Elektrik piyasasında yeni dönem
 
 

 

Elektrik piyasasında fiyat riski yönetimi ihtiyacına cevap vermeyi amaçlayan "Elektrik Piyasası Vadeli İşlemler Sözleşmesi" işleme açılıyor.

 

Elektrik piyasasında yaşanan değişimlere paralel olarak ortaya çıkan fiyatı riski yönetimi ihtiyacına cevap vermeyi amaçlayan "Elektrik Piyasası Vadeli İşlemler Sözleşmesi" işleme açılıyor. Edinilen bilgiye göre, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) tarafından, çalışmaları tamamlanan "Elektrik Piyasası Vadeli İşlemler Sözleşmesi" Sermaye Piyasası Kurulu tarafından onaylandı.

 

Buna göre, Elektrik Piyasası Vadeli İşlemler Sözleşmesi, Eylül ayı ortalarından itibaren devreye girecek. Bu kapsamda öncelikle daha basit, daha anlaşılabilir ve özellikle elektrik dağıtım şebekesiyle doğrudan ilişkili olunmasını gerektirmeyen, nakdi uzlaşmalı baz yük ve pik yük vadeli işlem sözleşmeleri işleme açılacak.

 

VOB, daha sonraki aşamalarda ise fiziki teslimatlı elektrik sözleşmelerinin işleme açılmasını planlıyor. Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez, yaptığı açıklamada, söz konusu sözleşmelerin devreye girmesiyle, nakdi uzlaşmalı sözleşmeler sisteminin işleme açılacağını bildirdi.

 

Söz konusu kontratların elektrik üretimi, tüketimi ve dağıtımı ile ilgili önemli aktörlerin beklentilerini yansıtması açısından önemli olacağını vurgulayan Dönmez, sistemin işleyişine ilişkin şu bilgileri verdi: "Diyelim, Eylül ayında bu sisteme girdi, Kasım ayı elektrik piyasası fiyat beklentileri şimdiden görülebilecek. Kasım ayında spot piyasa çalışırken, vadeli piyasalarda işlemler olacak ve dolayısıyla söz konusu ayın sonu itibariyle, Kasım ayının spot piyasa ortalaması ile bizde oluşan vadeli fiyatı arasındaki farkı alıcıya veya satıcıya kar veya zarar olarak geçeceğiz. Örneğin işlemler başladı, Eylül ayında 1 saati 1 megavatlık üretim ve tüketimi temsil eden bir kontrat var. Kasım ayının ortalama fiyatı 120 lira oluştu yani bu, piyasa, ortalama 1 megavat fiyatını kasım ayı için ortalama 120 lira bekliyor anlamına gelecek. PMUM da da (Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi) Kasım ayı ortalaması 115 lira şeklinde oluşmuşsa bu 5 liralık farkı kar olarak satıcıya geçecek, alan taraf da zarar etmiş olacak. Yani A aldı B sattı, aradaki fiyat 120 lira ise, A ile B arasındaki fiyat ile Kasım ayı ortalama elektrik fiyatlarının farkı alınıyor. Bu şekilde A ya da B ya kar ya da zarar ediyor. Bu aslında VOB un klasik vadeli işlem sözleşmelerine de benziyor, ama burada o aya ait uzlaşma tüm günlerin, tüm saatlerinde elektrik fiyatlarının basit aritmetik ortalamasıdır."

 

Elektrik yatırımları hızlanacak

Sistem ile elektrik piyasası aktörlerinin sermaye piyasasına daha fazla entegre olmasının sağlanacağını anlatan Dönmez, bunun kurulması planlanan elektrik borsasıyla işbirliğini artıracağını, teknik manada işbirliği artmasıyla da elektrik borsasının kuruluş aşamalarının da hızlanacağını savundu.

 

Burada özellikle geleceğe dönük fiyatların oluşması ve geleceğe dönük beklentilerin fiyatlara yansımasının önemli olduğunu vurgulayan Dönmez, burada gelir kazanmaktan, kar elde etmekten daha ziyade amaçlarının sektörün piyasalaşmasını hızlandırmak olduğunu kaydetti.

www.geleceginenerjisi.com

23 Ağustos 2011

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: