Avrupada güneşten elektrik üretimi
 
 

Avrupa güneş enerjisini keşfediyor …

 

Yarının enerjisi yenilenebilir ve çevre dostu olacak. Almanya güneş enerjisi alanında öncü olmayı sürdürüyor. Avrupa’da ise hedef, 10 sene içerisinde güneş enerjisinin payını yüzde 10’a çıkarmak.

 

Güneş enerjisi araştırmalarında birçok rekor kıran Almanya’nın Fraunhofer Enstitüsü yakında, güneşten kazanılan elektriğin maliyet açısından, klasik santral elektriği ile rekabet edebilecek duruma geleceği görüşünde.

 

Enstitü’nün Freiburg’daki araştırma bölümünün başkanı Profesör Eike Weber, güneş kolektörlerinin ardından, güneş enerjisini doğrudan elektriğe dönüştüren fotovoltaik panellerinin daha verimli nesillerini geliştirdiklerini anlattı:

 

“ Öncelikli hedefimiz güneş enerjisinin maliyetini düşürüp, rekabet gücünü arttırmak. Hanelerin elektrik faturasını hafiflettikten sonra sıradaki hedef, diğer enerji türlerinin üretim maliyetinin altına inmek olacak. Üretim arttıkça ve teknik yenilik ve yaratıcılık da buna eklendikçe panellerin hem maliyeti düşüyor hem de verimliliği artıyor ”

 

Almanya, güneş enerjisinde öncü …

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift : 1981 yılından bu yana bu alanda teorik araştırma yapan Alman Fraunhofer Enstitüsü güneş enerjisi sistemlerine ağırlık veriyor. Bütün dünyadaki 800 personeliyle, fotopil olarak da adlandırılan yeni tip güneş kolektörleri geliştiren Fraunhofer Enstitüsü’nün öncelikli hedefi, verimliliği arttırmak

 

Almanya elektriğinin binde yedisini fotovoltaikten elde ediyor. Bavyera eyaleti ise bu alanda dünya rekoru kırdı. Bu eyalet elektriğinin yüzde üçünü güneş enerjisinden kazanıyor.

 

Fraunhofer Enstitüsü araştırma bölümlü başkanı Profesör Weber, şimdilik fiyat dezavantajını teşviklerle kapatabilen güneş enerjisinin bu darboğazı ne zaman geçeceğiyle ilgili orak da şunları söylüyor:

 

“ Pek yakında güneş enerjisi ‘kendi ayakları üzerinde’ durabilecek. Almanya’daki mevzuatın değişmeyeceğini varsayarsak, güneşten kazanılan elektriğin 2013 yılında hanelerde kullanılan elektrikten bile ucuz olabileceğini söyleyebiliriz. Yani, şimdi çatısına güneş paneli monte ettiren, kendi ürettiği elektriği elektrik şirketine ödediği ücretten daha ucuza getireceği için somut bir şekilde tasarruf edebilecek. ”

 

Dünya farkında değil …

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: 

Güneş enerjisi teknolojisinin küresel anlamda yaygınlaşabilmesi için gerekli şartların henüz oluşmadığını belirten Alman bilim adamı, iklim değişikliği ve fosil enerji türlerinin tükenmeye yüz tutması gibi olguların yeterince algılanmamasından şikâyetçi.

 

Eike Weber Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinin enerji sistemindeki değişiklik yapma zaruretinin zamanında farkına vardıklarını ve yeni Amerikan yönetiminin natif enerji türleri için milyarlarca dolarlık teşvik paketi hazırlamasının da kendilerini haklı çıkardığını belirtiyor.

 

Avrupa’da hedef yüzde 10 …

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Güneş enerjisiyle çalışan otomobil.

Güneş enerjisiyle ilgili teknolojik yeniliklere öncülük eden Alman Fraunhofer Enstitüsü’nün araştırma bölümü başkanı, güneş enerjisinin elektrik üretimindeki payının yüzde birin altında olduğu Avrupa’nın önümüzdeki yıllarda bu oranı kaça çıkaracağına dair tahminlerini de şöyle sıralıyor:

 

“ Gerçekten ilginç bir gelişme olacak. Daha önce de belirttiğim gibi Almanya’nın Bavyera eyaleti şimdiden elektrik ihtiyacının yüzde üçünü fotovoltaik ile karşılıyor. 2020 yılında bu oranın Avrupa genelinde %10’u bulacağını tahmin ediyorum. Bu branştaki şirketler %12’lik orana ulaşmanın mümkün olduğunu ve 2020 yılında hedefe ulaşabilmek için hiçbir maddi fedakarlıktan kaçınmayacağını söylüyor. ”

 

Gero Rueter / Çeviri: Ahmet Günaltay

Editör : Ayhan Şimşek

dw-world.de

08.05.2009

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: