Enerji Hedefleri ve Avrupa ...
 
 

 

Avrupa’nın enerji hedefleri Parlamento’yu karıştıracak

Avrupa Parlamentosu (AP) Çevre Komitesi Başkanı Komisyon’a uygulanabilir enerji tasarruf sınırlamalarıyla ilgili tartışmalar yaşanacağı uyarısında bulundu.

 

Avrupa Komisyonu Ekim 2006’da 2020 yılına kadar yüzde 20 enerji tasarrufu hedefi belirledi. Bu bağlamda Komisyon iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini yok etmek, maliyet tasarrufu sağlamak ve Avrupa’nın ithal gaz ve petrole bağımlılığını azaltmak üzere hareket geçti.

 

Enerji tasarrufuyla Avrupa’nın CO2 emisyonlarını 780 milyon ton azaltması ve yakıtta  €100 milyar tasarruf sağlaması bekleniyordu. Ancak hedef rakamların tamamı daha önce belirlenin çok üstündeydi.

 

Bunun için televizyon, buzdolabı, ışıklandırma sistemlerinde enerji tasarruf standartları öngörülürken otomobillerde CO2 emisyonlarının sınırlanması ve Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği gibi yöntemler üzerinde duruldu.

 

AB üyesi ülkelerinden ayrıca Komisyon’a Enerji Son Kullanıcı Tasarrufu ve Enerji Hizmetleri Yönergesi’ni uygulamak üzere kendi ulusal eylem planlarını Haziran 2007’ye kadar teslim etmeleri isteniyordu. Planlarda her ülkenin 2016’ya kadar yüzde 16 enerji tasarrufu sağlaması isteniyordu.

 

Ancak oldukça yavaş ilerleme sonucu Komisyon şimdi mevcut gidişat ile ancak yüzde 9-11 civarında enerji tasarrufu yapılabileceğini kabullenmiş görünüyor.

 

Jo Leinen konuyla ilgili açıklamasında “Meclis bağlayıcı bir hedef belirlenmesi için iyi bir lobicilik örneği verecek. Komisyonu en sonunda eleştirebiliriz hatta gerekli irade mevcut olursa Komisyon’a yaptırım bile uygulayabiliriz” şeklinde konuştu.

 

Alman Sosyalist AP üyesi Leinen meclisin Komisyon Başkanı José Manuel Barroso’ya kurumlar arası bir protokol kapsamında bağlayıcı 2020 hedefini rapor edebileceğini söyledi.

 

Leinen “Kendimizi bağlayıcı 2020 hedefine göre konumlandırdığımız için sanıyorum bu kez çoğunluk sağlayacağız” uyarısında bulundu.

 

Enerji tasarrufunda yüzde 20’lik artış AB’nin 2020 için belirlediği üç öncelikten biri olmakla birlikte zorunlu değil. Ancak yüzde 9-11 tasarruf tahmininin gerçekleşmesi bekleniyor.

 

AB’nin diğer hedefleri arasında “sera gazı salımlarının yüzde oranında azaltılması, yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji karışımı içindeki kullanım oranının yüzde 20 artırılması ve bütün hedef değerlerin 1990’lardaki düzeyin altına çekilmesi” yer alıyor.

 

Barroso’nun AB hedeflerine ulaşılması için “somut adım atılması” çağrısını takiben çevreciler Komisyon’un yıl sonuna doğru tasarruf hedefleriyle ilgili eyleme geçilmesi yönünde baskı yapacağına dair iyimserlik gösteriyorlar.

 

Başarısız ülkeler

Ancak Komisyon’un Enerji Tasarrufu Eylem Planı taslağını ele geçiren EurActiv önümüzdeki iki yıl içinde Komisyon’un yalnızca ulusal enerji tasarruf hedeflerinin başarılıp başarılmadığını izleyeceği bilgisine ulaştı.

 

Taslak metinde “Eğer buna rağmen 2013 gözden geçirmesi genel AB hedeflerinin yakalanamadığına işaret ederse Komisyon ikinci aşamada yasal bağlayıcılığı bulunan ulusal hedefler üzerinde düşünecek” denildi.

 

AB diplomatları bugüne kadar 20 ülkenin enerji tasarrufu Ulusal Reform Programı’nı teslim ettiğini bildirdiler. Teslim için son tarih nisan ayı şeklinde belirlenmişti.

 

Ancak 2020 hedef rakamlarında ortalama indirimin yüzde -14 olacağı kaydediliyor.

 

Leinen bu konuda “Şubatta toplanan enerji zirvesinden sonra Komisyon’un hâlâ ders almadığını görmek hayal kırıklığı yaratıyor” dedi.

 

Komisyon tasarılarının “çok çekinden ve korkak” olduğunu ileri süren Alman Sosyalist AP üyesi “çok vakit kaybediyoruz” diyerek şikâyette bulundu.

 

Leinen “2013 hedeflerinin yalnızca muhtemelen 2014’ten sonra uygulanabileceğini ve o zamana kadar küresel ısınma için en önemli on yılın yarısının geride kalmış olacağını” kaydetti.

 

Çevre Komitesi Başkan Yardımcısı ve AP Yeşil üyesi Carl Shylter 2020 için yüzde 30 enerji tasarruf hedefine ulaşılacağını savunurken taktik açıdan dikkatli yaklaşıyor.

 

“Mecliste bağlayıcı hedefler teklif edebiliriz” diyen Shylter “Ama sonra enerji yönergesi doğrudan uygulama fazına geldiğinde bir sorunla karşılaşacağız” diyen Shylter “yine de Komisyon’a daha fazla baskı yapma şansımız var” şeklinde konuştu.

 

Hafifletilmiş tasarruf tedbirlerinden bazıları ise bütün üye devletlerde ulusal enerji tasarruf planının hayata geçirilmesi ve kamu ihale kıstaslarının geliştirilmesiyle kurumsal tasarruf standartlarının belirlenmesi.

 

Komisyon bu bağlamda kamu yetkililerinden binalarda yılda en az yüzde 3’lük tasarruf sağlanması talebinde bulunacak. 2019’dan itibaren bütün kamu kuruluşlarında yeni binaların “sıfıra yakın enerji” israfı performans düzeyine çıkmalarını öngören yönergelere uygun yapılması gerekecek.

 

Taraflar:

Yerküre Dostları iklim ve enerji kampanyası sorumlusu Brook Riley “Komisyon son derece önemli enerji tasarrufu konusunda iki yüzlülük ediyor. Komisyon’un son Enerji Tasarruf Plan taslağında 2020 hedeflerine ulaşamayacağımız açıkça belirtiliyor ama bu durum bağlayıcı hedef belirlenmesine ilişkin mevzuatın 2013’e kadar gecikmesi anlamına geliyor. Ve bu AP’ın destek verdiği üye devletlerin taahhütte bulundukları hedeflere hiçbir şekilde uygunluk göstermiyor. Komisyon enerji fiyatları ve fosil yakıtı ithalinden söz ediyor ama en ucuz enerjinin kullanmadığımız enerji olduğunu unutuyor” dedi.

 

Avrupa Binalarda Enerji Tasarrufu için Şirketler İttifakı (EuroAce) Genel Sekreteri Amanda Afifi bağlayıcı hedefin gerekli olduğunu çünkü birçok üye devletin bu konuda bir yol haritası bulunmadığını kaydetti.

 

Afifi “Avrupa’da yüzde 40’lık enerji tasarrufu için binaların büyük bir kısmının 2050’ye kadar yenilenmesi gerekiyor ve bunu 2040-2050 arasında bitiremezsiniz. Şimdi başlasanız bile 2050’ye kadar yılda beş milyon binanın yenilenmesi gerekir” dedi.

www.euractiv.com.tr

02 Mart 2011

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: