Rüzgar enerjisiyle tasarruf edebiliriz ...
 
 

 

Cari açık ve sektörlerin etkisi 2 -Enerji sektörü

Demirer Holding YKB Demirer, Bloomberg HT ye cari açığı rahatlatacak kalemlerden biri olan rüzgar enerjisiyle 3 milyar dolar tasarruf yapılabileceğini söyledi.

 

Demirer Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erol Demirer ve Zorlu Enerji Genel Müdürü Arif Özozan Bloomberg HT de cari açıkta en fazla payı olan enerji sektörünü değerlendirdi.

 

Zorlu Enerji Genel Müdürü Arif Özozan, ham madde üreticisi olmayan ve yüzde 5.5 büyüme hızı olan bir ülkede cari açığın bu seviyede olmasının normal olduğunu söyledi. Özozan, "Son 30 yılda yüzde 5-5.5 büyüme hızı olan, enerjide 7.5 luk büyüme hızına sahip ve petrol tüketiminin de giderek arttığı ülkede bu cari açık çok normal" ifadelerini kullandı.

 

DEMİRER: RÜZGAR ENERJİSİYLE 3 MİLYAR DOLAR TASARRUF EDEBİLİRİZ

Demirer Holding YKB Demirer ise, cari açığı rahatlatacak kalemlerden biri olan rüzgar enerjisiyle 3 milyar dolar tasarruf yapılabileceğini dile getirdi. Demirer, "Türkiye de kurulu güç 1500 megavat, bu Türkiye nin elektriğinin yüzde 1.5 una denk geliyor. Hükümetin 2023 hedefi ise yüzde 20 ye denk geliyor. Bunu doğal sınır olarak kabul edebiliriz. Böyle olunca tahminen ithalatımızın 3 milyar dolarını rüzgar enerjisinden ürettiğimiz elektrikle tasarruf edebiliriz" dedi.

 

ÖZOZAN: YAŞANAN KRİZLER RİSK İŞTAHINI AZALTTI

Arif Özozan, elektrik ihalelerine yabancıların ilgisinin az olmasının nedeni olarak yaşanan küresel krizlerin risk iştahını azaltmasını gösterdi. Özozan konuyla ilgili olarak, "2008 de küresel kriz yaşandı, etkileri hala devam ediyor. Ticari bankaların hassas durumundan dolayı uluslararası yatırım bankaları devreye girdi. Bu bankaların risk iştahları yerli bankalar kadar yüksek değil" açıklamasını yaptı. Özozan ayrıca Merkez Bankası nın son munzam karşılık artışı kararının yerli bankalar üzerinde ciddi likidite baskısı oluşturduğunu da dile getirdi.

 

Enerji fiyatlarının düşük olduğunu belirten Demirer, en az yüzde 15-20 lik bir zam beklediğini söylerken Özozan ise piyasaların maliyetleri yansıtmadığını ve gerçek maliyet bazlı fiyatların oluşmasının bundan sonraki yatırımlar için önemli olacağını söyledi.

 

ÖZOZAN: PİYASALAR HIZLI ŞEKİLDE LİBERALLEŞMELİ

Özozan, cari açığın azalmasına yönelik olarak yapılması gerekenler konusunda başta piyasada herşeyin rekabete dayalı olması gerektiğini söyleyerek, "Özelleştirme süreci son derece hızlı bir şekilde tamamlanmalı. Yabancı yatırımı çekmek gerekli, bunun için de piyasaların hızlı şekilde liberalleşmesi gerekli. İthalatın daha da azaltılması, yerli kaynaklarla yapılan üretimlerin modernleştirilerek verimli hale getirilmesi, hidroelektrik ve rüzgarlarda portföyü daha da artırmak gibi projeler cari açığın azaltılmasına önemli rol oynayacak" dedi.

www.bloomberght.com

24.05.2011

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: