Dünyada ve Türkiyede Rüzgar Enerjisi Yatırımları
 
wind power plants
 

 

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman, "Türkiye de Ekonomik Olarak Değerlendirilebilecek Rüzgar Potansiyeli 10-20 Bin Megavat Aralığında" Dedi.

 

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman, önümüzdeki 25 yılda rüzgar enerjisinden elektrik üretiminin küresel olarak yıllık ortalama yüzde 10 artış göstermesinin beklendiğini belirterek, "Türkiye de ekonomik olarak değerlendirilebilecek rüzgar potansiyeli 10-20 bin megavat aralığında" dedi.

 

Hakman yaptığı açıklamada, enerji arz güvenliği ve iklim değişikliğine ilişkin kaygılar ve fosil yakıtların kullanımının neden olduğu sera gazı emisyonlarının, çevre dostu yeni teknolojilerin kullanılmasını kaçınılmaz kıldığını kaydetti.

 

Bu çerçevede, ülkelerin karbondioksit emisyonlarını azaltan ve elektrik arz kaynaklarının çeşitliliğini artıran, yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimini teşvik eden önlemlerin de desteği ile rüzgar enerjisinin, dünya elektrik üretiminden aldığı payını hızla artırdığını belirten Hakman, şöyle devam etti:

 

"Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre önümüzdeki 25 yılda rüzgar enerjisinden elektrik üretiminin küresel olarak yıllık ortalama yüzde 10 artış göstermesi bekleniyor. Bu çerçevede rüzgar enerjisinin küresel elektrik üretiminde 2008 yılında yüzde 1 olan payının, 2035 yılında yüzde 8 e ulaşması öngörülmekte.

 

Dünya Rüzgar Enerjisi Birliği verilerine göre dünya rüzgar enerjisi kurulu gücünün 2010 yılı sonu itibariyle 200 GW seviyesine ulaşması bekleniyor. AB ülkelerine bakıldığında ise rüzgar enerjisinin 2008 yılında yüzde 4 olan payının 2035 yılında yüzde 18 e çıkması öngörülmekte.

 

TÜRKİYE DEKİ POTANSİYEL VE DURUM

Türkiye nin, enerji politikasında kaynak çeşitliliği hedefleri çerçevesinde yerli ve yenilenebilir kaynakların önceliklendirildiğinin görüldüğünü belirten Hakman, "Bu duruma paralel olarak 2023 yılında yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payının en az yüzde 30 olması hedefi ifade edilmekte" dedi.

 

Türkiye de ekonomik olarak değerlendirilebilecek rüzgar potansiyelinin 10-20 bin megavat aralığında olduğuna dikkati çeken Hakman, şöyle devam etti:

 

"Rüzgar enerjisi teknolojilerinin diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına kıyasla daha olgunlaşmış teknolojiler olması nedeniyle, rüzgar potansiyeli yüksek alanlarda rüzgar enerjisinden elektrik üretimi rekabetçi olmakta. Bu durum, son yıllarda Türkiye de rüzgar enerjisinin toplam elektrik üretiminden aldığı payı artırsa da, portföy içerisindeki oran halen düşük. Rüzgar enerjisinin 2009 yılında Türkiye elektrik üretiminden aldığı yüzde 0,8 pay, 2010 yılında yüzde 1,3 e yükseldi.

 

Kurulu güç açısından bakıldığında rüzgar enerjisi kurulu gücünün son bir yılda yaklaşık yüzde 75 artış göstererek mevcut bin 358 megavat seviyesine ulaştığı görülüyor."

 

YATIRIM MALİYETİ VE ENERJİSA NIN YATIRIMLARI

Rüzgar enerjisinin megavat başına maliyetinin 1 milyon avronun üzerinde bir yatırım gerektirdiğini ifade eden Hakman, "Diğer enerji kaynakları ile kıyaslandığında ilk yatırım maliyeti yüksek, fakat işletme maliyeti düşük santrallardır. Ham madde maliyeti olmaması da rüzgar enerjisini cazip hale getirmekte. Diğer yandan, rüzgar enerjisinden elektrik üretiminin süreklilik göstermemesi nedeniyle, arz güvenliği için dengeli portföy dağılımına sahip olunması da şart" dedi.

 

Hakman, Enerjisa nın, Türkiye elektrik sektörünün lider Oyuncusu olma hedefinde kararlılıkla ilerlediğini sırasıyla devreye aldığı yatırımları ile gösterdiğini ve 2015 yılında minimum 5 bin megavat kurulu gücü ile elektrik piyasasında yüzde 10 pazar payına ulaşmayı hedeflediğini kaydederek, şöyle devam etti:

 

"Üretim portföyünü büyüten ve çeşitlendiren Enerjisa nın, rüzgar enerjisi alanındaki ilk yatırımı 2011 yılı Şubat ayı sonunda açılışı gerçekleştirilen Çanakkale Rüzgar Enerjisi Santrali dir. Ayrıca, 39 megavat kurulu gücündeki Dağpazarı Rüzgar Enerjisi Santrali nin de 2011 yılı sonu ya da 2012 yılı başında devreye alınması planlanmakta.

 

Enerjisa Grubu nun 2015 yılı için hedeflediği portföy yapısında rüzgar enerjisinin payının, yüzde 5-10 olması öngörülüyor."

ADANA (Anadolu Ajansı)

18 Mart 2011

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: