Entegre yenilenebilir kaynaklı kombine çevrim enerji santrali ...
 
 

 

Enerji Sektörünün Kilometre Taşı: Metcap Enerji, Entegre Yenilenebilir Kaynaklı Kombine-Çevrim Enerji Santrali için GE’nin Yeni FlexEfficiency Teknolojisini Seçti.

 

* Dönüm noktası niteliğine sahip bu proje, Türkiye enerji şebekesinin daha çok rüzgar enerjisi, güneş enerjisi ve doğalgaz kullanabilmesine olanak tanıyacak

 

* GE teknolojisi, rüzgar ve güneşle eşi görülmemiş bir bütünleşme sayesinde, santral verimliliğini % 70’lerin üzerine çıkaracak

 

* eSolar, entegre güneş termal teknolojisi sağlayacak

 

PowerGen Europe 2011 enerji fuarında, GE’nin (NYSE: GE) büyük buluşu FlexEfficiency* teknolojisinin, bir Türk yatırımcı ve proje geliştiricisi olan Metcap Enerji Yatırımları San. ve Tic. A.Ş. tarafından geliştirilen en son teknolojiye sahip yeni bir enerji santrali için seçildiği açıklandı. Proje dünyanın ilk Entegre Yenilenebilir Kaynaklı Kombine Çevrim¹1 (IRCC) Enerji Santralini inşa edecek.

 

Ekipman ve kontrol sistemleri bir bütün olarak tasarlanan santrale GE’nin FlexEfficiency teknolojisinin esnekliği sayesinde doğalgaz, rüzgar ve yoğunlaştırılmış güneş enerjisi sorunsuzca entegre edilebildi. FlexEfficiency 50 IR santrali esnek işletim için yeni nesil bir 50 Hz 9FB Gaz türbini, bir buhar türbini, bir jeneratör, 22 MW GE rüzgar türbinleri ve 50 MW eSolar yoğunlaştırlımış güneş teknolojisi eklenerek ve bunların tümü bir GE Mark* VIe santral kontrol sistemi ile entegre edilerek tasarlandı.

 

GE Power & Water Termal Ürünler Başkanı Paul Browning, “Dönüm noktası niteliğindeki FlexEfficiency teknolojimizi geçtiğimiz günlerde halka açıklarken, yenilenebilir enerji kaynaklarının daha temiz, daha ulaşılabilir ve daha güvenilir enerji üretmek üzere doğalgazla birleştirilmesinin daha iyi olabileceğinden bahsettik.  İki yenilenebilir teknolojiyi ve doğalgazı aynı enerji santralinde ilk kez birleştiren bu proje, FlexEfficiency teknolojisine neden yatırım yaptığımızı ve bu teknolojinin güç şebekesinin geleceği için neler yapabileceğini mükemmel şekilde sergilemektedir. Entegre yenilenebilir kombine çevrim enerji, GE Energy için önemli bir büyüme fırsatını temsil etmektedir.  Metcap’in saha koşullarında % 66 santral verimliliğine ulaşacağız. Bu teknoloji bize, gelecekteki projelerde % 70’in üzerinde verim sunabilme kapasitesi sağlamaktadır” dedi.

 

Browning, “Ortağımız Metcap, enerji üretiminde öncü bir firmadır. Bu projeyle, doğalgazla yenilenebilir enerjinin verimli şekilde entegrasyonu için yeni bir küresel standart oluşturmuştur. eSolar yatırımımız GE Energy için gelecekte nasıl büyüme fırsatları yaratacağının ilk örneğidir. Şimdiden sektörde bu teknolojiye büyük ilgi oluştuğunu görüyoruz. Bu, GE’nin ecomagination girişiminde bir başka büyük adımdır ve daha temiz, ulaşılabilir enerji geleceği yaratma taahhüdümüzle uyumludur” diye ekledi.

 

Enerji santrali Türkiye’de Karaman’da kurulacak. Saha koşullarında 600.000’den fazla haneye elektrik sağlayabilen 530 megavat güce sahip olacak.  2015 yılında ticari kullanıma girmesi planlanan santralin Mühendislik, Satın Alma ve Taahhüt (EPC) hizmetleri Gama Enerji Sistemleri Mühendislik ve Taahhüt A.Ş. tarafından sağlanacak.

 

Metcap Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Celal Metin “Metcap artmakta olan enerji ihtiyacına, çevresel sorumluluğa ve ekonomik büyümeye cevap verecek projeler geliştirirken,  su kaynaklarının da korunması gerektiğine inanıyor.  GE’nin FlexEfficiency teknolojisi, diğer ileri teknoloji seçenekleriyle karşılaştırıldı ve vizyonumuza en iyi uyumu sağladığı için tercih edildi. Enerji santrali, rekor düzeydeki yakıt verimliliğine ek olarak sıfır sıvı tahliyesine, düşük emisyona ve 28 dakikalık başlama kapasitesiyle yüksek reaksiyon hızına sahip. Hızını IRCC enerji santralinin tüm öğelerinin tek düğme ile çalışmaya başlamasını sağlayan entegre bir kumanda sistemine borçlu.  Üstelik yapılan yatırım oldukça cazip mali getiri sağlayacak şekilde gerçekleştirildi.  Bu yaklaşımın enerji üretiminin geleceğini temsil ettiğine inanıyorum” dedi.

 

Gama Güç Sistemleri Yönetim Kurulu üyesi ve genel müdür yardımcısı Gökhan İnanç, “GAMA olarak GE ile birlikte türünün ilk örneği entegre yenilebilir kaynaklı kombine çevrim enerji santrali projesine dâhil olmaktan büyük bir heyecan duyuyoruz. GAMA’nın adı her zaman zorlu projeler ile anılmıştır. MetCap’in lider teknoloji kullanma kararının FlexEfficiency, sıfır sıvı tahliyesi,  tek düğme ile çalışmaya başlatma gibi birçok yeniliği uygulamayı sağlayacağı bir başka projeyi daha başarıyla tamamlamayı sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu projenin, Orta Doğu gibi güneş ışığı ve rüzgârın bol olduğu yerlerde enerji üretimi yatırımları için bir standart belirleyeceğine inanıyoruz” dedi.

 

GE Energy Batı Avrupa Başkanı Ricardo Cordoba ise “Geçen yıl müşterilerimizle FlexEfficiency 50 teknolojisi hakkında konuşmaya başladığımızdan beri, santralin bir arada sunabileceği eşsiz esneklik ve verimlilik birleşimine ilgi son derece yüksek. Sadece iki kısa hafta içinde, Avrupa’da ilk müşterimiz olan MetCap Energy nin duyurusunu yaptık. Bu çığır açan teknoloji müşterilerimiz tarafından benimseniyor. Bu teknolojinin endüstriyi tamamen değiştireceğine inanıyoruz” dedi.

 

GE 6 Haziran’da, yeni nesil yoğunlaştırılmış güneş enerjisi teknoloji tedarikçisi olan eSolar için bir yatırım ve lisans sözleşmesi yaptığını açıkladı. GE sözleşme kapsamında, eSolar teknolojisi ve yazılımını IRCC’lerde ve bağımsız yoğunlaştırılmış güneş enerji santrallerinde kullanma ve birleştirme hakkı verecek.

 

eSolar CEO’su John Van Scoter “eSolar olarak yoğunlastırlımıs güneş  kule teknolojimizi GE’nin rüzgar ve FlexEfficiency gaz yakıtlı teknolojileri ile birleştirerek çığır açan bu projeye dahil olmaktan gurur duyuyoruz.  Yoğunlaştırılmış güneş teknolojisinin diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına karşı önemli bir avantajı, termal enerji santralleri ile bütünleşebilmesi ve böylece rüzgar ve güneş ışığının hava durumuna bağlı değişkenliğinin neden olduğu kesinti sorunlarını hafifletebilmesidir.  Bu bizim için heyecan verici yeni bir uygulamadır ve GE ile yapmış olduğumuz yeni güçbirliğinin işlerimiz için önemli bir büyüme potansiyeli oluşturacağının açık bir kanıtıdır” dedi.

 

FlexEfficiency 50 enerji santrali GE’nin, daha temiz ve daha verimli enerji elde etmek amacıyla gerçekleştirdiği AR-GE çalışmalarına 500 milyon doların üzerinde bir yatırımının sonucudur. GE Güney Carolina Greenville’de yeni teknolojisinin test edilmesini sağlayacak türünün ilk örneği “tam yük hızı test tesisine” 170 milyon dolarlık yatırım yaptığını da belirtmiştir. Metcap ve eSolar anlaşmalarına ek olarak, GE Harbin Electric Co.Ltd. ile FlexEfficiency ürününün Çin’de tanıtımı için bir ön anlaşma imzalamıştır. Harbin 2003 yılından bu yana Çin’deki projelere heavy duty gaz türbinleri sağlamak üzere GE ile birlikte çalışmaktadır.

 

*General Electric Şirketi’nin ticari markasıdır.

 

Daha fazla bilgi için

www.ge-flexibility.com ve www.ecomagination.com/technologies/flex-efficiency.

 

GE hakkında

GE (NYSE: GE) en zorlayıcı durumlarda çözüm üretmeye odaklı, farklı alanlarda faaliyet gösteren yenilikçi bir teknoloji firmasıdır. Enerji, sağlık, ulaşım ve altyapı alanlarında yenilikler ortaya koymaya kendini adamış olan GE, 100’den fazla ülkede dünya genelindeki yaklaşık 300.000 çalışanıyla faaliyet göstermektedir. Daha fazla bilgi için şirketin web sitesini ziyaret edin: www.ge.com.

 

GE aynı zamanda kalite ve yenilik taahhüdüne dayanan teknoloji ve hizmet çözümleri sağlayarak enerji sektörüne hizmet vermektedir. Şirket yeni teknoloji çözümlerine yatırım yaparak yerel varlığını güçlendirmek için stratejik satın almalar yoluyla büyümeyi ve bütün dünyada müşterilerine daha iyi hizmet vermeyi sürdürmektedir. GE Energy www.ge.com/energy-GE Power & Water, GE Energy Services ve GE Oil & Gas’den oluşan şirketler; 90.000’i aşkın küresel çalışanı ve 38 milyar dolarlık 2010 geliri ile kömür, petrol, doğalgaz ve nükleer enerji; su, rüzgar, güneş ve biyogaz gibi yenilenebilir kaynakların yanı sıra natif yakıtlar ve 21. yüzyılın enerji ihtiyaçlarını karşılamak için yeni şebeke modernizasyon teknolojileri dahil enerji endüstrisinin tüm alanlarında entegre ürün ve hizmet çözümleri sağlamak için birlikte çalışmaktadır.

 

MetCap Hakkında

1998 yılında kurulmuş olan MetCap Enerji Yatırımları San. Ve Tic.  A.Ş., Met Grubu’nun bir parçasıdır. Merkezi İstanbul’da bulunan Met Grubu enerji ve zirai yatırımlara odaklanmaktadır. MetCap Enerji Yatırımları, Türkiye’de doğal gaz ve rüzgâr projeleri alanında başarısını kanıtlamış bir geçmişe sahiptir. Bugüne kadar 2000 MW’ın üzerinde enerji projesine yatırım yapmış ve geliştirmiştir. Komet Enerjı ve Verbena Enerji, MetCap Enerji Yatırımları’nın alt şirketleridir. www.metcp.com

 

Basın kitine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

http://geenergy-presskit-milan.poweractive.com/GEEnergy_ePress_Kit_Milan-FINAL.zip

 

Daha fazla bilgi için:

Sibel Acar                                                                      

Hopscotch Istanbul                          

sacar@hopscotch.eu                                       

 

Ayça Öztürk Arıkuşu

Hopscotch Istanbul

aarikusu@hopscotch.eu

 

Mehveş Erdoğan

Hopscotch Istanbul

merdogan@hopscotch.eu

 

İTALYA, MİLANO - 08.06.2011

Basın Bültenleri

www.euractiv.com.tr

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: