Su sorununa çözüm, iklim, insan sağlığı ve teknoloji ...
 
 

 

Su sorununun çözümü teknolojide

Stockholm Dünya Su Haftası başladı. Kentlerin su sorununa çözüm modellerinin tartışılacağı konferansta, su ve iklim ve su ve insan sağlığı gibi konular da ele alınacak. Osman İkiz in notları…

 

Dünya Su Haftasını düzenleyen Stockholm Uluslararası Su Enstitüsü’nün direktörü Anders Berntell, açılışta yaptığı konuşmada kentleşmenin bir realite olarak kabul edilmesi gerektiğine işaret ederek, suya bağlı olarak ortaya çıkacak sorunların teknik olanaklarla çözülebileceğini söyledi.

 

2030 yılında dünya nüfusunun yüzde 60’ının kentlerde yaşayacağını belirten Anders Berntell, artan nüfusun su gereksinimini karşılamak için uzaklardan su naklinin kolay olduğunu, kullanılan suların arıtılarak yeniden kullanılmasının da olağan bir teknik haline geldiğini ifade etti.

 

Bir hafta sürecek konferans sırasında konuklara yeni teknolojilerin kullanıldığı Stockholm’deki yeni yerleşim bölgeleri gezdirilecek.

 

"Kentleşen Dünyada Su"

Enstitü uzmanlarından, Dünya Su Haftası program sorumlusu Jens Berggren, yeni yerleşim bölgelerinde enerjinin tümüyle güneş, rüzgar ve atıkların değerlendirilmesiyle o yerleşim birimi içinde elde edildiğini, kullanılmayan atıkların da başka bölgelerdeki arıtma tesislerinde değerlendirildiğini söyledi.

 

Jens Bergren "Kentleşen Dünyada Su" temasının boşuna seçilmediğini, göçleri önlemenin olanaksız olması nedeniyle sorunlara bu gerçeği dikkate alarak çözüm üretmeye çalıştıklarını belirtti:  "İnsanlar ekonominin daha canlı olduğu büyük kentlere göç ediyor. Bunu kabullenmekten başka çare yok. Kabullenince çözüm arayışlarında o koşulları göz önüne almak gerekiyor. Dolayısıyla büyük kentlere uzaklardan su naklini ve kullanılan suların arıtılarak tekrar kullanılmasını çözüm olarak sunuyoruz."

 

Birleşmiş Milletler in (BM) milenyum hedeflerinden biri olan herkese su sağlanması  projesinin başındaki İsveçli Jan Eliasson da düzenlediği basın toplantısında eline aldığı bir bardak suyu kaldırarak, "Bugün dünyamızın en önemli sorunu su’dur. BM’in insan hakkı olarak kabul ettiği su gereksinimi karşılamak için hükümetler bir şey yapmıyor" diye konuştu.

 

İsveç’in eski dışişleri bakanlarından ve BM Genel Kurulu eski başkanlarından olan Jan Eliasson, BM tarafından saptanan hedef doğrultusunda 2015’e kadar su’dan yoksun insan sayısını yarıya indirmek amacıyla başlatılan uluslararası kampanyanın başındaki kişi.

 

Su sorununa çözüm modelleri

2009’da kurulan İsveç WaterAid Vakfı’nın da başkanı olan Jan Eliasson,  Stockholm Uluslararası Su Konferansı’nda, yoksul ülkelerin susuz insanlarına su götürmek ve kirli suları kullanmak zorunda kalanlara da arıtma olanağı sağlamak amacıyla herkesin kampanyaya katılması için çağrıda bulunacak.

 

Ana teması kentlerin su sorununa çözüm modelleri olan Dünya Su Haftası’nda ayrıca Su ve İklim, yoksul ülkelerdeki susuz bölgelere su götürülmesi, Su ve İnsan Sağlığı gibi konular da ele alınacak.

 

BM nin su olanağından yoksun insan sayısının 2015’te yarıya indirilmesini hedef olarak belirlemiş olması nedeniyle bu konuda çalışma yapan örgütlerin kampanyalarına hız verdiği gözleniyor. WaterAid Vakfı ve Dünya Bankası’na bağlı olarak çalışan Su ve Sanitasyon Programı yöneticilerinin Dünya Su Haftası’nın programının dışında da hafta boyunca seminerler değişik etkinliklerle kampanyalarına katılımı artırmaya çabalayacaklar.

 

140 ülkeden 2000 dolayında delegenin katıldığı Dünya Su Haftası’nda gelecek yıl Marsilya’da yapılacak Dünya Su Forumu’na sunulmak üzere öneriler paketi hazırlanacak. 21. Dünya Su Haftası’nda  su sorununa bakışta  teknik ve ekonomiye ağırlık veren eğilimin ağırlık kazandığı dikkat çekiyor.

 

Dünya Su Haftası etkinlikleri içinde 2011 yılı Su Ödülü de sahibini bulacak. Bu yılın ödül sahibi göllerdeki araştırmalarıyla ödüle layık görülen Amerikalı bilim adamı Prof. Stephen R. Carpenter. 120 bin Euro’luk ödül İsveç Kralı Gustaf tarafından verilecek.

www.dw-world.de/dw

22 Ağustos 2011

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: