Türki Girişimciler ve Almanya ...
 
 

 

Türk girişimciler Almanya’yı sevdi

2010 yılında Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde yatırım yapan Türk şirketlerinin sayısı 15’e yükseldi. İlk etapta bazı uyum sorunları yaşayan Türk şirketlerinin eyaletteki toplam yatırımı 60 milyon euroyu buldu.

 

Türk girişimcilerinin uluslararasılaşma stratejilerinin temel odak noktalarından birisi Avrupa nın en büyük ekonomisi Almanya. Özellikle bu ülkeye ihracat yapan Türk şirketleri için Almanya ciddi bir önem taşıyor. Bu yüzden şirketler Almanya stratejilerini bir adım daha ileri götürerek Almanya da doğrudan yatırımlara girişiyor. Bu stratejiyi uygulayan Türk şirketlerinin Almanya’da yoğunlaştıkları ana bölge ülkenin kuzeybatısında kalan ve Avrupa’nın diğer ülkelerine yakın olan Kuzey Ren Vestfalya (NRW) eyaleti olarak görülüyor.

 

NRW Invest Türkiye Temsilcisi Adem Akkaya’nın verdiği rakamlara göre 2009 yılında Kuzey Ren Vestfalya da 11 Türk şirketi yatırım yaparken 2010 yılında bu rakam 15’e yükseldi. Eyalette farklı sektörlerde yatırım kararı alan Türk şirketlerin buraya getirdikleri toplam yatırım ise 60 milyon euroya ulaştı.

 

Türk girişimcilere destek

Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde Türk yatırımlarının yoğunlaşmasının temel nedenlerinden biri NRW Invest Türkiye Temsilciliği’nin çalışmaları olarak gözüküyor. NRW Invest Türkiye Temsilcisi Adem Akkaya Türk şirketlere yatırımın adresinin seçiminden diğer birçok konuya kadar yardımcı olduklarını aktarıyor. Bu yardım Almanya’da faaliyete geçmek isteyen Türk şirketleri için önemli bir kılavuz niteliği taşıyor. Kuzey Ren Vestfalya’da faaliyet gösteren Türk şirketlerinin sayısının yükselmesini sağlayan genel gelişmelerden birisi de 2008-2009 krizinin etkilerinin silinmesi olarak gözüküyor.

 

Yatırımcı şirketlerinin satışları artıyor

Tüm bu genel koşulların yanında Türk şirketlerinin yatırım stratejileri içinde bu bölgede yer almak önemli bir girişim olarak görülüyor. Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde yatırım yapan deri aksesuar firması Tureks Kurucu Ortağı Sencer Özbay, bu stratejiyi şöyle ifade ediyor:

 

“Ağırlıklı pazarımız Almanya ve çevre ülkelerdi. Müşterilerimize daha iyi hizmet vermek adına orada bir şube açma gerekliliği ortaya çıktı. Pazarlama faaliyetlerini daha rahat yürütmek ve siparişlere hızla yanıt vermek için bu bölgede yatırım yaptık”

 

Almanya’nın NRW eyaletinde yatırım yapan bir başka Türk şirketi Safkar’ın Genel Müdürü Doruk Aydın da bu bölgeye pazar geliştirme çalışmalarını yürütmek ve satış sonrası ağını genişletmek amacıyla girdiklerini belirtiyor. Bu hedeflerle bölgeye gelen firmaların Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki yatırımlarından olumlu geri dönüşler aldığı görülüyor. Tureks Ltd. Kurucu Ortağı Sencer Özbay, 2011’in ilk iki ayında bir önceki yıla göre ihracatlarında yüzde 200 artış yaşadıklarını belirtiyor. Sencer Özbay satış rakamlarındaki olumlu ivmeyi de şöyle açıklıyor:

 

“2010 bu projenin bizim için başladığı yıldı. 2010’un 12 ayında ulaştığımız satış birimine 100 dersek 2011’in Şubat ayındaki kapanış rakamı 55’tir.”

 

Bu rakamlar bölgede yapılacak Türk yatırımlarının daha da artması umudunu da beraberinde getiriyor. NRW Invest Türkiye Temsilcisi Adem Akkaya, daha fazla Türk şirketin NRW eyaletine geleceği umudunu taşıdıklarını söylüyor. Zira başta büyük bir Türk sağlık grubu olmak üzere birçok Türk şirket ile yatırım görüşmelerinin devam ettiği bilgisini veriyor Akkaya.

 

Uyum zorluğu da çıktı

Bu olumlu tabloya sahip olan Türk şirketleri Almanya’daki ilk günlerinde bu piyasada değişik uygulamalarla karşılaştıklarını da belirtiyor. Sencer Özbay, “İlk başta tahmin edemediğimiz bazı masraflarla karşılaştık. Türkiye’de ticaret yapmaya alışmış bir şirkete göre, alınması gereken belgeler Türkiye’ye göre çok daha maliyetli. En ağır masrafların arasında altyapı ve masrafları geliyor. Burada müşterilerimiz ile online bir sistem kullanıyoruz. Haftalık satış raporlarını siparişleri bu altyapı üzerinden alıyorlar. Toplam maliyetimiz Showroom ve depo ile birlikte aşağı yukarı 60 bin euro civarında” diyerek bu duruma dikkat çekiyor.

 

Ama NRW eyaletinde yatırım yapan Türk girişimciler, eyalette yatırım ortamına ilişkin temel bir problemle karşılaşmadıklarını belirtiyorlar. Zaten Adem Akkaya nın verdiği bilgiye göre bugüne kadar sadece 1 Türk şirketi NRW eyaletindeki girişiminden vazgeçti.

www.dw-world.de/dw

10 Mart 2011

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: