Otellerin en büyük giderleri arasında yer alan elektrik enerjisi ...
 
 

 

Artık otel Klimaları güneşle çalışacak

Turistik otellerin en büyük giderleri arasında yer alan elektrik enerjisi, artık sorun olmaktan çıkıyor.

 

Turistik otellerin en büyük giderleri arasında yer alan elektrik enerjisi, artık sorun olmaktan çıkıyor. Dünyanın önde gelen güneş enerjisi uzmanı Dr. Ahmet Lokurlu ile turizmci Vural Öger, otellerdeki enerji giderini azaltmak için güç birliği yaptı.

 

Öger&Solitem işbirliği ile dünyada hızla yaygınlaşan güneş soğutma sistemleri artık Antalya’daki otellere de kurulacak. Böylece turistik tesislerin elektrik faturaları yüzde 70’e varan oranda düşecek. Dünyanın ilk güneş enerjisini kullanan, soğurmalı soğutma ünitesi ile çalışan enerji tedarik sistemleri mucidi ve geliştiricisi Lokurlu tarafından kurulacak sistem, otellerde yılda 900 bin kilowatsaat enerji tasarrufu sağlayacak. Yaklaşık 1 milyon euroya mal olan sistem, 5-6 yıl içinde kendini amorti ediyor.

 

Akdeniz Bölgesi’ndeki bir otelin giderlerinin yüzde 30-35’ini yiyecek içecek, yüzde 30-32’sini personel maaşları ve yüzde 10-15’ini enerji oluşturuyor. Beş yıldızlı 500 odalı bir otel, yılda 3,5 ile 4,5 milyon kWh elektrik tüketiyor. Bunun yüzde 40-45’i soğutmaya gidiyor. Özellikle yaz ayında elektrik kullanımı klima sistemi sebebiyle yüzde yüze varan oranlarda artıyor. Temmuz ayında 300 odalı bir otelin elektrik faturası 100 bin TL’yi aşıyor. Turistik tesislerdeki bu elektrik sarfiyatını azaltmak için ortak şirket kuran Lokurlu ile Öger, otellere güneşten soğutma sistemi kuracak. Sistem ilk önce Öger Grubu’na bağlı Manavgat’taki Majesty Palm Beach Hotel’de hayata geçirilecek. Daha sonra diğer turistik tesislere yayılacak. Konuyla ilgili bilgi veren Solitem şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Lokurlu, otellere kurulacak soğutma sisteminin 1,1 magawatt kapasiteli olduğunu kaydetti. Solitem olarak dünyanın birçok ülkesinde anahtar teslim güneşle soğutma sistemleri kurduklarını belirten Lokurlu, “Aynı sistemi Vural Öger ile Antalya’daki otellere de kurmak istiyoruz. Bu konuda ilk adımı Majesty Palm Beach Hotel ile atıyoruz.

 

Bütün komponentlerin siparişini verdik. Yakın bir zamanda sistemi kuracağız.” diye konuştu. Sistemi kuran otelin 20 yıl boyunca elektriğe para harcamayacağını vurgulayan Lokurlu, ayrıca sıfır emisyonla çevreye verilen zararın da ortadan kaldırıldığını aktardı. Lokurlu, sistemin kurulumu için birçok finans kuruluşunun kredi verdiğini, bu sayede güneş enerjisinden faydalanmanın daha ekonomik hale geleceğini dile getirdi. Lokurlu’nun verdiği bilgilere göre, sistem, güneşin pik yaptığı zaman ışınları depoluyor. Güneş azaldığı veya battığı zaman bunu depodan alıp kullanabiliyor. Böylece 24 saat soğutma yapılabiliyor.

 

Antalya’nın yılda 300 günün üzerinde güneş alan bir kent olduğunu hatırlatan Vural Öger de, enerji fiyatlarındaki artışın sistemi kurmaya karar vermesinde etkili olduğunu belirtti. Gruba bağlı 586 odalı Majesty Palm Beach Hotel’de geçen yıl soğutmaya 1 milyon 280 bin Kwh saat elektrik, ısıtmaya da 120 ton LNG harcadıkları bilgisini veren Öger, “Sistemi kurduktan sonra enerji giderimizin yüzde 70’ini yani 900 bin kWh’lık kısmını, LNG sarfiyatının da tamamını güneşten karşılayacağız.” dedi.

 

Çevreye saygılı bir turizm anlayışının önemine de vurgu yapan Öger, güneş enerjisinden faydalanılması durumunda Türk turizminin uluslararası rekabet gününü artacağına işaret etti. Avrupalı orta sınıf ve üzeri turistlerin büyük bir kısmının çevreye saygılı bir otele daha fazla ödemeye hazır olduğunu aktaran Öger, otellerin bu sisteme geçerek hem daha ekonomik çalışacağını hem de enerjideki sürekli fiyat artışlarının önüne geçebileceğini kaydetti. Öger, ayrıca otellerin bu sistemi bir pazarlama enstrümanı olarak kullanabileceğini dile getirdi. Antalya (CİHAN)

12 Haziran 20111

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: