2020 Çevre Hedefleri ve Avrupa İş Dünyası
 
 

 

2020 çevre hedefleri Avrupa iş dünyasını alarma geçirdi

Avrupa işverenler birliği BusinessEurope, EurActiv’e yaptıkları açıklamada İngiliz ve Fransız sanayi kuruluşlarının çağrılarına destek verdiklerini belirterek daha iyi çevre planlaması ve yeşil sanayinin malî açıdan daha fazla desteklenmesine arka çıktı.

 

Avrupa Birliği (AB) CO2 emisyonlarının yüzde 20 azaltılması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam enerji içindeki kullanım oranının yüzde 20 artırılmasını yasal açıdan bağlayıcılığı olan “2020 hedefleri” kapsamında belirlemişti.

 

Enerji tasarrufunda yüzde 20’lik artış sağlanması da belirlenen hedefler arasında ancak yasal bağlayıcılığı bulunmuyor. Mart ayında düşük karbon yol haritasında emisyon indirimlerinin belirlenen hedefin üzerine çıkarak yüzde 25 oranında gerçekleşmesinin mümkün olabileceği belirtildi.

 

Ekim 2009’da AB liderleri gelişmiş ülkelerin emisyonları 2050’ye kadar yüzde 80-95 oranında azaltmaları hedefini onayladı. Bu hedefler Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) tavsiyelerine uygunluk gösteriyor ve iklimde ciddi değişikliklerin önlenmesi amacına hizmet ediyor.

 

İngiliz Sanayicileri Konfederasyonu (CBI) 26 Nisan’da yayımladığı raporda İngiltere’nin 2020 hedeflerine ulaşmayacağı uyarısında bulunarak bu konuda yatırımların az olmasını, malî riskleri, yenilenebilir enerji projelerinin onaylanmasında gecikmeleri ve politikalardaki belirsizlikleri gerekçe olarak gösterdi.

 

CBI’nin endişelerine 27 Nisan’da Fransa’nın Yenilenebilir Enerji Birliği’nden (SER) destek geldi. Fransızlar 2020 hedeflerinin malî destek eksikliği ve özellikle rüzgâr enerjisi projelerinde karşılaşılan bürokratik engeller yüzünden “ıskalanabileceğini” kaydetti.

 

BusinessEurope İklim Birimi Sözcüsü Folker Franz idarî gecikmelerin ulusal düzeyde sorun olduğunu ve sıkıntının yeniden değerlendirmelere tabi tutulması gerektiğini kaydetti.

 

Ancak Franz AB yasal mevzuatının projelerin onaylanmasına ilişkin son tarihler belirlenmesi gibi bağlayıcı bir tedbiri hoş karşılamadığını belirterek bunun yerine Avrupa dışındaki projelerin finansmanına dikkat edilmesi çağırısında bulundu.

 

Franz “Sınır ötesi altyapıların finansmanını kolaylaştırma ve ulusal aktörler arasındaki diyalogları kolaylaştırma yoluna gidilmedi” dedi.

 

Avrupa Komisyonu kısa bir süre önce yayımladığı strateji çerçevesinde Avrupa’da akıllı ağların düzenleyici teşviklerin ve ulusal eylem planlarından oluşan paketlerle teşvik edilmesini salık verdi.

 

“Önümüzdeki on yılda enerji sistemimize büyük yatırım yapmamız gerektiği açıktır” diyen Franz “AB düzeyinde öncelik sınır ötesi altyapı, ağlar ve boru hatları olmalıdır” şeklinde konuştu.

 

Mart ayında BusinessEurope çevre dostu iş çevrelerinin AB’nin emisyon indirim hedefinin yüzde 20’den yüzde 30’a çıkarılmasına itiraz etmelerini şaşkınlıkla karşıladı.

 

CBI yayımladığı basın bildirisinde İngiltere’nin Yeşil Yatırım Bankası’na çağırıda bulunarak en kısa zamanda sermaye yoğun sanayi dalları ile emeklilik fonları arasında güvenli bir köprü oluşturmasını istedi.

 

CBI Politika Yöneticisi Katja Hall “İş dünyası yeni düşük karbon altyapısının inşasına devam edilmesini istiyor ama yine de politikalarda çok fazla belirsizlik var. Hükümetin bu konuda kesin bir rota belirlemesini ve ondan şaşmaması gerekiyor” dedi.

 

Rüzgâr enerjisi projelerinin sıklıkla hukukî davaların üç yıl sürdüğü Fransa’da SER Başkanı Jean-Louis Bal 2020 hedeflerine ulaşılabilmesi için kuruluşun yeni bir mevzuat teklifi hazırlayabileceğini kaydetti.

 

Bir basın toplantısında “Bunun için çok geç değil” şeklinde konuşan Bal “Ama bu konuda alarma geçmenin tam zamanı. Eğer 2015’e kadar beklersek o zaman çok geç olabilir” uyarısında bulundu.

 

Daha fazla finans desteği gerektiğini sözlerine ekleyen SER başkanı idarî kısıtlamaların özellikle rüzgâr enerjisi sektöründe kaldırılması gerektiğine dikkat çekti.

 

Fransa hâlihazırda altı GW rüzgâr enerjisi üretme kapasitesine sahip ancak SER 2020’ye kadar bu rakamın 25 GW olması gerektiğini ancak bu şekilde 2020 hedeflerinin yakalanabileceğini ileri sürüyor.

www.euractiv.com.tr

28 Nisan 2011

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: