Rüzgar enerji santrali açılışı ...
 
Manisa
 

 

Akres-Akhisar Rüzgar Santrali Akhisar da devreye girdi

Manisa Akhisar da Bekirler Köyü nde, Best-Karesi Enerji Topluluğu tarafından kazandırılan Akres-Akhisar Rüzgar Santrali açıldı.

 

Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülent Arınç, düzenlenen açılış programında yaptığı konuşmada, Akhisar da kaymakam, belediye başkanları, köy muhtarlarına kadar herkesin bu yatırımdan bir memnuniyet duyduğunu ifade etti. Arınç, Türkiye nin büyümesinin kriz ortamında yüksek devam etmesinin beklenmediğini, yüzde 6-7 lik büyüme hızının gerçekçi olduğunu düşündüklerini ve bunun altına düşülmeyeceğini söyledi. Gaziantep te ihracatın 4 milyar doları aşarak 5 milyar doları zorladığını, Manisa olarak ihracatın 6,5 milyar doları ilçelerle birlikte bulduğunu hatırlatan Arınç, ihracatta ülke olarak 130 milyar doların zorlandığını ve ihracatta iyi noktada olunduğunu belirtti.

 

Ekonomideki başarının siyasi istikrardan kaynaklandığının altını çizen Bakan Arınç, "Bu işin sahibi TC hükümetidir. İyi bir siyasi ve iyi bir ekonomi yönetimi. Türk halkı buna gönülden inanıyor ki iki seçmenden biri oyunu vererek amenna ve saddakna demiştir. Enerjiye ihtiyacımız var, Alaşehir de açılan iki jeotermal kuyudan elde edilen satıştan 50 milyon lira özel idare bütçesine aktarıldı, bununla köylerimize, kasabalarımıza çok güzel imkanlar hazırlandı. Milletten aldığımızı yine millete götürüyoruz." dedi.

 

"TÜRKİYE ÖZEL SEKTÖR ELİYLE BÜYÜMEYE KARAR VERDİ"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da Türkiye nin büyümeye karar verdiğini ve bu büyümeyi özel sektör eliyle yapmaya karar verdiğini belirtti. Bakan Yıldız, şöyle dedi: "Enerji yatırımlarını özel sermaye yatırımlarıyla gerçekleştiren bir yapı kurduk. Böylece hep beraber yararlandığımız sağlıkta, eğitimde, adalette yatırımlar kamu eliyle yapılabiliyor. O yüzden bu yatırımın özel sektör eliyle yapılmış olması on derece önemli. Bakın rüzgarda alım alım garantisi, yani özel sektör ürettiği enerjiyi satamadığı takdirde 7.3 sent ten alma taahhüdü var 10 yıllık süre içinde. 2005 yılından bu yana devlet garantisinden yararlanmak isteyen çıkmadı. Ben inanıyorum ki burası da öyle olacak. Ben inanıyorum ki ürettiği elektriği tüketen Yırcalı ailesi gibi bu ihtiyaçlarını buradan karşılamış olacak 800 yerli direk dikildi. Bunların sayısı her geçen gün artıyor. 1600 megavat olan kurulu gücümüz 100. yılda 20 bin megawatları bulacaktır. 35 bin direk demektir."

 

Yalnızca Alaşehir de 52 milyon dolarlık bir jeotermal enerjiyi devrettiklerini anlatan Bakan Yıldız, yarısı itibariyle bu ödeneğin peyder pey aktarılacağını; su, rüzgar, güneş jeotermal gibi kaynakların önünü açmak gerektiğini söyledi. Bakan Yıldız, "Eline tencere tavayı alan vatandaşlarımızın manüplatif davranışlara alet olmaması lazım. Tencere ile yürüyen vatandaşım, zımmen de olsa ithal gazla alakalı ithalatı destekliyor demektir." diye konuştu.

 

"ÜLKE ÇAPINDA RÜZGAR SANTRALİ SAYISI 72 YE ULAŞTI"

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş ise Türkiye nin rüzgar enerjisini sevdiğini söyledi. Köktaş, "Yılbaşından bu yana 15 adet rüzgar santrali işletmeye geçmiş, ülke çapında 72 ye ulaşmıştır. Akhisar dakinin devreye alınmasıyla birlikte Türkiye’nin kurulu gücü 1600 megavatı, yatırım 1,6 milyar euro’yu bulmuştur. Türkiye nin hemen her yerinde rüzgar türbinleri dönmektedir." dedi.

 

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu da önümüzdeki 10 yılda 100 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç olduğunu ve yatırımcıları enerji yatırımına davet ettiklerini söyledi. Hisarcıklıoğlu, cari açık sorununa da değinerek, herkesin bu cari açığı konuştuğunu, ancak Enerji Bakanı Taner Yıldız ın cari açığın nasıl çözülebileceğine çok somut bir çözüm ortaya koyduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Herkes bu modeli alsın uygulasın. Bizim müteşebbisimiz ve işçimiz başarılı. Ben Kayseriliyim. Bizler zeki kişiler olarak biliniriz. Ama bu Rona Bey bizden akıllıymış. Niye, havadan para kazanıyor çünkü. Allah, şu rüzgarı estirdikçe, bu Rona Bey e yazıyor. Kendisini kutluyorum."

 

"TÜRKİYE, ENERJİ TÜKETİMİ ARTIŞINDA ÇİN DEN SONRA İKİNCİ SIRADA"

Akhisar Enerji Yönetim Kurulu Başkanı ve Balıkesir Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Rona Yırcalı ise Best-Karesi Enerji Topluluğu tarafından ülkeye kazandırılan Akres-Akhisar Rüzgar Santrali nin açılışında bir konuşma yaptı. Yırcalı, bu tesisin kuruluşunun kendileri tarafından yapıldığını, ancak ilk kıvılcımın Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından atıldığını söyledi. Son 10 yılda hızlı ekonomik büyümeye paralel olarak enerji talebi hızla artan Türkiye nin, enerji tüketimi artışında Çin den sonra ikinci sırada olduğunu hatırlatan Yırcalı, ülkenin geçen yılki net enerji ithal faturasının 34 milyar dolar olduğunu, bu yılın ilk 7 ayında net enerji ithalatının 26 milyar dolara ulaştığını belirtti. Aynı temponun devam etmesi halinde, bu yılki seviyenin 48 milyar dolar olacağının altını çizen Yırcalı, "Ülkemizin ekonomik gücü ve artan kredibilitesi yatırım için sağlanabilecek en iyi şartlarda finansmanı oluşturdu. Uluslararası finans piyasalarında Türk bankalarının garantisine gerek görülmeden çok düşük faizle en uzun vadeli kredi anlaşmalarından biri gerçekleştirilmiştir." dedi.

 

YILLIK ÜRETİMİ 165 MİLYON KİLOVAT/SAAT OLAN SANTRAL 100 BİN HANENİN İHTİYACINI KARŞILAYACAK

Yırcalı nın verdiği bilgilere göre, 10 ayı bulan rüzgar santrali inşaatı 200 dönüm üzerine kuruldu. Santral, 18 kule, trafo merkezi ve çeşitli binalardan meydana geliyor. 80 metre yüksekliğinde olan kulelerin her biri 400 ton ağırlığında. Ayrıca, her kulenin temelinde 50 ton çelik ve 800 ton beton kullanıldı. Dolayısıyla her kulenin ağırlığı bin 250 tonu buldu. Kulelerin üzerindeki her bir kanatın uzunluğu 45 metre. Tesisin ürettiği enerjinin ulaşımı için çeşitli boyutta 40 km kablo kullanıldı. 45 MW (megawat) kurulu güce sahip olan ve yıllık toplam üretimi 165 milyon KWH (Kilovat/saat) olması öngörülen santral 100 bin hanenin ihtiyacını karşılayacak.

 

Santralı yapan Nordex firması Yönetim Kurulu Başkanı Lars Bondo Krogsgaard da yaptığı konuşmada, Türkiye deki çalışanların zekasına ve gücüne değinerek, Almanya dan getirmeyi planladıkları 70 çalışanı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları arasından seçtiklerini belirtti.

 

Daha sonra plaketler verildi ve bakanlar, sanayiciler 18 rüzgar enerjisi kulesinin enerji toplamasına yönelik butona birlikte bastılar.

www.timeturk.com/tr

11.09.2011

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: