Rüzgar santrallerinin radara olan etkileri ...
 
Mustafa Serdar Ataseven
 

 

Rüzgar Yatırımcısı Radar Raporu Bekliyor

Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği Türkiye Şubesi (TÜREB) Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, 2011 yılındaki güzel gelişmelerin devam etmesi için yerli üretimin daha etkin şekilde teşvik edilmesini istedi.

 

Ataseven, rüzgar santralleri için bölgedeki radar faaliyetlerine etkilerinin incelenmesinin bir an önce tamamlanması gerektiğini söyledi.

 

TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, rüzgar enerjisi açısından 2011 yılını değerlendirdi. Ataseven, Genelkurmay Başkanlığı nın 61 santraldeki rüzgar türbinlerinin askeri amaçlı elektronik haberleşmeye etkisini araştırmak için tüm rüzgar enerjisi santrali projelerini durdurmasının ardından iki yılı aşkın bir zaman geçtiğini belirterek, "Süreç hızlı bir şekilde işletilmeli. Yatırımcılardan çok geri dönüş alıyoruz" dedi.

 

LİSANS SÜRECİ TAMAMLANDI

Bitmek üzere olan 2011 yılında, rüzgar enerjisi sektörüyle ilgili yasal düzenlemelerin olumlu yansımalarının bulunduğuna dikkat çeken Ataseven, 1 Kasım 2007 de başlayan Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) rüzgar lisansı başvurularının da Eylül 2011 itibariyle başarılı bir şekilde sonuçlandırıldığını ifade etti. Ataseven, lisans başvuruları ile ilgili şu bilgileri verdi:

 

"Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından 1 Kasım öncesinde 3 bin 180 megewatt (MW) rüzgar lisansı verilmişti. Bunlardan bin 677 MW ı işletmeye alındı. Yaklaşık 600 MW nın ise inşası devam etmekte. Başvurulardan sonra geçen süreçte 5 bin 500 MW için 13 grup proje lisans almaya hak kazandı. Böylece 1 Kasım 2007 süreci günahı ile sevabı ile tamamlanmış oldu."

 

RÜZGARI "RADAR ARAŞTIRMASI" KESİYOR

Rüzgar santrallerinin bulunduğu bölgelerdeki askeri dinlemeleri etkileyip etkilemeyeceğinin tespit edilmesi süreçleriyle ilgili de taleplerde bulunan Mustafa Serdar Ataseven, şunları söyledi:

 

"Rüzgar santrallerinin radara olan etkileri, TÜBİTAK tarafından değerlendirilmektedir. Üyemiz olan yatırımcılardan bu konuda bizlere çok geri dönüş oluyor. Bu sürecin yavaş işlediği, işletmeye geçecek santrallerde bu yüzden beklemeler olduğu yönünde geri dönüşler var. Bu sürecin de hızlı ve etkili bir şekilde işletilmesi için gerekli önlemlerin alınması gerekiyor."

 

"TEŞVİK SÜRESİ UZATILSIN" TALEBİ

Rüzgar yoğunluğu en fazla olan Antakya, Çan ve İzmir trafo merkezlerinin en yüksek teklif verilen trafo merkezleri olduğunu da anlatan Mustafa Serdar Ataseven, 2012 yılında da yatırımların hız kesmeden devam etmesini istediklerini vurguladı. Ataseven, yerli üretime verilen teşviklerin 2015 yılından 2020 yılına kadar uzatılmasını, türbin üretiminde kullanılan malzemelerin de teşvik kapsamına alınmasını istedi. İzmir (DHA)

www.sondakika.com

23 Aralık 2011

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: