ABD için zaman daralıyor
 
 

 

ABD de borç tavanının yükseltilmesine ilişkin görüşmelerden hala sonuç çıkmadı. Ne var ki, Demokratlar ile Cumhuriyetçiler ağustos başına kadar uzlaşamazsa, ülke borçlarını ödeyemez duruma gelecek.

 

ABD de Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasında borç tavanının yükseltilmesine ilişkin haftalardır süren pazarlıklar esasında tek bir konu etrafında dönüyor: Vergiler yükseltilsin mi, yükseltilmesin mi?

 

Geçtiğimiz günlerde üniversite öğrencilerinin de katıldığı bir toplantıda, “ALTERNATİF enerji kaynaklarına ilişkin araştırma yapmadan önce, petrol şirketlerine tanınan vergi avantajlarını ortadan kaldırmalıyız. Öğrenciler daha fazla para ödemeden önce, özel yatırım fonlarını yönetenlerin sahip olduğu vergi ayrıcalıklarına son vermeliyiz. Ve emekliler, emeklilik fonlarına daha fazla ödeme yapmadan önce, benim gibi vergi indirimi talebi olmayan ve buna ihtiyaç duymayan insanların sahip olduğu vergi kolaylıklarını da ortadan kaldırmalıyız" şeklinde konuşan Başkan Obama, zenginlerden neden daha fazla vergi alınması gerektiğini anlatmıştı.

 

Bu sözlerin ardından Obama büyük alkış aldı. İklimin korunması, eğitim ve emeklilik gibi konuların da gündeme gelmesi, ABD’deki tartışmanın borç sınırının çok daha ötesinde olduğunu gözler önüne seriyor.

 

Cumhuriyetçiler razı gelmiyor

Washington yönetimi üzerindeki baskıya artıran Cumhuriyetçiler ise zenginlere yönelik vergilerin artırılmasından yana değil. Cumhuriyetçiler buna baştan beri karşı çıkıyor. Müzakerelere katılan Cumhuriyetçi isimlerden John Boehner, “Başkan geçen salı günü vergilerin yükseltilmesini istedi. Ben hayır dedim. Çarşamba günü yeni vergilerin yürürlüğe konmasını istedi; hayır dedim. Perşembe oldu, gene hayır dedik…” şeklinde konuşuyor.

 

Cumhuriyetçiler, vergilerin yükseltilmesinin zaten durgun olan ekonomide istihdam olanaklarını iyice ortadan kaldıracağı görüşünü savunuyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde gelecek yıl başkanlık seçimleri yapılacak. Cumhuriyetçiler borç tavanına ilişkin tartışmayı, Obama’nın başkanlık koltuğu ile vedalaşmasını sağlamak için bir yol olarak görüyor.

 

"Vergi Partisine Hayır"sloganı

Cumhuriyetçilerin seçim kampanyalarını hazırlayanlar, partiyi "Vergi Partisine Hayır" sloganı ile seçime taşımayı tasarlıyor. Bu Amerikalı seçmenler üzerinde iyi bir etki uyandırıyor, zira Amerikalıların çoğu ‘bize yeterince para verin, hastalık sigortamız, emeklilik sigortamızla kendimiz ilgileniriz” diye düşünüyor. Aşırı muhafazakâr “Çay Partisi" hareketi de aynı görüşte.

 

Ancak tartışmanın özü aslında; "Parayı kim alacak?"

İşsizlere destek olmak, yeni okul ve yollar yapmak için devlet mi geliri artırmalı, yoksa devletin olabildiğince küçültülmesi mi gerekli? ABD’de yalnızca savunma ve yargı için vergi alınıyor, diğer konularla her vatandaş kendisi ilgileniyor. Gençlerin tek isteği ise borç yükünün azaltılması. Genç bir kadın, “Bunlar bizim borçlarımız ve çocuklarımız için borçlarımızı geri ödemek zorundayız” diyor.

 

Kongre nin, federal hükümetin borçlanma limitini 2 Ağustos a kadar yükseltmemesi halinde, ABD hükümetinin borçlarını ödeyemez hale geleceği ve bu durumun da faiz oranlarını yükseltebileceği, küresel finans piyasalarını kaosa sokabileceği, ABD nin kredi notunun düşmesine neden olabileceği ve ülke ekonomisinde yeni bir resesyon ortamını doğurabileceği belirtiliyor. Ciddi bir krizin eşiğinde olan Washington için zaman her geçen gün daralıyor.

www.dw-world.de/dw

27 Temmuz 2011

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: