Yıldız ın ajandasındaki projeler
 
 

Bakanlıktaki pozitif enerji …

Taner Yıldız, son kabine revizyonunda Enerji Bakanlığı’na getirildi. Masasında birçok problem var. Ancak onu tanıyanlar, pozitif enerjisiyle altından rahat kalkacağına inanıyor.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ajandası en dolu bakanlardan biri. Erdoğan ın çiçeği burnundaki yeni bakanı, nükleer santral ihalesinde kritik kararı verecek. Elektrikte arz ve talep dengesinin sağlanması için elektrik strateji belgesini hazırlayacak. Hazar doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa ya taşıyacak Nabucco ve Samsun-Ceyhan-Hayfa projesi öncelikli işlerinden olacak. Taner Yıldız, dünyada bütün hareketlerin enerji üzerine döndüğü, savaş ve barışların bu alana odaklandığı bir dönemde, kendisini bekleyen ağır görevlerin altından kalkabilecek mi ? Bu sorunun cevabı Yıldız ın hayat hikâyesinde saklı.

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül den sonra, kabinedeki en önemli koltuklardan biri olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı na gelen Yıldız Kayseri Milletvekili. Turgut Özal ve Gül gibi Kayseri Lisesi mezunu olan Yıldız, Enerji bakanlığı için ismi geçenlerin başında geliyordu. Onu yakından tanıyanlar için bu göreve gelmesi hiç de sürpriz değildi.

 

Kayseri de güneşin sıcak yüzünü gösterdiği sıcak bir günde Taner Yıldız ın çocukluk ve çalışma arkadaşları ile görüşüp, okuduğu tarihi lisenin koridorlarını arşınladık. 

 

Taner Yıldız, 1962 yılında Yozgat Boğazlıyan a bağlı Devecipınar köyünde doğdu. Asker babasının görevi dolayısıyla Balıkesir e taşınan Yıldız ailesi, 10 yıl burada kaldıktan sonra Kayseri ye yerleşti. 1979 da tarihi Kayseri Lisesi ni bitiren Yıldız, İTÜ elektrik ve elektronik mühendisliğini kazandı.

 

Yıldız, ortaokul ve lisede nasıl biriydi ? İş adamı Hamdi Kınaş, ( Kınaş Mimarlık Mühendislik İnşaat Turizm Tic. ve San. Ltd. Şti. ) Yıldız ın hem okul hem de mahalle arkadaşı. Aydınlıkevler Ortaokulu ve Kayseri Lisesi nde beraber okumuşlar. Yıldız ı çok düzenli, tertipli ve çalışkan bir öğrenci olarak tarif ediyor: " Tabiri caizse bir numaraydı. Çok ahlaklı ve dürüsttü. Öğretmenler hem ders hem de ahlak yönü ile hep takdir ederlerdi. " Lisede de aynı çizgi ve başarısını devam ettiren Yıldız için Kınaş şunları söylüyor : " Çok kitap okurdu. Sınıfı kurtaran arkadaşımızdı; çözülemeyen bir problem olduğunda hemen el kaldırır, cevap verir, çözerdi. "  80 öncesi sağ ve sol gruplar arasındaki gerginlikte herhangi bir gruba dâhil olmadı. Kınaş, " Herkesle çok samimi idi. " diyor.

 

Taner Yıldız, İTÜ yü bitirdikten sonra çeşitli şirketlerde mühendis olarak çalıştı. Ardından Melikgazi Belediye Meclis üyeliğine seçildi. Kayseri için eserler vermeye başlayacağı dönem de bu yıllardır. Kocasinan Belediye Başkanı Bekir Yıldız, 1994 ten 2002 ye kadar Taner Yıldız la birlikte yaptığı çalışmaları anlatırken, onun kişiliğiyle ilgili ipuçları veriyor.

 

Taner Yıldız gerek Melikgazi Belediye Meclis üyeliği sırasında gerekse Kayseri ve Civarı Elektrik Şirketi nde üstlendiği genel müdürlük döneminde önemli işlere imza atıyor.

 

Bekir Yıldız, yeni bakanın son derece dikkatli ve çalışkan biri olduğunun altını çiziyor: " Bir işi en küçük detayına kadar üstlenir, ayrıntısını bilmez ve öğrenmezse harekete geçmez. " Bekir Yıldız a göre, çalışma ve sosyal hayatında problem çıkaran değil, çözen bir insandır : " Taner Bey in en az 40 yılını bilerek söylüyorum. Çok iyi dinleyicidir. Onun dinleyiciliği karşısında insanlar sabırsızlanabilir. Dinleme sabrı çok geniş. Olayı anlamak ister, onun için çok taraflı dinler. "  

 

Taner Yıldız, Kayseri deki 37 meclis üyesinden biriydi. Komisyonlarda görev aldı. Elektrik şirketinde yönetim kurulu üyeliği sırasında dünyadaki enerji hareketlerini iyi takip etti. Enerji haritaları, politikalarını, enerji akışını öğrendi. Sık sık yurt dışındaki organizasyonlara gitti. 

 

Türkiye de 81 vilayet ve 81 dağıtım merkezi var. Sadece Kayseri 1926 yılında özel imtiyaz almış tek özel şirketti. Kayseri de yapılan işler enerji bakanlarının dikkatini çekti. Önceki bakanlar Cumhur Ersümer, Zeki Çakan, Hilmi Güler, bütün TEDAŞ ların genel müdürlerine şu talimatı verdi : " Kayseri de Taner Yıldız ne yaptıysa siz de onu yapacaksınız. "

 

Peki Yıldız, Kayseri Elektrik te nelere imza attı ? Türkiye deki kayıp kaçak oranı bazı illerde yüzde 70 lerin üzerindedir. Türkiye ortalaması ise yüzde 25-30 dur. Yıldız ise Kayseri de kayıp kaçak oranını yüzde 7 ye kadar indirme başarısını gösterdi. Sıra dışı tedbirlerle şirketin başarı çıtasını yükseltti. Kayseri ve Civarı Elektrik Şirketi nin dijitalleşmesi, modernleşmesi, sayaç okumalarda, müşteri hizmetlerinde yapılan teknolojik yatırımlar herkesin dikkatini çekti. Enerji bakanları sırf Kayseri de neler yapıldığını görmeye geldiler. 80 farklı yerdeki TEDAŞ personeli Kayseri de eğitim aldı. Hatta dünyaca ünlü elektrik, elektronik şirketi Siemens bile Kayseri den etkilenip bu şehirde incelemelerde bulundu. Taner Yıldız, Bekir Yıldız la birlikte Londra ya davet edildi. Siemens çalışanlarına brifing verdi.

 

Taner Yıldız ın  genel müdür olarak çalıştığı yıllarda altında imzası olan işlerden biri Yamula Barajı dır. Barajın yapımı yıllar önce düşünülmüş; ancak bir şey yapılamadan dosyalar rafa kaldırılmış. Yıldız tozlu dosyaları raftan indirir. Başkan Bekir Yıldız, " Kayseri ye deniz geldi. 85 milyon metrekarelik bu barajda Taner Bey in ilgisi ve katkısı çok büyüktür. " diyor.

 

2002 de milletvekili olduktan sonra Yıldız ın şehir ve bölge ile ilgili hizmetleri sürdü. 30 yıldır konuşulan sulama ağırlıklı Sarıoğlan Barajı nın bitirilmesinde büyük emeği geçti. Gıcık tüneli tamamlandı.

 

Kayseri ve Civarı Elektrik Şirketi nde Taner Yıldız dan sonra genel müdürlük koltuğuna Şadi Büyükkeçeci oturdu. Büyükkeçeci, Yıldız ın barajın bitirilmesi için bürokrasi ile nasıl savaştığını şöyle anlatıyor: " Bakanlıkta çıkarılan pürüzleri temizlemek için bir ramazan ayını Ankara da geçirdi. Danıştay da sözleşmeleri vardı, onları takip etti. Yamula Barajı nın bütün prosedürlerini, baştan sona bütün mayınlarını temizleyerek o serüvenini bitirmiş oldu. "

 

Büyükkeçeci, Yıldız ın sürekli yenilik arayan biri olduğunu belirtiyor: " Şirketi dışa dönük olarak çalıştırdı. Devamlı teknolojiyi takip etti, en yeni ne çıkmış, olmazsa olmaz nelerdir, hep bir arayış içinde oldu. İSO belgesi alan ilk dağıtım şirketi Kayseri elektrik oldu. Trafoların uzaktan kontrolünü Kayseri ye kazandırdı ve geliştirdi. 21 bölgenin 20 sinde bu sistem yok. "

 

ENERJİ KONUSUNDA UZMAN …

Nerede olursa olsun dünyadaki enerji toplantılarına mutlaka giden, bütün önemli organizasyonlardan davet alan Yıldız, enerji konularında birikim yaptı. Meclis te bütçe ile enerji komisyonunda kritik kanunların hazırlanmasında rol oynadı. Başbakan Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ün enerji danışmanı oldu. Yurt dışındaki bütün görüşmelerde enerji işlerinde Başbakan adına bulundu. Bütün petrol ve doğalgaz anlaşmalarında nükleer ihalelerinde dağıtım özelleştirmelerinin her safhasında hem danışman olarak hem de aktif görev aldı. Şadi Büyükkeçeci, Yıldız için, " Türkiye deki enerjiyi bilen ilk beş kişiyi say deseniz ilk beş, dünyada ilk 10 deseniz, ilk 10 kişiden biridir. Dünyayı da takip ediyor, araştırıyor. Sektörden gelen herkese kim bakan olur dendiğinde hep Taner Bey in ismi geçiyordu. Bakanlığa bir adım önde başladı. " diyor.

 

ENERJİ PROBLEMİ KALMAYACAK …

Taner Yıldız, bilgi birikimini Türkiye nin enerji politikalarına yansıtabilecek mi? Büyükkeçeci ye göre, bakanlıkta kendisine ayak uyduracak ekibini kurduğunda Türkiye nin gelecek on yılda herhangi bir problemi kalmayacak. Bekir Yıldız a göre de Yıldız bakanlıkta başarılı olacak ve çıtayı çok yukarılara taşıyacak. Çünkü konusunun uzmanı, işi bilen biliyor.

 

Enerji bakanlığı yapmasından başta bakanlık, herkes olumlu etkilenecek.      

Enerji bakanlığının son 10 yılda talihsiz dönemleri oldu. Sürekli soruşturma geçirdi. Yolsuzluktan dolayı birçok kişi gözaltına alındı. Enerji bakanlığında güven problemi ortaya çıktı. Personel kabuğuna çekildi. Taner Yıldız la birlikte bakanlığa bir güven hissi gelecek. Enerjide özelleştirmeler hız kazanacak. Piyasada olan insanlar işi bilen biri geldi diye güven duyacak, rahatlayacaklar. Sayıştay, Danıştay ve bürokrasideki engeller rahatlıkla aşılacak. İran, Ukrayna ve Azerbaycan la çıkan doğalgaz problemleri çözülecek. Nükleer santraller sonuçlandırılacak. Santrallerin önü açılacak, ihaleler bitecek. İçerideki enerji sektörleri, bakanlığın dışında Türkiye nin yükünü çekenler heveslenerek işlerine koyulacaklar.

 

FAKİRLERİN FATURASINI KENDİ CEBİNDEN ÖDEDİ …

Enerji bakanlığı koltuğuna oturan Yıldız ın kişiliği nasıl ? Arkadaşlarının anlattığına göre, Yıldız ın çalışma temposu oldukça yüksek. Etrafına karşı duyarlı, ailesine de vefalı. Şadi Büyükkeçeci, Yıldız ın çalışma temposunu anlatırken şöyle diyor: " 24 saati 25 saat yaşar. Bir, bir buçuk saat uyku ile güne başladığını çok biliyorum. Bu tempoya nasıl dayandığını hayretler içinde izledim. Doktorlar bir hafta dinlen dediğinde o, üç gün sonra yine işe başladı. Bakan olduktan sonra gece üçte görüştüm, Azerbaycan la ilgili konuyu ilgililerle müzakere ediyordu. " Yıldız, aynı zamanda fakir ve fukaraların da dostudur. Ancak hiç belli etmez. Büyükkeçeci, " Şirkete gelen fakirlerin parasını ödeyemedikleri için elektriklerinin kesilmesi söz konusu olduğunda, -şirkette para yatmadan af diye bir şey yok- o kişilerin elektrik parasını ödediğine şahit oldum. " diye konuşuyor. Belediye Başkanı Bekir Yıldız, Taner Yıldız ın anne-babasına olan saygısını şöyle dile getiriyor : " Taner Bey in babası Hava Kuvvetleri nden (pilot) emekli olduktan sonra felç geçirdi. Konuşamıyor, kıpırdayamıyor. En geç bir hafta içinde sessizce gelir, babasının gönlünü eder ve gider. Çocukları ile arkadaş gibidir. Bugüne kadar etrafında bulunup ondan negatif sinyal alan kimse yoktur. "

 

YILDIZ’IN AJANDASINDA NELER VAR ?

Bakan Taner Yıldız, Türkiye nin hem enerji kaynaklarını çeşitlendirmede hem de arz güvenliği oluşturmada taban bir yüke ihtiyaç duyduğunu, bunun da nükleer enerji olduğunu söylüyor. Yıldız, “ Nükleer santralin Türkiye ye kazandırılması bizim temel hedeflerimizden bir tanesi. ” diyor. Yıldız ın ajandasındaki diğer konular şöyle :

 

Uluslararası projeler:

Türkiye nin önündeki en önemli enerji projesi, nükleer santral. Hâlen TETAŞ ın değerlendirme aşamasında olan projeyle ilgili nihai kararı Bakanlar Kurulu verecek. İhaleye onay çıkarsa, 50 yıllık bir rüya gerçekleşecek ve Türkiye, nükleer santrali olan gelişmiş ülkeler arasında yer alacak.

 

İkinci önemli proje, Türkiye nin de içinde yer aldığı Nabucco doğalgaz boru hattı projesi. Türkiye projeye hem kaynak anlamında, hem de boru hattından taşınacak gazın ticareti anlamında ağırlık veriyor.

 

Türkiye, İran petrol ve doğalgazıyla da yakından ilgileniyor. İran ın dünya ile yaşadığı sorunların aşılması durumunda Türkiye öne çıkacak.

 

Ulusal konular:

Enerji özelleştirmeleri gündeme gelecek. Özellikle elektrik dağıtım özelleştirmeleri ve sonrasında elektrik üretim tesisi özelleştirmeleri merakla bekleniyor.

 

Türkiye, doğalgaz pazarını da özel sektöre açacak.

 

Akaryakıt piyasasında, serbest fiyat ve pazarının kanunu çıkarıldı ama uygulamada aksaklıklar var.

 

aksiyon.com.tr / portreler

08.06.2009

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: