Temiz enerji maliyetleri ucuzlarken ...
 
 

Temiz enerjiye bulunamayan para nasıl oluyor da nükleer enerji için bulunabiliyor ?

Hükümet temiz enerjiye teşvik sağlamayı reddederken, kirli nükleer enerjiye sağladığı teşvikleri her geçen gün artırmaya çalışıyor. Enerji Bakanlığı’nın Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı ile olası bir yeni nükleer ihalede kamu payı sağlanmasına yönelik çalışmalar yaptığı ortaya çıktı. Bu arada geçtiğimiz hafta içerisinde Yenilenebilir Enerji Kanunu’nun geri çekilerek görüşmeler belirsiz bir tarihe ertelenmişti.

 

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan’ın yenilenebilir enerjilere teşvik sağlanamayacağını belirterek Yenilenebilir Enerji Kanunu’nu geri çektirmesinden sonra nükleer enerjiye daha fazla teşvik sağlama çabalarına yönelik eleştirilere ne yanıt vereceğini merak ediyoruz. Hükümetin kirli enerjilere olan düşkünlüğü Türkiye’nin enerji politikalarını büyük bir belirsizliğe doğru sürüklüyor. Böyle devam edersek dünyanın en çok kirleten, dışa bağımlı ve bütün bunların yanında en pahalı elektriğini kullanan ülkesi haline geleceğiz. 

 

Yenilenebilir enerji kaynaklarının ve enerji verimliliği çözümlerinin maliyetleri nükleer enerjiden çok daha düşük ve düşmeye de devam ediyor. Bu yatırımlarla çok daha hızlı ve ucuz bir şekilde enerji üretebiliyor ve daha nitelikli ve fazla istihdam imkanları sağlanabiliyor. Yenilenebilir enerji kaynakları nükleer enerjiye kıyasla 5-6 kat daha fazla istihdam imkanı sağlarken, maliyetlerde 1 kwh başına rüzgar enerjisinde 4-9 US cent aralığına, güneş enerjisinde ise 9-15 US cent aralığına kadar düştü.

 

Hükümet artık kirli enerji lobilerinin yalanlarına kulak vermeyi bırakıp yüzünü gerçek çözümlere dönmeli. Bütün dünyada temiz yenilenebilir enerjilere büyük yatırımlar yapılırken biz hala enerji politikalarımızı kömür ve nükleer gibi kirli ve pahalı kaynaklara dayandırmaya devam ediyoruz.

 

A.B.D. kurulu rüzgar enerjisi kapasitesinde 25.000 MW (8.000 MW’lık kurulum 1 yıl içerisinde gerçekleştirildi) ile başı çekiyor, Almanya 24.000 MW ile ikinci sırada. Güneş enerjileri (Solar PV) ise en hızlı büyüyen elektrik üretim teknolojisi olmaya devam ediyor. Sektör, son bir yılda  %70 büyüyerek 13 GW’a ulaştı. Burada da başı 26.000 MW’lık yeni kurulum gerçekleştiren İspanya çekiyor.

 

Kyoto’ya taraf olarak iklim değişikliği ile mücadelede sorumluluğu olduğunu kabul eden ve bu yıl Kopenhag’da yapılacak iklim zirvesinde ilk kez masada olacak olan Türkiye nin enerji politikası, kirli enerjilere yatırım ile yola devam ederse ülkeye vereceği zarar hem ekonomik hem de çevresel yönden olacak.

 

Türkiye’nin enerji ihtiyacının karşılanması ve iklim değişikliği ile mücadele için gerçek çözüm nükleer enerji değil temiz enerji yatırımlarıdır.

greenpeace.org / Türkiye / 29 Haziran 2009

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: