Avrupada yenilenebilir enerjinin yol haritası
 
 

AB, ulusal yenilenebilir enerji kaynakları için hazırlanan modeli masaya yatırdı …

Avrupa Komisyonu 30 Haziran’da ulusal yenilenebilir enerji eylem planları için hazırlanan modeli onayladı ve üye devletlerin yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam enerjideki oranını artırmalarına ilişkin ulusal hedeflerine ne şekilde erişeceklerini ayrıntılandırmalarını istedi.

 

Eylem planları Yenilenebilir Enerji Kaynakları Yönergesi’nin bir parçası. Geçen ay yürürlüğe giren yönergeyle birlikte Avrupa Birliği’nin (AB) 2020 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını yüzde 20 oranında artırması bağlayıcı bir hedef olarak belirlendi. AB üyesi ülkelerden şimdi bu tür enerji kaynaklarının ulaşım, elektrik, ısıtma ve soğutma sistemlerindeki kullanım payını eldeki modele göre belirlemeleri isteniyor.

 

Komisyon bu ortak modelin ulusal planların tamamlanmasını garanti edeceği ve planların karşılaştırılmasını, her iki yılda bir rapor edilmesi beklenen gelecekteki uygulamalarla karşılaştırılmasını mümkün hale getireceği umudunu taşıyor.

 

Avrupa Enerji Komiseri Andris Piebalgs modelin üye devletlerin “ belirlenen hedeflere zamanında ulaşılmasını sağlayan makul ve inanılır bir plan ortaya getirmelerine yardımcı ” olabileceğini söyledi.

 

Nisan ayında yayımlanan konuyla ilgili ilerleme raporu birliğin yenilebilir kaynaklarla ilgili 2020 hedefinin yüzde 12 gerisinde kaldığına işaret ediyor ve Komisyon’un 2004’ten bu yana konuya ilişkin toplam 61 yasal işlem başlattığını kaydediyor.

 

40 sayfalık metinde üye devletlerin biyokütle kaynaklarının kullanımını teşvik edecek politikalar belirlemeleri ve biyoyakıt için sürdürülebilir uygulamaya alınması isteniyor. Ulusal eylem planlarında ayrıca emlak kanunlarının gözden geçirilmesi, bilgilendirme kampanyaları, destek planları ve esneklik tedbirlerinin kullanımı gibi tedbirlere ayrıntılarda yer verilecek.

 

AB üyelerinin bu konudaki bürokratik engelleri ne şekilde kaldırdıklarına ilişkin adımları belirtmeleri ve “ gereksiz engelleri ” açıkça ifade etmeleri bekleniyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilecek elektriğin ağa bağlanmasına yardımcı olmak amacıyla komşu ülkelerle bağlantıların güçlendirilmesi de dâhil olmak üzere gelişme programlarının altyapılarının rapor edilmesi bekleniyor.

 

Buna göre, her bir üye ülkeye 30 Haziran 2020’ye kadar ilgili planları Komisyon’a teslim etmek için bir yıl süre tanınıyor. Bu süre içerisinde Komisyon planları inceledikten sonra ulusal hedefler ve saptanan taslakla ilgili değerlendirmelerde bulunacak. Komisyon’un yetersiz planlara karşı ihlal işlemlerini başlatabilecek olması üye devletleri endişelendiriyor.

 

Modeli memnunlukla karşılayan rüzgâr enerjisi sanayi yeni enerji tesislerinin bu şekilde mümkün olabileceği düşüncesinde. Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği (EWEA) Başkanı Christian Kjaer bu konuda “ Model, 27 ulusal yol haritasıyla rüzgar enerjisi sektörünün gelişimine 2020’ye kadar etkin bir şekilde yardımcı olacak ve yıllık bazda farklı teknolojilerin beklenen katkıda bulunup bulunmadıklarını gösterecek ” diye konuşuyor.

euractiv.com.tr / enerji / 01 Temmuz 2009

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: