kalem olarak niteleyen Özyeğin, "Türkiye enerji alanında ithalata bağımlılık yaşamaktansa kendi rüzgâr koridorlarını daha iyi değerlendirebilir. Kısa vadede rüzgârdan üretim gücünün 4-5 misline ulaştırabilir. Ortalama 5 yıl sonra ise üretim gücünü rahatlıkla 12 misline çıkartabilir." değerlendirmesinde bulundu. Bu anlamda finans sektörünün de enerji yatırımcılarına kolaylık sağladığını kaydeden Özyeğin, güneş alanında ise maliyetlerin hâlâ dünya ortalamasının iki misline yakın olması sebebiyle sübvansiyon gerektirdiğini belirtti. Murat Özyeğin, elektrik dağıtım ihalelerinin bugünkü fiyatlarla ilgilerini çekmediğini, ancak üretim tarafındaki ihalelerle ilgilendiklerini açıkladı. İki olan üretim şirketi sayısını Marmara ve Ege Bölgesi nde 8 e çıkarmayı hedefledikleri bilgisini veren Fina Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Karani Güleç ise bununla ilgili türbin yatırımını tamamladıklarını söyledi. Güleç ayrıca enerji yatırımlarının Türkiye ye komşu üç farklı ülkede de süreceğini açıkladı.

 

Fina Enerji bünyesinde elektronik ticaretle ve perakende elektrik satmak için kurulan Cere an ın Genel Müdürü Onur Yazgan ise TEDAŞ a göre yüzde 20 daha ucuza elektrik satmaya başladıklarını söyledi. 600 liranın altında tüketim yapanlara satış yapmadıklarını belirten Yazgan, "2009 dan beri yürüttüğümüz faaliyetler çerçevesinde 3 bin müşteriye 100 milyon dolarlık ciroya ulaştık." dedi. Elektrik satışını, kurulacak Türkiye enerji borsası aracılığıyla yurtdışı-yurtiçi bağlamında da gerçekleştireceklerini kaydeden Yazgan, "Bulgaristan ve Yunanistan da ofis açtık. Bu ülkelerdeki enerjiyi Türkiye de satacağız. Ofis sayısını da İtalya, Arnavutluk, Makedonya ve Sırbistan da açacağımız ofislerle 6 ya çıkaracağız." dedi. (ARİF BAYRAKTAR / İSTANBUL)

www.zaman.com.tr

14 Şubat 2012

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: