Afrikadaki Güneş Çiftliği Projesine Bir Türk Şirketi De Talip ...
 
 

 

Afrika daki güneş çiftliğine Türk markajı

2020 ye kadar 500 MV lık enerji üretmesi beklenen Afrika daki "Güneş Çiftliği" projesi Desertec e bir Türk şirketi talip oldu.

 

Afrika Güneşi’nin Avrupa nın elektrik ihtiyacını karşılamasına yönelik geliştirilen "Desetec" projesi için 15 ülke kolları sıvadı. Projenin temelleri Fas ta atıldı. Ardından Cezayir, Mısır, Libya, Tunus ve Ürdün gelecek. Proje sayesinde 2020 ye kadar Kuzey Afrika ile Ortadoğu nun enerji ihtiyacının yüzde 100 ünün, Avrupa nın ise yüzde 15 inin karşılanması öngörülüyor.

 

TÜRKİYE KİLİT ÜLKE

Projenin temelinde ise Türkiye yatıyor. Çünkü Afrika ile Ortadoğu dan toplanacak olan enerji Akdeniz in derinliklerinde yatan binlerce kilometre uzunluğundaki kablolarla Türkiye üzerinden Avrupa ya aktarılacak. Türkiye nin projeye 2020 yılında katılması planlanıyor. Türkiye nin en büyük şirketlerinden birinin projeye katılmak için görüşmeler yaptığı belirtildi. "Desertec"e dahil olan 55 şirketin iki yıl önce Almanya da oluşturduğu "Dii" adlı konsorsiyum geçtiğimiz ay en büyük toplantısını Mısır ın başkenti Kahire de gerçekleştirdi. Burada "Desertec"in ilk aşamasının tamamlandığı açıklandı. Buna göre Fas ın Ouarzazate adlı bölgesine 500 MV gücünde 12 kilometrekarelik bir "güneş çiftliği" kurulacak. Paneller sayesinde toplanan güneş enerjisi, elektriğe dönüştürülerek depolanacak. 2020 yılına kadar 2 bin MV lık sistem de kurulacak. Dii nin CEO su Paul van Son, konuyla ilgili Sabah a yaptığı açıklamada Türkiye nin 2035 te projeye katılacağını söyledi. Toplanan elektriğin Türkiye üzerinden Avrupa ya dağıtılacağını anlatan Paul van Son, 10 ila 20 yıl içinde bütün ülkelerin birbirleriyle bağlanacağının altını çizdi. Son, konsorsiyuma girmek isteyen bir Türk şirketi olduğunu ancak ismini henüz açıklamak istemediklerini ifade etti.

 

Maliyeti 400 milyar $

Dii ye üye şirketler arasında Munich Re, Siemens ve Deutsche Bank var. 2050 yılına kadar Desertec projesinin 400 milyar doları bulabileceği kaydediliyor. Yatırımcıları endişelendiren konu çöl fırtınaları. Paneller saatte 120 kilometre hızla esen rüzgârlara dayanıklı şekilde inşa edilecek.

 

"Sansasyonel bir proje"

Güneş Enerjisi Enstitüsü Enerji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sıddık İçli, projenin son 10 yıldır Avrupa da konuşulduğunu ancak gerçekleşmesi için uzun yıllar gerektiğini söylüyor. İçli, "Belki Fas ta kurulan paneller o ülkenin kendi ihtiyacı için gerçekçi olabilir. Ancak Libya dan Türkiye ye elektrik aktarılması fikri sansasyonel" şeklinde konuşuyor.

 

"İstihdam sağlıyoruz"

Dii CEO su Paul van Son, projenin internet sitesinde "yeni sömürgecilik" adlı bir başlık açmış. CEO bu bölümdeki açıklamasında, "Ülkeler işbirliği koşullarını kendileri belirliyor. Afrika bu proje sayesinde Avrupa ya girmiş olacak. Genç nesillere iş olanakları yaratıyoruz" diyor.

www.sabah.com.tr / ekonomi

28 Aralık 2011

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: