Türkiye Almanya arasında enerji köprüsü ...
 
 

 

Türkiye Almanya arasında enerji köprüsü

Almanya İşveren Dernekleri Federasyonu’nun (BUV) Stuttgart’ta düzenlediği ve üst düzey katılımla gerçekleşen Enerji Forumu’nda iki ülke arasındaki enerji yatırımları ve bunun nasıl artırılabileceği tartışıldı.

 

Almanya’nın teknoloji ve bilgi birikiminin Türkiye’nin imkanlarıyla buluşturulmasının her iki ülkeye de büyük kazanç sağlayacağının vurgulandığı forumda BUV’un, Türkiye ve Almanya’nın enerji işbirliği yolunu açtığı ifade edildi.

 

Almanya İşveren Dernekleri Federasyonu’nun (BUV) Federal Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff ve Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayesinde gerçekleştirdiği “Almanya-Türkiye Enerji Forumu 2011“ iki ülkenin yenilenebilir enerji konusundaki işbirliğinin önemini ortaya koydu.

 

Stuttgart Maritim Otel’de Bosch ve Akfel Group’un destekleriyle yapılan Enerji Forumu’nda Türkiye’nin sunduğu yatırım imkanlarının Alman teknolojisi ve bilgi birikimiyle buluşturulması konuşuldu. Açılış konuşmasını yapan BUV Başkanı Osman Kımıl, Türkiye ve Almanya’nın köklü bir dostluğa sahip olduğunu ve bu dostluğun enerji alanında işbirliğine de yansıması gerektiğini söyledi. Türk ve Alman toplumunu yakından tanıyan eğitimini burada almış ve Türkiye’yi de bilen yetişmiş insanların olmasının dikkate alınması gereken en önemli hususlardan biri olduğunu vurgulayan Kımıl “Bu yeterince değerlendirilirse işbirliği alanında önemli gelişmeler sağlanır. BUV bu konuda her türlü faaliyete yardımcı olmaya hazırdır” dedi.

 

Stuttgart’ta BUV’un öncülüğünde yapılan Türkiye-Almanya Enerji Forumu’na ev sahipliği yapmaktan mutlu olduğunu belirten Stuttgart Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Wolfgang Schuster, Almanya’nın nükleer enerjiden vazgeçme noktasında kesin kararını verdiğini bu yüzden de son zamanlarda yenilenebilir enerji sektöründe önemli yatırımların olduğunu ifade etti. Enerji ihtiyacının güven altına alınmasının önemine değinen Dr. Schuster, gelişen Türkiye’ye Almanya’nın yenilenebilir enerji konusunda aktaracağı çok tecrübeler olabileceğini kaydetti.

 

Foruma katılan Baden- Württemberg Eyaleti Başbakanı Winfried Kretschmann artık sorunlardan değil fırsatlardan bahsedilmesi gerektiğini vurguladığı konuşmasında enerji işbirliğinin Türkiye ve Almanya dostluğunda iyi bir sembol olabileceğini ifade etti. Türkiye ile Almanya arasında orta ölçekli şirketlerde düzeyinde büyük bir ilişki olduğunu da belirten Kretschmann “Bu toplantı ve katılımın güzelliği işbirliğinin daha da artacağı noktasında bana ümit veriyor. Enerji geleceğin yatırımıdır. Türkiye sıra dışı ekonomik büyümesi enerjiye olan ihtiyacını arttırdı. Bu nedenle yenilenebilir enerji konusunda işbirliğini önemsiyoruz. Türkiye’de yatırım imkanları bizde de teknik alt yapı var. Bu forum birçok işbirliği adımının kapısını açacaktır. Enerjinin geleceğe atılan bir adım, çocuklarımıza ve torunlarımıza bırakacağımız bir işbirliği olacaktır“şeklinde konuştu.

 

Foruma yazılı bir açıklama gönderen Federal Ekonomi Bakanı Philipp Rösler ise Türkiye ile Almanya arasında yenilenebilir enerji konusunda işbirliğini artırmak istediklerini belirti.

 

Türkiye’den onur konuğu olarak foruma katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, böylesi önemli bir forumu düzenlediği için BUV’a teşekkür ederek başladığı konuşmasında toplantı önemli olduğu için kalabalık bir toplulukla geldiklerini ve BUV’un Türkiye’deki bütün etkinliklerinde de tam destek içinde olacaklarını vurguladı. Türkiye’nin son yıllarda yakaladığı istikrarlı büyümesinin yenilenebilir enerji konusunda yatırım imkanları sunduğunu belirten Bakan Yıldız, bu sektörde Türk-Alman işbirliğinin artmasını ümit ettiklerini ifade etti. Yenilebilir enerji yatırımlarında özel sektörün payının arttığını kaydeden ve Türkiye’nin rüzgar enerjisinde 30 milyar Euro, güneş enerjisinde ise 5 milyar Euro’luk yatırım planladığını belirten Yıldız, bu payın ilerleyen yıllarda daha da artacağına işaret ederek “Biz piyasanın liberalleşmesini istiyoruz. Bu durum daha iyi fiyatı da beraberinde getirecektir. Şirketler güven konusunda daha rahat olsunlar. Türkiye’de bizden garanti beklemeden enerji üretimi yapan firmaların varlığı buna örnektir.” şeklinde konuştu.

 

T.C. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise Türkiye’nin cari açığının büyük kısmının enerji giderlerinden kaynaklandığını büyüyen ekonomiyle enerjiye olan ihtiyacın daha da arttığını belirtti. Almanya’nın enerjide çok iyi olduğunu ve verimlilik konusunda geliştirdiği çözümlerin Türkiye’de değer bulacağına dikkati çeken Bakan Şimşek, rüzgar ve güneş enerjisi konusunda Almanya’da geliştirilen teknolojilerin Türkiye’de uygulanabileceğini ve bununla da bu sahada fiyatların daha makul seviyelere çekilebileceğini söyledi. Bakan Şimşek, Almanya’nın teknolojisi ve bilgi birikiminden Türkiye’nin faydalanmak istediğini kaydetti.

 

Baden-Württemberg Başbakan Yardımcısı, Maliye ve Ekonomi Bakanı Nils Schmid, bu yıl Bozcaada’da tatil yaptığını ve orada gördüğü rüzgar değirmeninin Almanya malı olduğunu ifade ederek “Bu basit bir gözlem gibi gelmesin. Çünkü bu Türkiye ve Almanya’nın yenilebilir enerji konusunda partner olabileceğinin basit bir göstergesi. Türkiye Baden Württember’in sınır uzunluğunun 7 katı sahile sahip ve Türkiye buradan 1000 saat daha faza güneş görüyor. Türkiye’nin bu yenilenebilir enerji potansiyeli Almanya’nın teknolojisi ile buluşturulduğunda her iki ülke için de çok büyük bir potansiyel ortaya çıkabilir” dedi. Sahip oldukları teknolojiyi Türkiye değerlendirmek istediklerini dile getiren Schmid, “Türkiye gelişiyor ve güçleniyor. Komşularıyla da çok iyi ilişkiye sahip. Yenilebilir enerji konusunda Türkiye bölgesine model ülke olabilir” sözleriyle Almanya’nın Türkiye ile üçüncü ülkelerde de işbirliğine gidebileceğine dikkati çekti.

 

Forumda sunum gerçekleştiren Türkiye Enerji Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Hayati Çetin, Türkiye’nin elektrik ihtiyacının giderek arttığını ifade etti. Çetin, “2008 yılında 196.000 GW olan elektrik ihtiyacı, 2017 yılında 363.000 GW seviyesine ulaşacaktır. Bu talebi karşılayabilmek için, 2023 yılına kadar Türkiye’nin toplam kurulu kapasitesi ise ikiye katlanarak 96.000 MW seviyesine çıkması beklenmektedir. Türkiye’deki enerji ihtiyacının karşılanması için yapılacak yatırımların 2023 yılına kadar toplamda yaklaşık 130 milyar dolara ulaşacağı tahmin edilmektedir. Türk hükümeti çeşitli enerji projelerini hızlı bir şekilde hayata geçirmek için, yenilenebilir enerji konusunda hükümetçe sunulan tarife garantisi ile yatırımcıları teşvik etmektedir.”dedi. Çetin Alman enerji sektörünün Türkiye’de çok önemli işler yapabileceğini, kendilerinin de bunu arzu ettiklerini ve her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirterek Türkiye Almanya arasında yenilenebilir bir enerji işbirliği için tarihi bir fırsata sahip olduğumuzu ve bunun kaçırılmaması gerektiğini ifade etti.

 

Akfel Group’tan Fatih Baltacı, Türkiye’nin önümüzde yıllarda her yıl enerji sektörüne 2-3 milyar dolar yatırım yapma durumunda olduğunu ve Alman firmaların bu sektörde Türkiye’de aktif görev almalarını beklediklerini kaydetti. Türkiye’nin yabancı sermayeye ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Baltacı “Bu konuda en çok bürokrasiden şikayet ediliyor. Ben yabancılara bu konuda sabırlı olmalarını tavsiye ediyorum. Enteresan tepkiler verebilen Türk bürokrasisi sabırlı ve ısrarlı olanlara başarı kapısını açıyor ve saygı da duyuyor” dedi.

 

Yenilebilir enerjide yatırım yaptıklarını dile getiren Hochtief Solutions AG’den Bernd Romanski, Türkiye’de yatırım yapma konusunda Alman iş dünyasının istekli ve hazır olduğunu vurguladığı konuşmasında “işbirlikleri daha verimli hale getirilmeli, akademik boyuttan artık uygulama boyutuna geçilmesi ve yasal çerçevenin de buna uygun hale getirilmesi lazım. Mülkiyet hakları konusu bir an önce çözülmeli” şeklinde konuştu.

 

Türkiye’nin müthiş yatırım fırsatı sunduğunu vurgulayan Alman Ticaret ve Sanayi Odası Stuttgart Bölge Müdürü Goerg Fichtner, Türk işadamlarının Almanya’ya vize Alman işadamlarının da Türkiye’de bürokrasi zorluğu ile karşılaştığını bu konularda iyileştirmelerin yapılması gerektiğini söyledi. BUV’un düzenlediği bu toplantının çok önemli olduğunu da belirten Fichtner “Bizler elbirliği ile adım atarsak, siyasi iradede arkadan gelecektir. Türkiye ilginç bir ülke. İyi bir insan kaynağı var. Kompleks projeleri Türkiye’de çok daha kısa sürede uygulamaya geçirdiğinizi ifade edebilirim” dedi.

 

Türkiye ve Almanya’nın ortak geleceklerinin işbirliğinden geçtiğinin altını çizen Baden- Württemberg Maliye Bakanlığı Avrupa Temsilcisi Prof. Dr. Norbert Höptner, teknoloji ve bilgi transferinde güvenin çok önemli olduğunu ve bunu artırıcı işbirliklerinin sağlanması gerektiğine değindi.

 

Cumhurbaşkanları Wulff ve Gül’ün himayesinde gerçekleştirilen Türkiye Almanya Enerji Forumu’na Bosch, Akfel Group, Baden Württemberg Hükümeti, DIHK, Federal Yenilenebilir Enerji Birliği (BEE), Alman Yakın ve Ortadoğu Derneği (NUMOV), Steinbeis Europa Zentrum, Netzwerk Europäische Bewegung, Avrupa Türk Ticaret Konfederasyonu (UNITEE) destek verdi. (eurozaman)

www.risalehaber.com

25.09.2011

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: