İstanbul Büyük Şehir Belediyesinde yenilenebilir enerji uygulamaları
 
 

Yenilenebilir enerji kaynakları İstanbul’da ele alındı …

Alman-Türk Sanayi ve Ticaret Odası’nın Berlin Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle düzenlediği “ Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği ” konferansında dünyadaki natif enerji kaynakları ele alındı.

 

Metrobüs aynı zamanda çevreci bir proje…

Alman - Türk Sanayi ve Ticaret Odasının Berlin Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle düzenlenen “ Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği ” konferansı Beşiktaş’taki Conrad Otel’de yapıldı. Toplantıda konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Başkan Vekili Ahmet Selamet, kirleticiliği bir yana fosil yakıtların rezervlerinin hızla tükendiğini, bu kaynaklara bel bağlamanın bu açıdan da mümkün olmadığını belirterek, güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerjilerin kullanımının artık yaşanabilir bir dünyanın ön şartı haline geldiğini söyledi.

 

Kyoto Anlaşması uyarınca belirlenen karbon emisyonu limitlerine ulaşmanın öncelikli hedef olduğunu, küresel ısınma ile mücadele etmek için sıfır karbona dayalı bir sistemi kurmak zorunda bulunduklarını vurgulayan Ahmet Selamet, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda önemli işler yaptığına dikkat çekti. Kaynak aktarımı ve stratejilerini çevreye öncelik vererek planladıklarını, önümüzdeki 20 - 25 yıl için İstanbul’daki katı atık yönetiminin strateji ve hedeflerini belirlediklerini, biyo kütleden enerji elde etmek adına su havzalarındaki sazlıkları değerlendirdiklerini ve bu konuda yaptıkları projeyle yıllık 6 megavat elektrik elde etmenin planları arasında bulunduğunu ifade eden Selamet, konuşmasını şöyle sürdürdü;

 

Toplu taşımada ilk aşamada 100 otobüste doğalgaza geçtik. Hedefimiz bu sayıyı en kısa zamanda bine çıkarmak. Hız, konfor ve güvenlik açısından çok başarılı olar metrobüs sistemiyle günde 80 bin özel aracı trafikten çektik. Bu sistem sayesinde günlük 613 ton karbondioksit emisyonu azaltımı sağladık ve 242 bin litre yakıt tasarrufu yaptık. Yani metrobüs aynı zamanda çevreci bir proje. Öte yandan, ‘Hidrojen Yakıt Pili Uygulama Projesi’ ile de İDO merkez binasında elektrik kesintileri sırasında 5 kilovatlık bir hidrojen yakıt pili kesintisiz güç kaynağını devreye alarak çalışmalarını sürdürüyor. Yine geliştirilen 60 kişilik hidrojen yakıtıyla çalışan botları Haliç’te hizmete sunulacak. Ayrıca İstanbul Boğazı’ndaki akıntının gücünden istifade ederek elektrik enerjisi üreteceğiz. İstanbul aynı zamanda rüzgar enerjisi potansiyeli yüksek bir kent. 3 noktada kuracağımız rüzgar santralleriyle yıllık 176 megavat enerji üretmeyi hedefliyoruz. Bu miktar, İSKİ nin yıllık enerji ihtiyacının tamamına denk. İlk etapta 45 megavatlık bir üretim planlıyoruz. İstanbul’daki trafik izleme kamerası, dedektörü ve uyarıcı flaşörlerde de rüzgar ve güneş enerjisi kullanıyoruz. Bu çalışmayla bu alandaki enerji maliyetlerini yaklaşık bir milyon 300 bin dolardan 170 bin dolara indirdik ve yüzde 87 enerji tasarrufu sağladık. Şu anda çöp gazından yılda 12 megavat kurulu kapasite ile enerji üretiyoruz. Yeni açacağımız tesislerle 40 megavat elektrik enerjisi üretim kapasitesine ulaşacağız. Bu 12,5 milyonluk İstanbul’daki tüm konutların yüzde 12,5’unun elektriğini karşılayacak bir miktarda. Ayrıca bu şekilde yılda 600 bin aracın trafikte yaydığı karbon emisyonuna denk bir emisyon azaltımı sağlayacağız. Bu İstanbul trafiğindeki araçların yüzde 25’ne denk.”

 

Geleceğin enerji kaynakları geliştirilmeli …

Konferansta konuşan Berlin Belediye Başkanı Klaus Wowereit de Berlin ve İstanbul un 20 yıldır kardeş şehirler olduğunu, Berlin duvarının yıkılmasının ardından da 20 yıl geçtiğini hatırlatarak, dünyada birçok ülkeyi etkileyen krizin Berlin ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerde büyük bir gerileme yaşatmadığını söyledi. Metropollerde büyük bir enerji tüketimi gerçekleştiğine dikkat çeken Klaus Wowereit, “Hepimiz büyük bir sorumlulukla karşı karşıyayız. Geleceğin enerji kaynaklarını geliştirmek zorundayız” dedi.

 

Berlin’in Batı Avrupa daki en büyük kentsel ısıtma sistemine sahip olduğunu ve Berlin hükümetinin yeşil sanayiyi desteklediğini ifade eden Wowereit, İstanbul’da kamu taşımacılığı konusunda yapılacak çok iş bulunduğunu, Berlin’de ise geçmişe kıyasla bireysel olarak daha az binek araç kullanıldığını kaydetti. İstanbul’daki binalarda enerji tasarrufuna ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Wowereit, yenilenebilir enerjilerin Berlin ve İstanbul’un geleceği açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

 

Berlin Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Eric Schweitzer ise Berlin’in yenilenebilir enerji konusunda Almanya’da lider pozisyonda olduğunu belirterek, “Kojenerasyonun başkenti sayılmaktadır. Berlin de 7 yıl içinde enerji tüketimi 13 milyon kilovat saatten 12 milyon kilovat saate düştü” şeklinde konuştu. Berlin ve İstanbul’un yenilenebilir enerji konusunda birbirini iyi tamamlayan partnerlere sahip olduğunun altını çizen Schweitzer, İstanbul’un ihtiyaç duyduğu yatırımların ve teknolojinin Berlin tarafından karşılanabileceğini düşündüğünü kaydetti.

ibb.gov.tr / gündem / 19 Haziran 2009

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: