Almanyada halk Güneş Santralı kurdu
 
 

Almanyada halk güneş enerjisine yöneliyor …

 

Almanya’da devlet tarafından teşvik edilen yenilenebilir enerjinin, fosil enerji kaynaklarının yerini alması hedefleniyor. 

 

Almanya’da artan oranda güneş enerjisi kullanılıyor. 2008 yılı sonundaki verilere göre yaklaşık bin hektarlık alana güneş kolektörleri döşendi. Bu kolektörleri, ev, spor alanları, çiftlikler ve fabrikaların çatılarında görmek mümkün.

 

Almanya’da artık bireyler de güneş enerjisi santrallerine yatırım yapıyor. Hatta uygun çatıya sahip olmayanlar bir araya gelerek ortak santral kuruyor.

 

Halk santralleri …

Almanya’da şimdiye kadar bireylerin girişimiyle on adet halk santrali kuruldu. Leipzig kentindeki projeye katılan Aleksander John amaçlarını şöyle açıklıyor: “Enerji politikası üzerinde etkili olmayı hedef olarak belirledik. Bu da ancak aktif katılımcı olunduğunda mümkün oluyor. Bu nedenle bir güneş enerjisi santrali kurmaya karar verdik.”

 

Güneş enerjisi santralleri, ekonomik kriz dönemlerinde de oldukça verimli bir yatırım alanı. Ancak, bu tür projelerde pay sahibi olanlar, daha çok idealist nedenlerden ötürü bu tür bir girişimde bulunduklarını vurguluyor.

 

Güneş enerjisi santraline bin Euro yatırım yaparak hissedar olan üniversite öğrencisi Timmo Krüger, parasının kendi idealleri için harcanmasını istediğini belirtiyor. Siyasi kaygılarla böyle bir girişimin içinde yer aldığını belirten Krüger, "yatırdığım parayla, benim desteklemediğim ürünlerin ve üretim koşullarının teşvik edilmesini istemiyorum. Ayrıca ekolojik nedenlerden dolayı yenilenebilir enerjilerin daha fazla kullanılması için çaba harcamak istiyorum. Vicdanım rahat ve yenilenebilir enerjileri desteklemiş oluyorum. Benim için ideal bir bileşim" şeklinde konuştu.

 

Güneş enerjisinin yıldızı parlayacak …

Küresel ekonomik krizin yenilenebilir enerjileri de olumsuz etkilediği malum. Saksonya Anhalt eyaletindeki dünyaca ünlü güneş enerji firması “Q. Cells” son dönemlerde düşen talep ve stoklardaki fazlalık nedeniyle 2 bin 300 çalışanının mesai saatlerini kısalttı. Ancak firma başka ülkelerdeki yatırım faaliyetlerine devam ediyor, zira güneş enerjisinin uzun vadede piyasada yükselişe geçecek bir iş kolu olacağına kesin gözüyle bakılıyor. 

 

ABD açıklarını kapatıyor …

Almanya’da yürürlükte olan Yenilenebilir Enerjiler Yasası, diğer Avrupa ülkeleri tarafından da örnek alınıyor. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’nin bazı eyaletleri de ekolojik yöntemlerle üretilen elektriği sübvanse etmeye başladı.

 

Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu üyesi Rebecca Harms, ABD’nin açıklarını kapatmaya başladığını kaydetti ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Amerika Birleşik Devletleri’nin önde gelen ekonomistlerinin ‘nükleer enerji mi, artık kim böylesine pahalı ve karmaşık bir teknolojiye yatırım yapar ki?’ dediğini görüyorum. Yenilenebilir enerjiler çok daha ucuz ve gelecek vaat ediyor, daha fazla istihdam olanağı yaratıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde güneş enerjisini teşvik eden eyaletler bir adım daha önde olacak."

 

Almanya nın hedefi yüzde 30

Avrupa’da 2020 yılına kadar toplam enerji ihtiyacının yüzde yirmisinin yenilenebilir enerjiden karşılanması amaçlanıyor. Almanya’nın hedefiyse yüzde 30. Almanya şu anda toplam enerji ihtiyacının yalnızca yüzde 10’unu yenilenebilir enerjilerden karşılayabiliyor.

 

Feber Annegret / Çeviren : Başak Özay

Editör : Ahmet Günaltay

dw-world.de / yaşam / 11.05.2009

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: