Siirt enerji projeleri ile yatırım, üretim, istihdam, büyüme ...
 
 

 

Siirt’in çehresi enerji projeleriyle değişecek

Her ne kadar son yıllarda olağanüstü halin kaldırılmış olsa da, halen önemli isimlerin özel güvenlik ekipleriyle birlikte geldiği Batman-Siirt çevresi, daha önce terör yüzünden aldığı darbelerin yaraları, yerli ve yabancı şirketlerin yenilenebilir enerji projeleriyle saracak gibi görünüyor.

 

Bu bağlamda, Limak Yatırım, toplamda 465 milyon dolar harcayarak toplamda 36 ayda tamamlanan Alkumru Barajı ve Hidroelektrik Santrali’ni, devlet erkanından önemli isimlerin yanı sıra, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve seçim mitingi dolayısıyla şehirde bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirdi.

 

Bununla birlikte, Avrupa’nın önemli enerji şirketlerinden biri olarak gösterilen Norveçli Statkraft’a ait Çetin Hidroelektrik Santrali’nin proje başlatma töreni ve Baren Enerji’ye Kirazlık Hidroelektrik Santrali’nin temel atma töreni de gerçekleştirildi.

 

Türkiye’de özel sektörün hayata geçirdiği kurulu güç açısından en büyük ikinci baraj ve hidroelektrik santrali olan Alkumru HES’in 265 megavat kurulu gücüyle yılda yaklaşık 1 milyar kilovat saat elektrik üretimi gerçekleştirmeyi hedeflerken, şirket yetkilileri bu hedefin  Siirt ilinin yıllık toplam elektrik tüketiminin 3 katına denk geldiğine dikkat çekti.

 

Yönetim Kurulu Başkanlığını, Fenerbahçe camiasının yakından tanıdığı iş adamı Nihat Özdemir’in yaptığı Limak Yatırım, Enerji üretim, dağıtım, ticaret, havalimanı ve liman yatırımları gibi altyapı alanlarında faaliyet gösteriyor.

 

BİN KİŞİYE DOLAYLI İSTİHDAM

Alkumru Barajı, inşaat döneminde 2 bin kişiye doğrudan, 10 bin kişiye de dolaylı istihdam yarattığı ifade edilirken, barajın yıllık elektrik üretim hedefi 265 megavat kurulu gücüyle yaklaşık bir milyar kilovat saat.

 

5 yılda bitebilecek projeyi 36 ayda tamamlayarak kısa sürede önemli bir başarıya imza attıklarını vurgulayan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir “Kalıcı değerler yaratmak için sürdürülebilir projeleri hayata geçirmek, yatırımlarımızı hızlı ve yüksek kalitede tamamlayabilmek, iş kültürümüzün temelini oluşturuyor. Sabiha Gökçen Havalimanı’nı devraldığımızda da bu iş kültürümüz sayesinde, 30 ayda tamamlanması öngörülen inşaat aşamasını, 18 ayda tamamlayarak benzer bir başarıyı yakaladık” dedi.

 

2011’DE YÜZDE 30 BÜYÜME HEDEFİ

Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde, en fazla yatırım yapan gruplardan biri olan Limak Yatırım’ın, altı çimento tesisi ve 6 HES yatırımı bulunuyor.

 

Başkanı Özdemir, “Bugün Güneydoğu bölgesine yaptığımız bir yatırımı daha tamamlarken, bu bölgeye 2 yeni yatırımın daha başlatılmasının mutluluğunu paylaşıyoruz. Alkumru Barajı ve Hidroelektrik Santrali, önemli bir ekonomik değer olarak bölgenin kalkınmasında etkin rol üstlenirken, bölge için istihdam yaratmaya devam edecek” diye konuştu.

 

4 YILDA 2 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, şirketlerinin aktif büyüklüğünün 2.4 milyar dolara yaklaştığına dikkat çekerken, 2012 sonunda hidroelektrikte Türkiye’nin en büyük gruplarından biri olacaklarını ifade etti.

 

Özdemir, “Hedefimiz, enerjide kurulu güç kapasitemizi 3000 - 3500 MW seviyesine çıkarmak. Bu doğrultuda enerji üretiminde çeşitliliğe gitmek istiyoruz. Kömür, rüzgâr, doğalgaz ve güneş enerjisine yönelik araştırmalarımız devam ediyor. Bunu yeni projeler veya satın almalar yoluyla sağlayabiliriz. Bugüne kadar enerjiye 1 milyar doların üzerinde bir yatırım gerçekleştirdik. Bütün yatırımlarımızı 2015’e kadar tamamladığımızda bu rakam 3 milyar doları aşacak. Türkiye’nin enerji üretim ve dağıtımındaki en büyük 5 şirketi arasında yer alacağız.” dedi.

 

ÇETİN HES İSE 2015 YILINDA ÜRETİME GEÇECEK

Avrupa’nın en büyük yenilenebilir enerji üreticisi Statkraft’ın gerçekleştireceği Çetin HES’in toplam kurulu gücü 517 megavat, yıllık üretim kapasitesi ise 1 milyar 400 bin kWh olacak. Yaklaşık 700 milyon dolarlık bir yatırım ile gerçekleştirilmesi öngörülen Çetin HES’in 2015 tarihinde üretime geçmesi hedefleniyor.

 

Çetin Hidroelektrik Santral projesi, Norveç devletine ait Statkraft A.Ş.’nin iştiraki olan Çetin Enerji A.Ş. tarafından, uluslararası alanda kabul edilen çevresel ve sosyal standartlara uygun olarak geliştirildi. Çetin HES Projesi, Adana’da halihazırda faaliyette olan Çakıt Hidroelektrik Santralı (20 MW) ve Osmancık’da inşaatı devam eden Kargı Kızılırmak Hidroelektrik Santrali’nin (102 MW) ardından, Statkraft tarafından Türkiye’de gerçekleştirilen üçüncü hidroelektrik santral olacak.

 

Statkraft Güneydoğu Avrupa Müdürü Tima Iyer konusmasında, Statkraft’ın 100 yılı aşkın hidroelektrik tecrübesini Türkiye’ye taşımış olmaktan ve bu birikimi Türkiye’de var olan enerji üretim bilgi ve deneyimleri ile harmanlamaktan memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Yüksel Göçmez

www.hurriyet.com.tr

19.05.2011

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: