Yenilenebilir enerji kaynakları yatırıma dönmeli
 
 

Teşvik belirsizliği haftaya çözülecek …

İzmir Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi, bazı bakanlar arasındaki anlaşmazlıklardan ötürü teşvik yasasında netliğe kavuşmayan konular bulunduğunu savundu …

 

İzmir Ticaret Odası ( İTO ) Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ın açıkladığı teşvik paketindeki belirsizliklerin önümüzdeki hafta netleşmesini beklediklerini açıkladı. Eskinazi, " Özellikle Manisa ya taşınacak tekstil ve konfeksiyon tesislerinin teşvikten yararlanıp yararlanmayacağı net olarak ortaya konmalı " dedi. İTO nun Haziran ayı meclis toplantısına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül le beraber Çin e giden İTO Başkanı Ekrem Demirtaş katılmadı.

 

Toplantıda konuşan Jak Eskinazi, bazı bakanlar arasında yaşanan anlaşmazlıktan dolayı teşvik yasasında netliğe kavuşmayan konular olduğunu savundu. Eskinazi, hükümetin açıkladığı son teşvik paketinde yer alan bölgelere sektörel yatırım teşviklerinde Bakanlar Kurulu üyeleri arasında bile çelişkili ifadeler kullanıldığını söyledi. Eskinazi, " Önümüzdeki hafta yine Ankara daki yetkililerle, ilgili bakanlarımızla görüşerek, yaşanan sorunlara çözüm bulacağımıza inanıyorum. Teşvik programı yürürlüğe girmeden sorunu çözmek için çalışıyoruz " diye konuştu.

 

İzmir in potansiyelinin çok daha büyük olduğunu vurgulayan Eskinazi, şunları söyledi : " Çok sektörlü ve çok natifli bir ekonomik yapıya sahibiz. Bunun için kentimizde, 12 ay turizm hedefimiz için turizm yatırımları, termal turistik tesis yatırımları, şehir turizmi, konaklama tesisi, kongre merkezi, kruvaziyer liman, ekolojik ve organik tarım faaliyetleri ve teknolojik seralar, tarıma dayalı sanayi yatırımları, yenilenebilir enerji üretimi alanındaki yatırımlar, lojistik sektöründe yapılacak yatırımlar ( lojistik üssü ), öncelikle teşvik edilmesi gereken sektörlerdir. Kentimizde yatırımın yanı sıra ihracatın da teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Üretim teşvikleri ile ihracat teşvikleri entegre olmalı. "

yeniasir.com.tr / haber / 25.06.2009

-.-

Zaman kaybetmeden yasalaştırın …

TÜMSİAD Denizli Şube Başkanı Baki, komisyona havale edilen, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin, hiç zaman kaybetmeden, yasalaştırılmasını istedi. 

 

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Denizli Şube Başkanı Ömer Hakan Baki, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’ndan geçen Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’na havale edilen, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin, hiç zaman geçirilmeden TBMM’de yasalaştırılması gerektiğini söyledi.

 

Baki, “ Başta Devlet Bakanımız Selma Aliye Kavaf ve tüm Denizli milletvekillerimiz, oda başkanlarımız, şehrimizin siyasi ve idari kanaat liderleri ile birlikte, hep beraber bu teklifin bir an evvel yasalaşması için gerekli tüm çaba ve gayreti en üst seviyeye çıkartmamız gerekir. Ülkemiz ve güzel şehrimiz Denizlimiz her geçen gün enerjiye daha çok ihtiyaç duymaktadır. Sosyal yaşantımızın ve sanayi hayatımızın vazgeçilmez tek unsuru olan enerjimiz artan nüfusumuza bağlı olarak talebi artmakta ve doğal enerji kaynaklarımız bu doğrultuda azalmaktadır. Ülkemiz elektrik üretiminde doğalgaza bağımlılığımız düşünüldüğünde, elektrik enerjisi üretimimizin dışa bağımlılıktan kurtarılarak talebin kesintisiz, güvenilir ve düşük maliyetlerle karşılanması, kaynak çeşitlendirmesine ne kadar çok ihtiyaç duyduğumuzun bir göstergesidir ” dedi.

 

Baki, “ AB üye ülkesi olma arzusunda olan ülkemiz ile AB ülkelerinin yenilenebilir enerji kaynaklarını (YEK) karşılaştırdığımızda aramızdaki uçurumun ne kadar fazla olduğunu yasa teklifinde de açıkça görmekteyiz. Buna göre Türkiye’nin üyesi olmayı amaçladığı AB, 2020 yılında yenilenebilir enerjilerin toplam enerji içindeki payını yüzde 20’ye, ulaşımda tüketilen enerji içindeki payını ise yüzde 10’a çıkarmayı hedeflemektedir. Aynı şekilde yine AB, 2020 yılında toplam elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 35’ini, ısı ihtiyacının yaklaşık yüzde 25’ini ve ulaşımdaki yakıt ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu, toplam enerjilerinin ise yaklaşık yüzde 20’den fazlasını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamayı düşünmektedir. Bu doğrultuda 2020 yılında rüzgâr için 180.000 MW, Hidrolik için 120.000 MW, fotovoltaik (PV) için 52.000 MW, biyokütle için 50.000 MW ve jeotermal için 2.000 MW Kurulu güçlere ulaşmayı hedeflemektedir ” dedi.

 

Ülkemizin yenilenebilir enerji kaynaklarındaki potansiyeli bilinmesine rağmen bugüne kadar yeterince yatırıma dönüştürüldüğünün söylenemeyeceğini belirten Baki, “ Tüm bunlar göstermektedir ki yenilenebilir enerji kaynakları kullanımımız ülkemizde çok azdır ve bu kaynakların kullanılması teşvik edilmelidir. Bu kaynakların etkin bir şekilde kullanılması hem bu sektörlerin gelişmesine, hem yeni teknolojik bir iş alanı yaratılmasına hem de yeni istihdam alanlarının oluşmasına sebebiyet verecektir. Aynı AB ülkelerinde olduğu gibi yenilenebilir enerji kaynakları için hem mali, hem vergisel hem de üretimsel teşviklerin bu alanda yatırım yapacak olan yatırımcılara verilmesi gerekmektedir. Bu bağlam da gerekli çalışmaların hızlı bir şekilde yerine getirilmesi ve teklifin yasalaşması en büyük arzumuzdur ” diye konuştu.

denizlihaber.com / 24 Haziran 2009

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: