Rüzgara yatırım yarışı ...
 
rüzgar enerjisi / wind energy
 

 

Rüzgâra yatırım yarışı

Türkiye nin rüzgârdan elektrik üretimi kapasitesi son beş yılda üçe katlanarak 67 megavata yükseldi. Rüzgâr santralı kurmak için birçok önemli grup sırada bekliyor.

 

Rüzgâr enerjisi Türkiye de büyük yatırımcılar tarafından keşfedilmeye başladı. 2001 yılında 20 megavat olan Türkiye nin rüzgâr santralı kapasitesi 5 yıl içinde 67 megavata yükseldi. 400 megavat gücünde birçok yeni santralın yapımına devam edilirken, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ndan (EPDK) toplamda 1180 megavat santral yapımı için lisans alındı. EPDK son toplantısında, 136 megavatlık rüzgâr santralı lisansı verirken, 548 megavatlık başvuruyu da onayladı.

 

Beş yeni santral

Türkiye nin rüzgâr santrali potansiyelinin 48 bin megavat olduğu belirtiliyor. 2006 yılında Türkiye de 172 milyar kilovatsaat elektrik tüketilirken bunun sadece 3.1 milyar kilovatsaati rüzgâr enerjisinden karşılandı.

 

Rüzgâr santrallarının yapımında Alman Enercon firmasıyla Demirer Holding in yıllardır süregelen ortaklıklarına bir süre önce Polat Holding de katıldı. 2009 yılına kadar 430 milyon euro luk yatırım yapacak olan ortaklar, ilk etapta 397 megavatlık rüzgâr gücünü hayata geçirecekler.

 

Polat Enerji Genel Müdürü Zeki Eriş, bu yıl içinde faaliyete geçecek 15 megavatlık Çanakkale Burgaz ve 30 megavatlık Manisa Sayalar santrallarının yanı sıra EPDK dan 5 rüzgâr santralının daha olur unu aldıklarını belirtti. Eriş, buna göre, Balıkesir de 66, Aliağa da 30 ve Soma da da 140 megavatlık santral yapımına başlayacaklarını söyledi.

 

2009 yılına kadar 397 megavatlık rüzgâr yatırımını hayata geçirmeyi planladıklarını ifade eden Eriş, "Bu santrallar için toplam 430 milyon euro harcayacağız. Hedefimiz Türkiye de hatırı sayılır bir rüzgâr enerjisi gücüne ulaşmak" diye konuştu.

 

İlk etapta ellerindeki lisansları tamamlayacaklarını belirten Zeki Eriş, daha sonra Enercon ile Demirer Holding in Türkiye de bulunan kanat fabrikasını güçlendirerek Türkiye de bir santralın tamamen kurulabilmesi yönünde yatırım yapacaklarını söyledi.

 

Bir rüzgâr santralının yüzde 60 ı Türkiye de yapılabiliyorken, geri kalan yüzde 40 lık parça olan jeneratör kısmı yurtdışından ithal ediliyor. Enerji Bakanlığı bunun tümünün Türkiye de yapılabilir hale gelmesi için TÜBİTAK ile ortak bir ar-ge projesine başlamayı hedefliyor.

 

Rüzgâr atlası çıkarıldı

Rüzgâra olan yatırım talebini gören Enerji Bakanlığı da kısa zaman önce tüm Türkiye yi kapsayan Rüzgâr Enerjisi Potansiyeli Atlası (REPA) çalışmalarını tamamladı. Coğrafik bilgi sistemleriyle uydu görüntüleri kullanılarak yapılan çalışmalarda rüzgârın hangi bölgelerde daha yoğun ve yatırıma uygun olduğu belirlendi.

 

Enerji Bakanlığı bu yolla rüzgâr yatırımcıları ve enerji planlamacılarına ihtiyaç duydukları bilgiyi vermeyi hedeflerken, küçük ölçekli rüzgâr potansiyellerinin de değerlendirilmesini planlıyor.

www.stargazete.com

13 Ekim 2011

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: